Seda Erciyes: Müziğimin türü yok

Başa Sarıp Dur ve 10:50 şarkıları ile adını duyuran genç müzisyen Seda Erciyes, “Türkiye’de genç bir kadın olarak ilişkilerin ve toplumsal olayların beni nasıl etkilediğini gösteriyorum.” dedi.

28 Nisan 2022 - 11:00

Genç yetenek Seda Erciyes’in müzikle olan yolculuğu üniversite yıllarında başladı. Mühendislik eğitimi sırasında sahne almaya başlayan Erciyes, ilerleyen zamanlarda kariyerine müzik yaparak devam etme kararı aldı. 3 senedir kendi şarkılarını yayınlayan alternatif müzisyen Seda Erciyes ile müzik yolculuğunu konuştuk.

“BU HİSSİ YAŞATMAK İSTEDİM”

Müzik sevgisinin ilkokul yıllarında kurslarla, müzisyen olma arzusunun ise üniversitede yıllarında başladığını söyleyen Erciyes, “Her şeyden önce iyi bir dinleyiciyim ve bu hissi ben de başkalarına yaşatmak istedim. Bir yandan İTÜ’de mühendislik okurken bir yandan da çeşitli sahnelerde ve festivallerde performans tecrübesi edindim. Çok değerli müzisyenlerle ve hocalarla çalışma fırsatı yakaladım. Önemli yarışmalarda final sahnesinde yer aldım. 2018’de sosyal medyamda paylaştığım kısa şarkılar Epic İstanbul tarafından fark edilince orijinal şarkılarımı yayınlamaya başladım. Son bir buçuk senedir bağımsız olarak şarkılarımı çıkarmaktayım.” dedi. 

Erciyes, “Dinleyiciye ‘vay be’ etkisi yaratacak, öğrendiği yanlışları sorgulatacak, bazen sadece kafasını boşaltacak, incelikli, kalıcı ve ilham verici işlere imza atan eserler üretmeye çalışıyorum. Bunun dışında müziğimin bir türü yok. Etkilendiğim ve dinlemeyi sevdiğim türlerin alaşımı olsun istiyorum. Farklı disiplinlerden üreticilerden ve sanatçılardan ilham alıyorum. Buna bir oyun geliştiricisi bile dahil. Bir de efsane müzisyenler ve hayatları beni çok etkiliyor.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de genç bir kadın olarak ilişkilerin ve toplumsal olayların beni nasıl etkilediğini gösteriyorum ve bunu temsil edilmediğini düşündüğüm bir yerden yapmaya çalışıyorum.”

“PLANIM KALICI OLMAK”

Ülkemizdeki Caz ve R&B kültürünü değerlendiren Erciyes, “Türkiye’de köklü bir caz tarihi var ve büyümeye devam ediyor. Beni en çok heyecanlandıran ise cazdan gelişen diğer dallar. Örneğin R&B veya Caz Rap türleri. 2010’lardan önce pek fazla örneği olmasa da R&B alanında çok sağlam eserler bulunmakta. Şimdi ise birçok sanatçıdan güzel Türkçe örnekler gelmekte. Kataloğumuzu genişletiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni albüm çalışmalarını sürdüren Erciyes, “Albüm çıkana kadar collab’ler gelebilir. Beni 11 Mayıs’ta Salon İKSV’de ve 28 Mayıs’ta Zorlu Touche’de yakalayabilirsiniz. Yakın vadede planım albüm ile birlikte Türkiye turnesine çıkabilmek. Uzun vadede planım ise ikonik bir albüm ile kalıcı olabilmek.” diye konuştu. 

“KADIKÖY DİNLEYİCİSİ İYİ Kİ VAR”

Erciyes, Kadıköy’ün dinleyici kitlesi hakkında ise şunları söyledi: Kadıköy dinleyicisi her zaman en yeniyi takip eder ve şans verir. Çok kaliteli ve öz bir dinleyicidir. Konserlerde hiç yalnız bırakmaz. Kadıköy dinleyicisi iyi ki var.

SEDA ERCİYES KİMDİR?

1993 doğumlu Seda Erciyes, lise ve üniversite dönemlerinde önemli caz müzisyenlerinden eğitimler almasının ardından müzikallerde, festivallerde sahne deneyimleri edindi. 2019 senesinde ise kendi şarkılarını Seda Erciyes ismiyle paylaşmaya başlamasının ardından R&B türünde Türkiye’nin önemli isimlerinden biri haline geldi. 2021’in son çeyreğinde yayınladığı “Uçak” parçasıyla birlikte çıkan oyunlaştırılmış klibi ve kullanıcı deneyimi bazlı oyunu ile adından sıkça söz ettirdi. Ocak 2022’de Fransız merkezli plak şirketi Kitsune Musique etiketiyle çıkan, müzik yazarlarınca “feminist marş” olarak tanımlanan “Belly Dancer”ın ardından, son olarak 3D karakteri ile çekilen performans videosunu yayınladı. 

 


ARŞİV