Sanatçılar Yoğurtçu’ya park etti

Yoğurtçu Parkı’nın karşısında Tasarım Parkı’nda açılan ‘’Sanatçılar Park Etti’’ sergisi, günümüzün buhranlı koşullarında sanatçıları/sanatseverleri sanat ekseninde bir araya getirmeyi amaçlıyor.

10 Mayıs 2017 - 21:09

Tasarım dünyasına ve farklı disiplinlere ev sahipliği yapan,  Yoğurtçu Parkı kenarındaki Tasarım Parkı, ‘Sanatçılar Park Etti / Artists Parked’ isimli sergisi ile farklı disiplinlerden sanatçıları bir araya getiriyor. Tasarım Parkı’nın, ‘tasarım’ bayrağından ilham alan, daha çok sanat/yaratıcılık/tasarım ekseninde bir seçkinin yapıldığı sergide yer alan 9 sanatçı;  enstalasyondan, duvar heykellerine, cam ayakkabılardan, aynalara, resim ve heykel dışında farklı disiplinlerden örneklerle Yoğurtçu Parkı’nın baharla tazelenen yeşilliğine karşı izleyiciye yaratıcı fikirler sunuyor.

Tasarım Parkı Kurucusu Nursema Öztürk, Kadıköy’de kuruluşundan bu yana tasarım dünyasına ve farklı disiplinlere ev sahipliği yapan Tasarım Parkı’nın 7.yılında sanatçılara da yeni bir yer açmak, Anadolu yakasında yeni bir merkez oluşturmak amacıyla bu sergiyi düzenlemeye karar verdiğini söylüyor.

Peki ya serginin adı neye işaret ediyor, sanatçılar neden parkediyorlar? Öztürk yanıtlıyor; ‘’Son yıllarda dünyanın yaşadığı olaylar küresel olarak bir duraklama dönemini de beraberinde getirdi. Birey/toplum olarak, yaşadığımız duygu çatışmaları, anlam verememe, neden bulamama hissinin yarattığı boşlukta takılı kaldık. Takılı kalma hali, ne zaman geçecek, bizi kim kurtaracak diye beklerken bu bekleme süresinin de git gide uzadığını fark ettik.’’

 HAREKETTEN EVVEL PARK ETMEK

Özellikle yaratıcı sektörler yaşadığı sancı içinde tam anlamıyla ‘park’ etmeye başladığını vurgulayan Öztürk, ‘’ Sanat/sanatçının günümüz koşullarında ‘hareket etmesi’ küresel koşullarda bile zorken, ülkemizde hareket etme, koşma ve ilerleme hayli zor olabiliyor. Burada devletin sanatçılara verdiği desteği arttırması çok önemli. Bireysel çabalarla maalesef hareketin fikri bile zorlaşabiliyor.  Tüm dünyanın içinde bulunduğu kaygılı ortamda Tasarım Parkı olarak, sanatın bir araya getirici özelliği altında buluşmak istedik. Böyle zor dönemlerde sanatın iletişime geçme, empati uyandırma gibi özelliklerinin her zamankinden önemli olduğunu düşünüyoruz’’ diye konuşuyor.

Tam da bu nedenle, sanatçılar buraya ‘park ettiler’. Zira Öztürk’e göre park etmek; durmak anlamının dışında aslında sonraki hareketi oluşturuyor; ‘’Park eden her şey elbet hareket edecektir. Bu belli bir amaç için harekete geçiştir. Kimi zaman sevgiliyi bekler bir amaç, kimi zaman toplantının bitmesini, kimi zamansa manzaraya karşı ‘’park ‘’ eder ve gider. Bu sergimizdeki  sanatçılar da, yemyeşil Yoğurtçu Parkı’na yüzünü çevirmiş Tasarım Parkı’na park ettiler. En iyi bildiğimiz işi, en doğru şekilde yapmanın en büyük ‘hareket’ olduğunu bilerek, belli bir amaç için. Konuşmak, bir arada olmak, Kadıköy ilk tarihi parkının karşısında ruhunu hissetmek ve zamanı geldiğinde hareket etmek üzere…’’

Eserlerde ortak tema olarak ‘’birlik olma, pozitif düşünme ve empati yapmayı’’ seçen 9 sanatçı, harekete geçebilmek için park ederek, soluklanıyor ve enerji/umut depoluyorlar. Sanatçılar Arden Oluk / Begüm Yıldırım / Cem Onat/Fifi Letters / Ioka Dana / Nesren Jake / Neşe Çoğal / Rizal Ismed / Tamar Arapoğlu / Tan Taşpolatoğlu’nun katıldığı sergi, 10 Haziran’a dek açık.

 www.tasarimparki.com.tr


ARŞİV