Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen) Onursal Başkanı Mehmet Çırıka, yaptığı yazılı açıklamada, “Salgının başlangıcından itibaren hızla başlayan sendikal örgütlenme arayışlarının yerini giderek dernek örgütlenmelerinin aldığı, eğlence ve müzik sektörünün yoğun olduğu il ve ilçelerde müzik alanında dernekler kurulmaya başlandığı ve bu tür girişimlerin halen de devam ettiği görülmektedir. Hiç kuşkusuz tümden örgütsüz kalmaktansa dernek örgütlenmeleri bu yolda bir başlangıç olabilir.” dedi.
Çırıka, ancak bir sivil toplum örgütlenmesi olan derneklerin, müzik emekçilerinin özellikle çalışma ve sosyal güvenlik hakları konusunda yasal olarak faaliyet gösteremediklerini vurgulayarak, hakların elde edilmesi, korunması ve geliştirilmesi için temel ve vazgeçilmez koşulun sendikal örgütlenme olduğunu bildirdi. Öte yandan sendikal örgütlenmede de mucizevi beklentiler içine girilmemesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Çırıka, zira mevcut yasal sistem çerçevesinde müzik sektörüne sendikal örgütlenme uzun soluklu, sabırlı, inançlı, kararlı, dayanışma bilinçli bir mücadeleyi gerektirdiğini ifade etti.
“Bu doğrultuda, içinde bulunduğumuz mevcut yasal sistemden kaynaklanan engelleri iyi bilmemiz ve değerlendirmemiz ve buna göre yola çıkmamız gerekli” diyen Çırıka, bu konuda karşılaşılan sorunları sıraladı. Çırıka, şunları kaydetti: “Sizlerin aleyhine sonuçlar içeren tüm bu koşullara karşın sendikal örgütlenmeden vazgeçmemeli ve biran önce yola çıkmalıyız. Vereceğiniz mücadelenin yasal destekten önemli ölçüde yoksun olduğunu, dayanışma içerisinde birlikte davranarak ve gerektiğinde yasal ve demokratik çalışmama haklarınızı kullanarak mücadele etmeniz gerektiğini ve sık sık bu yola başvurmak zorunda kalabileceğinizi unutmayınız. Nitekim, halen içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sürecinde, hiçbir devlet kurumundan yardım alamamanız ve ailelerinizle birlikte açlığa terkedilmeniz sendikal örgütlenme zorunluluğunuzu somut bir şekilde ortaya koymuştur.”