Sanatçılar, ünlü tablolara dönüşürse…

Şu sıralar Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki bir sergi, ünlü tabloların içinde canlanan sanatçılarıyla dikkat çekiyor.

30 Ocak 2014 - 15:09

Semra ÇELEBİ
Yapı Kredi Private Banking’in sponsorluğunda, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın ve Kadıköy Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen “Sanat Objesi Olarak Sanatçı Sergisi”, 17 Ocak’ta Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açıldı.
Küratör Nilgün Yüksel ile fotoğraf sanatçısı Niko Guido’nun hazırladığı Sanat Objesi Olarak Sanatçı Sergisi’nde Ahu Türkpençe, Cem Davran, Hülya Koçyiğit, Mustafa Alabora, Serra Yılmaz, Şenay Gürler gibi 56 sanatçının 42 ünlü ressamın eserini canlandırdığı fotoğraflar yer alıyor.
Sergi, 15 Ocak Çarşamba akşamı Pera Palas’ta düzenlenen bir basın toplantısı ve ardından gala ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Galada konuşan Yapı Kredi Bankası Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü İmre Tüylü, fotoğraflara Türk Eğitim Vakfı’na bağış yaparak sahip olunabileceğini belirterek “Vakıfta biriken bağışlarla, sanat eğitimi almak isteyen öğrencilere destek sağlanmış olacak” dedi.
Projenin aynı zamanda fikir sahibi olan küratör Nilgün Yüksel ise dört yıl önce planlamaya başladığı projeyi hayal ederken nasıl düşündüyse, projenin hayalindeki gibi gerçekleştiğini ifade etti. Çağrı yapılan tüm sanatçıların davete gönüllü olarak olumlu yanıt verdiğine de dikkati çeken Yüksel, projeye katılan sanatçıların, benzedikleri ve Macide Tanır ile Leyla Erbil örneklerinde olduğu gibi, yaşça benzemedikleri resimleri canlandırmaya çalıştıklarını kaydetti. 
 
‘O FOTOĞRAFI UNUTAMIYORUM’
Fotoğraf sanatçısı Hakan Çağlav da çekimlerde kendisini en etkileyen fotoğrafın sorulması üzerine, sanatçı Müşfik Kenter ile yaptığı çekimden etkilendiğini söyledi. Çağlav, Edward BurneJones’in bir resmini canlandıran Kenter için “Ölümünden 3-4 ay önce çalışma imkanı yakaladık. Fotoğrafı çok enteresandı. Eşi ile beraber çekmiştim. Melek figürünü canlandırmıştı. O fotoğrafı unutamıyorum” dedi. 
Türk Eğitim Vakfı’na (TEV) bağış yapılarak sahip olunan eserlerin sergi açılışına, birçok sanatçı da katıldı. Toplanan bağışlar sanat eğitimi almak isteyen öğrencilerin eğitimi için kullanılacak. Sergi ,14 Şubat’a kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.
“Sanat Objesi Olarak Sanatçı” projesinin çekimleri, Bodrum ve İstanbul’daki özel stüdyolarda, profesyonel bir ekiple gerçekleştirildi. Toplam 150 kişinin katkı sağladığı projede, eserlerin ve reprodüksiyonlarının anlatıldığı bir de katalog hazırlandı.
 
DALİ’NİN KIZKARDEŞİ HÜLYA KOÇYİĞİT
17 Ocak-14 Şubat tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulan sergide yer alan fotoğraflarda, pek çok sanatçı ve yazar ünlü eserlere hayat veriyor. Dali’nin kız kardeşi olarak Hülya Koçyiğit, Kurzwell’in “Sarı Elbiseli Kadın”ı olarak Ahu Türkpençe, Max Beckmann’ın otoportresi olarak Haldun Dormen, Vermeer’ın “İnci Küpeli Kız”ı olarak Yasemin Mori, Sargent’in “Okuyan Adamı” olarak Cem Davran, Goya’nın “Satürn”ü olarak Hayko Cepkin, Kees von Dongen’in “Gelincik”i olarak Pelin Batu, Max Beckmann’ın tablosundaki karakterler olarak Gripin Grubu, projeye destek verenler arasında yer alıyor.
Proje kapsamında 9 Şubat Pazar günü saat 14.00’te bir söyleşi geçekleştirilecek. CKM Sanat Galerisi’ndeki söyleşiye sanatçı-eleştirmen Hülya Küpçüoğlu, akademisyen-eleştirmen Lütfiye Bozdağ, küratör – eleştirmen Ali Şimşek ve serginin küratörü Nilgün Yüksel katılacak. Söyleşinin ardında hep birlikte sergi gezilecek.
 


ARŞİV