“Sanatın her alanında kadın sesine ihtiyacımız var”

Hem arkeolog, hem kültür turları yapan bir rehber ama artık hepsinden çok şarkılar yazan ve söyleyen bir müzisyen: Betül Başak. Yeldeğirmeni’nde yaşayan ve “Karşılaşmalar” adında bir albüm çıkaran Başak “Hayatın ve sanatın her alanında kadın sesine, sözüne, aklına, fikrine ihtiyacımız var.” diyor

09 Ağustos 2018 - 11:33

Arkeolog, sanat tarihçisi ve rehber Betül Başak, yazdığı şarkı sözlerini de besteledi ve ilk albümüne imze attı. “Karşılaşmalar” albümündeki “Düşünürsün” şarkısına klip çekildi, ikinci klip de yolda. Kadıköy’de yaşayan müzik dünyasının bu yeni sesi Başak, konuşurken heyecanını gizleyemiyor ve albümün çıkış hikâyesini, şarkı yazarlığını, şarkılarının hikâyelerini anlatmaya başlıyor…

Albüm yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Başlangıçta niyetim bir iki tane şarkının demosunu yapmaktı. Ortaya çıkan şey beni mutlu etti ve görüşüne çok değer verdiğim müzisyenlerin olumlu eleştirileri ve cesaretlendirmesiyle fikir demodan single yapma fikrine, sonra hadi bir iki tane daha yapalım derken dört beş şarkılık EP fikrine, sonra da ama bu şarkılar da güzel, o zaman bunları da koyalım derken albüm fikrine dönüştü. Dokuzuncu şarkıyı kaydettiğimizde bir yıl geçmişti ve artık bu albümü çıkarmak gerekiyordu.

Albümde Akın Eldes, Şenova Ülker gibi müzik dünyasının önemli isimleri de var. Bu müzisyenlerle nasıl yan yana geldiniz?

Bu değerli müzisyenler benim çok uzun yıllardır hayranlıkla dinlediğim ve takip ettiğim müzisyenler. Albümün tamamında olmasa da en azından konuk olarak birkaç şarkıda yer almalarını çok istedim ve kapılarını çalıp elimdeki kayıtları dinlettim. Sağ olsunlar şarkıları sevdiler ve çaldılar. İlk albümde böyle isimlerle yan yana gelmek benim için çok kıymetli bir anı ve büyük bir motivasyon oldu.

“ŞARKI SÖZÜ YAZARLIĞIMLA MUTLUYUM”

Besteciliğiniz yanında söz yazarlığınız da var. Müzikle ilgilenmeden önce de bir şeyler yazıyor muydunuz?

Şarkı sözü dışında, şiir ve deneme olarak karaladığım şeyler her zaman oldu hatta öykü girişimlerim de ama edebiyat çok başka ve ciddi bir alan. Bu alanda yaratım yapmak için çok mesai harcamak lazım. Ben şimdilik şarkı sözü yazarlığımla mutluyum ama ileriye dönük hayallerim yok değil. Şarkılarımı genellikle söz ve müziği aynı anda yazarak oluşturuyorum.

Son dönemde yükselen kadın müzisyenler dikkat çekiyor. Ceylan Ertem, Gaye Su Akyol, Dilara Sakpınar, Melike Şahin ve siz de aslında bu akımın bir parçasısınız. Kadınların artık müzik sahnesinde bu kadar güçlü yer tutmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Evet hepsini ilgiyle takip etmeye çalışıyorum. Hayatın ve sanatın her alanında kadın sesine, sözüne, aklına, fikrine ihtiyacımız var. Bu aynı zamanda medeniyet ve gelişmişlik seviyesiyle bağlantılı. Başka türlüsü zaten sağlıksız ve renksiz hatta karanlık. Türkiye bu anlamda şanslı, kadın müzisyenlerin sesini artık daha fazla duyuyoruz. Bu bana umut ve güç veriyor. 

Bir müzik grubu geçmişiniz var mıydı?

Lise ve üniversite yıllarımda şarkı söylediğim gruplar vardı tabii ki ama profesyonel anlamda böyle bir tecrübem olmadı. Sevdiğim bir sanatçıya back vocal yapmayı isterdim doğrusu. Eminim çok öğretici ve keyiflidir.

“CANSEVER BESTELEMEK, SORUMLULUK...”

Ben kişisel olarak özellikle Yalnızın Şarkısı ve Mavi’yi çok beğendim. Şarkılarınızın hikayelerini anlatır mısınız biraz?

Teşekkürler, o iki şarkı sevildi evet ama enteresan olan herkesin başka şarkıları sevmesi. Bu beni çok mutlu ediyor, yani ilginin tek bir şarkıda toplanmaması. “Yalnızın Şarkısı” sözleri itibariyle albümün en hüzünlü şarkılarından biri ama oradaki yalnızlık öyle, bir insanla giderilmesi mümkün olan bir yalnızlık değil. Daha varoluşsal bir yalnızlık. “Mavi” de son anda albümde oldu, iyi ki de oldu. Benim için “İçerikler” biraz farklı çünkü bir şiiri bestelemek hele de Edip Cansever gibi bir şairin şiirini bestelemek sorumluluk duygusunu da beraberinde getiriyor. O anlamda özel.

“Düşünürsün”e klip çektiniz başka klip projesi var mı?

Evet ilk klip “Düşünürsün” e geldi. İkincisini de sonbaharda “Söz Verme”ye çekeceğiz.

Biraz erken ama yeni albüm hazırlıklarına başladınız mı?

Albüm çıkalı sekiz ay oldu. Öncelikli isteğim bu albümün sindirilmesi. İkinci albümün şarkılarının çoğu hazır ama benim bir acelem yok.

“ALBÜM ÇOK HUZUR VERİCİ”

Albüm yayınlandıktan sonra nasıl tepkiler aldınız? Sizi şaşırtan şeyler oldu mu?

Çok güzel dönüşler aldım. Bu size yeniden üretme şevki ve iyi ki yaptım hissi veriyor.En önemlisi şarkıların hissiyat olarak karşılık bulması. En çok aldığım yorumlardan biri albümün çok huzur verici olduğu. Bunu düşünmemiştim doğrusu.

Yaşadığınız Kadıköy’ün ve bu sokakların müziğinize etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Ben karakter olarak herhangi bir yerle, mekanla çok köklü bağ kurabilen bir insan değilim. Yer değiştirme fikrine ve ruh haline hep daha yakın oldum ama buranın kendine özgü bir durumu var. İstanbul’un farklı farklı semtlerinde de yaşadım ama kendimi en özgür ve rahat hissettiğim yer burası oldu. Bunun üretime katkısı olduğu şüphesiz. Onu özel kılan niteliklerini yitirmediği sürece eminim burası birçok müzisyen için önemli bir yer olmaya devam edecektir.

Betül Başak’ın “Karşılaşmalar” albümüne Youtube, Spotify ve iTunes üzerinden erişebilirsiniz.


ARŞİV