‘Sanatçıların Nâzım'ı' 111 yaşında!

Nâzım Hikmet Ran, doğumunun 111. yılında "Sanatçıların Nazım 'ı" adlı sergiyle anılıyor. CKM’de açılacak sergiye bir belgesel gösterimi ve söyleşi de eşlik edecek.

10 Ocak 2013 - 15:06
 
Semra ÇELEBİ

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi ve Yapı Kredi Kültür Merkezi işbirliğiyle, ustanın 111. yaş gününün kutlanacağı 15 Ocak haftasında Kadıköy’de “Sanatçıların Nâzım’ı” adlı bir sergi açılacak. 12 Ocak Cumartesi günü açılışı yapılacak sergideki resimlerde şair; çocuk Nâzım, mahkûm Nâzım, mücadeleci Nâzım, sevdalı Nâzım, ütopyacı Nâzım gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
Sergilenen eserlerde Nâzım Hikmet’in kişiliği çevresindeki dogmaların kalktığı, sanatçıların, ona geçmiş dönemlerin siyasal ikonlarından biri olarak bakmaktan sıyrılıp, insan ve sanatçı kişiliğini öne çıkaran yapıtlara yöneldiklerini görüyoruz. Her ressamın kendi Nâzım’ını yaratıp, tuvaline aktardığı söylenebilir. Tuvallere yayılan çok renklilik de bu olgunun bir başka görünümü…
Bu resimlere bakarken, bir yakınımızın hayat hikâyesinden sahneler izlercesine kendimizi kaptırmamız, her tabloda kendimize ait izler bulmamız, sanatın evrensel dilinin günümüz ressamlarınca ne denli başarıyla kullanıldığını gösteriyor. Yapı Kredi Kültür Merkezi ve Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nin işbirliğiyle sergilenen Nâzım 111 Yaşında - “Sanatçıların Nâzım’ı” adlı sergi 7 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
 
BİR BELGESEL BİR SÖYLEŞİ
 
Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde açılacak “Nâzım 111 yaşında” sergisiyle eşzamanlı olarak bir dizi etkinlik de gerçekleştirilecek. Bu etkinlikler kapsamında Can Dündar'ın Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı için hazırladığı "Nâzım Hikmet" belgeselinin gösterimi yapılacak. Belgesel gösteriminin ardından yazar Orhan Karaveli, gazeteci-yazar Refik Erduran, sanatçı ve Nâzım Hikmet Kültür Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz’in katılacağı ve gazeteci-yazar, şair Ataol Behramoğlu’nun konuşmacı ve moderatör olarak yer alacağı söyleşide Nâzım Hikmet anılacak.
 
NÂZIM OYUNCULARI’NDAN ‘KÖR PADİŞAH’
 
Geçen yıl Nâzım Hikmet’in “Kafa Tası” oyununu okuma tiyatrosu olarak sahneye taşıyan ve ustanın doğum gününü bu şekilde kutlayan Nâzım Oyuncuları, bu yıl da “Kör Padişah” isimli okuma tiyatrosuyla ustayı selamlayacak. 15 Ocak Salı günü Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda sahnelenecek, Nâzım Hikmet ile Vera Tulyakova’nın birlikte yazdıkları oyunun yönetmenliğini Yılmaz Onay yapıyor. Orhan Aydın, Metin Coşkun, Ender Yiğit, Gülsen Tuncer, Levent Ülgen, Mustafa Kıramtepe, Beyti Engin, Müge Suat Süs, Şirvan Akan ve Cansu Fırıncı’nın rolleri paylaştığı oyunun başlama saati 20.00.



ARŞİV