Şehir, sesler ve edebiyat...

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali kapsamında Kadıköy’de fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanında ürünler veren yazarlar okurlarıyla buluşacak

05 Mayıs 2016 - 15:18
Gökçe UYGUN
Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali olan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin (İTEF) sekizincisi “Şehir ve Sesler” temasıyla 8-15 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. Yerli ve yabancı yazarları edebiyatın evrenselliğinde buluşturan ve ücretsiz bir festival olan İTEF, edebiyatseverleri dünyanın dört bir yanından gelen yazarlarla bir araya getirmeye ve onları yeni metinlerle tanıştırmaya devam ediyor.
İTEF’in Kadıköy/Kadife Sokak’taki KargArt etkinlikleri şöyle:
* Kutuplaşan Türkiye’de Çok Sesli Dergicilik: OT:  2013 yılında “Maksat Yeşillik Olsun” sloganıyla yayın hayatına başlayan, OT Dergisi, festivali yeşillendirmeye geliyor! Etkinlikte yazarlar Hakan Bıçakcı, Nermin Yıldırım, Seray Şahiner ve Sinan Sülün yer alacak. (8 Mayıs Pazar / 19.00 - 20.00)

* Türk Edebiyatında Aykırı Sesler: Fantazya, Bilimkurgu ve Yeraltı Edebiyatı: Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği (FABİSAD) yazarları Barış Müstecaplıoğlu, Altay Öktem ve Gülşah Elikbank Türk edebiyatında aykırı sesleri konuşacak. (8 Mayıs Pazar / 20.15-21.00)
* Özgür Özdemir, “Bu Şehrin Şarkıları” konseri verecek. ( 8 Mayıs Pazar / 21.30)
* Fısıltıyla Çığlık Arasında Edebiyat: Okurda heyecan ve merak uyandıran, zaman zaman dehşete düşüren polisiye romanlara bu kez yazarın penceresinden, yarattıkları karakterler üzerinden bakıyoruz. Polisiye yazarları Keith Ridgway, Emilie Schepp, Ayşe Erbulak ve Algan Sezgintüredi anlatıyor. (10 Mayıs Salı / 19.00 - 20.00)
* Bir Yazar Olarak Dünyanın Dinmeyen Uğultusuna Kulak Vermek: İnsanlık tarihi boyunca yaşanan savaş, göç, sömürü ve şiddet gibi küresel sorunlar yazarların eserlerinde ve ülkelerinin edebiyatında nasıl yer buldu? Hollandalı yazar Meltem Halaceli, karakterlerinde psikolojik izler bulduğumuz öykülerin yazarı Seray Şahiner ve Belçikalı yazarlar Elvis Peeters geçmişin sesini gündeme getirerek edebiyatın evrensel dilinde buluşuyor. (10 Mayıs Salı / 20.15- 21.15)
* Frank Schablewski ve Yalçın Baykul şiir performansı sunacak. (10 Mayıs Salı / 21.30)
* Medeniyetin Sesinden Kaçış: “Çılgın Kalabalıktan Uzak”: İnsanlar, modern kent hayatının dayattığı yaşam biçimini giderek daha fazla sorgular hale geldi. İrlandalı yazar Keith Ridgway, Norveçli yazar Erlend Loe, İtalyan yazar Michela Murgia ve Türk edebiyatının temsilcilerinden Nermin Yıldırım, sunduğu tüm imkânların yanında birçoğumuz için oldukça yorucu hale gelen yaşam tarzı üzerine konuşuyor. Thomas Hardy’nin klasik romanı “Çılgın Kalabalıktan Uzak” üzerinden yola çıkarak insan ve doğa eksenli arayışlar ve bunların edebiyata etkileri ele alınıyor. (11 Mayıs Çarşamba / 19.00- 20.00)
n Sağır Eden Sessizlik: Yanıbaşımızdan yada dünyanın en uzak köşesinden yükselen sessiz çığlıkları duymanızı sağlayan yazarlar buluşuyor. Farklı disiplinlerde çalışmalar yapan yazarlar Feride Çiçekoğlu, Linda Polman ve Tibor Fischer, sessizliği anlamlandırmaya çalışıyor, edebiyatın insanlığa kulak veren yanını konuşuyorlar. (11 Mayıs Çarşamba / 20.15 - 21.15)

* Roof Penguin konseri. (11 Mayıs Çarşamba / 21.30)

Ayrıntılı programa ulaşmak için: www.itef.com.tr

ARŞİV