Sanatçı Savcının ilk kişisel sergisi

‘Savcılık Yapan Sanatçı’ olarak tanınan Kadıköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmet Efe ilk kişisel resim sergisini Kadıköy’de açacak.

21 Kasım 2012 - 16:13
 
Mustafa SÜRMELİ
 
Yaklaşık 8 yıldan bu yana Kadıköy’de görev yapan ve sanata olan ilgisiyle yakından tanınan Sanatçı Savcı İsmet Efe, Anadolu’daki görev yaşamı boyunca görev yaptığı yerlerin kendine özgü malzemeleriyle plastik sanatların çeşitli dallarında eserler ürettiğini, 1994 yılından bu yana da resim sanatına ağırlık verdiğini söyledi. Yaşamı boyunca hep sanatın içinde olduğunu, yaşamaktan ve görev yapmaktan mutluluk duyduğu Kadıköy’de ilk kişisel sergisini 19 Aralık’ta Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açacağını söyleyen İsmet Efe, tüm Kadıköylü hemşerilerini sergisine davet etti.

SANAT ONUN YAŞAMINDA HEP VARDI
Kadıköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmet Efe aslen İzmit’li. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmit’te tamamladı. Lise yıllarındaki en büyük hayali Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girmekti. Ekonomik sebeplerle bu idealini gerçekleştiremedi. Ancak bu durum onun sanata olan ilgi ve sevgisini hiç ama hiç eksiltmedi. O hep sanatla iç içe bir yaşam sürdürdü. Karikatüre başladığı ilk yıllarda Kocaeli Gazetesi’nde karikatür çizmeye başlamak onun için ciddi bir deneyim oldu. Derken İstanbul macerası başladı. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanarak İstanbul’a yelken açan İsmet Efe için yaşamındaki bu değişiklik önemli gelişmeleri de beraberinde getirdi. İstanbul’daki Hukuk öğrenimi sırasında Hürriyet gazetesi ve Çarşaf dergisinde, daha sonra ise Tercüman ve Bulvar gazetelerinde karikatür çizdi. 1973 ile 1988 yılları arasında karikatür çizerek hayatını kazandığını söyleyen İsmet Efe, mesleğe başlayana kadar bunun böyle devam ettiğini, hatta öğrencilik yıllarında sahil kentlerinde portre ressamlığı ile portre karikatür yaptığını da belirtti.

ADALET VE SANAT YAN YANA
1988 yılında Savcılık görevine başlayan İsmet Efe, başarıyla sürdürdüğü memuriyetini, sanat çalışmalarıyla bütünleştirdi. Görev yaptığı yerlerde o yöre ile özdeşleşmiş sanat dallarına ilgisiz kalmadı. Örneğin Kütahya’daki görevi süresince çini çalışmaları yaptı, karikatürle çiniyi buluşturan eserlere imza attı. Aksaray Başsavcılığı görevi sırasında ise seramik çalışmaları yaptı.
Plastik sanatların her dalıyla ilgilendiğini ifade eden Başsavcı Vekili İsmet Efe, doğal malzemelerden heykel çalışmaları da yaptı. Görev yaptığı yerlerde adliye çalışanlarının sanata olan ilgi ve alakalarını arttırmaya çalıştı. Bunun için resim kursları açtı. Bu kapsamda Kadıköy Adliyesi’nde de 3 yıl önce bir resim grubu oluşturdu ve bu grubun ikinci yağlıboya resim sergisi geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşti.

İSMET EFE: ‘RESİM YAPIYORUM. ÇÜNKÜ BUNU ENGELLEYEMİYORUM’
1994 yılından bu yana boş zamanlarını tamamen resim çalışmalarına ayırdığını söyleyen İsmet Efe, “Benim en büyük özlemim, uyku dışındaki tüm zamanımı resim atölyesinde geçirebileceğim bir yaşam biçimine kavuşmak. Tek hedefim bu” dedi. Efe, yağlıboya ve akrilik ile çalıştığı, eserlerinde karışık teknik kullandığını ifade ediyor ve sanat anlayışıyla ilgili özetle şöyle açıklamada bulunuyor:
“Özgürlüğümü seviyorum ve sanatla kendimi özgür hissediyorum, Atölyemde hayal ettiğim heryere ulaşabiliyor, herşeye dokunabiliyorum, evrendeki tüm canlılarla iletişim içinde hissediyorum kendimi. Elime fırçayı alıp tuvalin karşısına geçtiğimde tüm sınırlar kayboluyor, tüm kurallar benimle bağlantısını kesiyor. Biriktirdiklerimi duyguyla yoğurup tuvale aktarıyor ve insanlarla paylaşıyorum. İnsanoğlu meraklıdır sürekli çevresini izler ve kaydeder. Ben görevim gereği farklı coğrafyalar ve farklı toplumları izleme olanağı buldum. Bu benim için bir zenginlikti. Ayrıca öğrencilik dönemimde yaklaşık 10 bin kişinin portre karikatürünü çizdim. 10 bin farklı insan karakterinin birkaç dakika yakından izlenmesi ve hafızaya kaydedilmesi demektir bu. Meslek yaşamında da çok farklı insan karakteriyle karşılaşma imkânım oldu. Bu yüzden eserlerimde ağırlıklı olarak insan vardır. İnsan ilişkileri ve insanın doğayla ilişkisi konu olarak önemli bir yer tutar. Resim yapıyorum. Çünkü bunu engelleyemiyorum.”

KADIKÖY, SANAT VE İSMET EFE 
“8 yıldır Kadıköy’de yaşıyorum ve Kadıköy’ü seviyorum. Kadıköy Belediyesi’nin afişlerinde kullandığı bir slogan var. ‘Kadıköy’de yaşamak ayrıcalıktır’ şeklinde. Gerçekten katılıyorum. Çünkü burada yaşamaktan çok mutluyum, memnunun” diyen Efe için Kadıköy sanat anlamında da önemli bir kent. Heykel çalışmaları da yapan sanatçı ilerde bu konuda açacağı serginin hazırlıklarının devam ettiğini belirtiyor. “Sürekli izliyorum, okuyorum, biriktiriyorum. Bunlar, resim yaparsam bir şekilde tuvalime, heykel yaparsam heykellerime yansıyor. Sanat, algıladıklarını diğer insanlarla paylaşmak isteğinden doğuyor” diyen Kadıköy’ün Sanatçı Savcısı, sanatın algıyı geliştirdiğini, insanın kendini ve çevresini tanımasına imkân sunduğunu belirtiyor.

SERGİ TAKVİMİ
Caddebostan Kültür Merkezi
19 Aralık 2012 - 5 Ocak 2013
  

ARŞİV