Şehir, sınırlar ve edebiyat…

Türkiye’nin ilk uluslar arası edebiyat festivali, 7.kez edebiyatseverlerle buluşuyor. İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali kapsamında Kadıköy’de de pek çok etkinlik olacak

24 Nisan 2015 - 09:05

GÖKÇE UYGUN
6 yılda 47 ülkeden 400’den fazla yazarı konuk eden Türk edebiyatının yurtdışına açılan edebiyat kapısı İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF), bu yıl  “Şehir ve Sınırlar” temasıyla 4-8 Mayıs’ta gerçekleşecek.
26 farklı ülkeden 30 yabancı yazar ve "Profesyonel Buluşmalar" kapsamında 20 konuk ile Türkiye'den 30'un üzerinde yazarın katılımıyla yapılacak etkinliklerde, edebiyatseverler farklı kültürlerden yazarların, hayatı ve edebiyatı farklı perspektiflerden yorumlayışlarına tanıklık etme şansını yakalayacak. Festival yerli yazar ve yayıncıların yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan edebiyat ortamı yaratıyor. Bu yıl Garanti Bankası ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan festivalde etkinlikler halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Etkinlikler kapsamında okurlar sevdikleri ya da yeni keşfedecekleri yerli ve yabancı yazarlarla bir araya gelme şansına da sahip oluyor. İTEF’in bu yılki programında yazar okumaları ve söyleşilerin yanı sıra interaktif edebiyat projelerine de yer verilecek. Yerli ve yabancı yazarlar, "Şehir ve Sınırlar" teması altında yazılarını edebiyatseverlerle paylaşacak. Festival takipçileri antolojiyi ücretsiz olarak etkinlik mekanlarından edinebilecekler.

Gece yarısı edebiyatı!
Bu yılki festival farklı bir etkinlikle başlayacak. 24 saat açık olan İBB Atatürk Kitaplığı’nda edebiyatseverlere sıradışı bir deneyim sunulacak. Dergâh Yayınları'nın desteğiyle yapılacak etkinlikte, saatler gece yarısını gösterdiğinde Türkiye edebiyat sahnesinin 4 önemli ismi, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın ünlü eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nden ve Tanpınar'ın şiirlerinden bölümler okuyacaklar.


Kadıköy’de edebiyat
Kadıköy Belediyesi’nin kamu katkısı sunduğu İTEF kapsamında Kadıköy’de de etkinlikler olacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadife Sokak’taki kargArt’ta (Karga Bar)  FABİSAD-Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği işbirliğinde, fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanında ürünler veren yazar, çizer, oyun yazarı gibi sanatçıların yer aldığı etkinlikler olacak. Bilimkurgu-fantastik edebiyat okurlarını bekleyen ücretsiz etkinlikler şöyle:

Fabisad: Şehir Fantazyası: Şehrin Fantastik Sınırları paneli: Şehir, orada yaşayan insanların ortak fantazyası olarak okunabilir mi? Fantastik edebiyatın alt türlerinden biri olan şehir fantazyası, diğer fantastik edebiyat türlerinden farklı olarak ne anlatıyor?  "Güneş Hırsızları" kitabıyla dikkat çeken Doğu Yücel "Anadolu Korku Öyküleri" isimli öykü seçkisinde yer almış Galip Dursun, "Ecel" isimli son romanında bir şehir fantazyası örneğini okuyucusuyla paylaşan Funda Özlem Şeran bir araya geliyor. (4 Mayıs Pazartesi/19.30-20.30)

Miyazaki: Mit ve Modern Arasında söyleşisi: Hayao Miyazaki, 52 yıllık üretken kariyeri boyunca Japonya’nın görsel kültürünü, çizgilerle konuşmanın yeni yöntemlerini icat ederek dönüştürdü. Usta manga ve anime sanatçısı Miyazaki'nin kısa filmleri, emekli olduğu bu yıl, İTEF kapsamında sanatçıya bir saygı duruşu olarak izleyicilerle buluşuyor. Film gösteriminin ardından, Fabisad üyesi Merve Çay, Miyazaki filmlerinin izinde bir söyleşi yapacak. (4 Mayıs Pazartesi/21.00-22.00)

Uluslararası PEN Etkinliği: İfade özgürlüğünü temel insan haklarından birisi olarak gören, İngiltere merkezli uluslararası organizasyon PEN, 1921 yılından beri yazarların hakları ve edebiyatın bağımsızlığı korumayı amaçlıyor. Bu etkinlikte, PEN International etkinlik koordinatörü James Tennat, Türkiye'de sosyal medya alanındaki ifade özgürlüğünün sınırlarını masaya yatırıyor. (5 Mayıs Salı/19.30-20.30)

Bir Şairin İlham Kaynağının Sınırları söyleşisi: Knut Odegard, Enver Ercan, Erkut Tokman şairleri ve ilham kaynaklarını konuşacaklar. (5 Mayıs Salı 21.00-22.00)

Sınırda Öl(dürül)mek: Sabahattin Ali söyleşisi: Kaçmaya zorlanan bir büyük yazarın sınırdaki yaşam mücadelesi... Toplumun ve kuralların sınırlarından kurtulmaya çalışırken kendi varlığını sınırda yitiren bir yazar: Sabahattin Ali. Sevengül Sönmez, dinleyenleri, korku sınırının daraldığı 1940'lar Türkiyesi'ne doğru bir yolculuğa çıkaracak. (6 Mayıs, 19.30-20.30)

Fabisad: Gotik Edebiyat, Bir Sınır Harbi paneli: Gotik roman, okuyucusuna sınırların belirsizleştiği bir dünya anlatır. Peki, 21. yüzyıl gotiğinden bahsetmek mümkün müdür?  Şehrin tekinsizliğini  “Doğa Tarihi” adlı kitabında bir kadının gözünden anlatan yazar Hakan Bıçakcı ve gotik - fantastik edebiyat üzerine çalışmaları bulunan yazar Yankı Enki, gotik edebiyatta sınırların ufkunu konuşmak için bir araya geliyor. (6 Mayıs 21.00-22.00)

Sınırdakiler paneli: ‘Sınır’ sadece edebiyat içerisinde değerlendirilebilecek bir kavram değil. Hayatın görünür-görünmez her aşamasında sınır kavramıyla ilişki içerisindeyiz. "Haw" romanıyla büyük beğeni toplayan, “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nün sahibi Kemal Varol, “Spinoza’nın Günlüğü”kitabıyla dikkat çeken Şener Özmen ve ikinci şiir kitabı “Sokağın Zoru”nu okuyucuyla buluşturan Mehmet Said Aydın hem sahici sınırları hem de sınırın mecazını tartışmak için bir araya geliyor. (7 Mayıs 19:30-20:30)

Fabisad İllüstrasyon: Çizgi Romanın Sınırları atölye ve söyleşisi: Bu çizgili söyleşide çizgi romanın tarihinden, globalleşen dünyada çizgi romanın yerinden bahsedilecek. Etkinliğe mizah dergilerinde çizgi roman yapan isimlerden Suat Gönülay ve Kenan Yarar, son yıllardaki en göze çarpan çizgi roman kahramanını yaratan Devrim Kunter ve Boğaziçi Üniversitesi'nde çizgi roman teorisi üzerine ders veren Mehmet Emin Adanalı konuşmacı olarak katılacaklar. (7 Mayıs 21:00-22:00)

Festivali www.itef.com.tr adresinden ve sosyal medya hesaplarından takip etmek mümkün

ARŞİV