Şehir Tiyatroları "Bu Memleket Bizim" diyor

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzun bir sanat yolculuğunun mirasını yüklenen İBB Şehir Tiyatroları, yeni sezonu, “Bu Memleket Bizim” oyunuyla açacak. Oyun, “Cumhuriyetimizin 100. Yılına Saygıyla” sahnelenecek

15 Eylül 2023 - 11:30

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, 2023-2024 sezonu repertuvarını, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlediği bir toplantıyla açıkladı. İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, yeni sezon oyunlarını düzenlediği bir basın toplantısı ile açıkladı.

 “BU MEMLEKET BİZİM”

Ayşegül İşsever, sözlerine Cumhuriyetimizin 100. yılına saygı olarak sahnelenecek olan “Bu Memleket Bizim” oyunundan bahsederek başladı: “Sezonu, 16 Eylül Cumartesi ve 17 Eylül Pazar günü, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda sahnelenecek olan ‘Bu Memleket Bizim’ isimli oyunumuzla açıyoruz. İstanbul Şehir Tiyatrosu ailesi olarak biliyoruz ki, geçmişlerini bugünün gençlerine, gelecek nesillere, iyi ve doğru anlatamayan toplumlar,  sağlıklı bir şekilde ayakta kalamazlar. İşte bizler de böylesine önemli bir zaman diliminde, tarihi, kültürel ve sanatsal sorumluluğumuzun da bilinciyle, üzerimize düşen görevi en iyi biçimde yerine getirmek için, “Bu Memleket Bizim” diyerek sezonu açıyoruz.”

EKİM’DE YENİ KLASİKLER

İki yıl için açıklanan repertuvarı, henüz hazırlık aşamasında olan projelerini de tamamlayarak yeni sezon boyunca seyirciyi tiyatronun klasik eserleri ile buluşturmaya devam edeceklerini vurgulayan İşsever, şöyle devam etti: “Ekim ayında seyircimizin heyecan duyacağı yeni oyunlarla perdemizi açıyoruz. Tolstoy’un yazdığı Savaş ve Barış’ı Aleksender Popovski, Alison Gregory’nin yazdığı Ben Medea Değilim’i Hülya Karakaş, Lucy Kirkwood’un yazdığı Sivrisinekler’i Ali Gökmen Altuğ, Nick Whitby’nin yazdığı Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi?’yi  Hüseyin Köroğlu, Bertolt Brecht’in yazdığı Galilei’nin Yaşamı’nı Nurullah Tuncer yönetiyor. Bu repertuvara sonraki aylarda, bir Türk tiyatrosu klasiği olan Haldun Taner’in yazdığı Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım da dâhil olacak.”

100.YIL DENEME SAHNESİ

Şehir Yazarlarını Arıyor projesini de anımsatan Ayşegül İşsever, “Bu proje kapsamında yazar, yönetmen, dramaturg eşliğinde çalışmalara katılan yazar adaylarımızın yazdığı yeni metinler, tiyatro edebiyatımızı zenginleştirdi. Atölye sonucunda oluşan metinler, Şehir Tiyatroları sanatçıları tarafından seslendirilerek seyirciyle buluştu. Bu sezon hazırlığını yaptığımız yeni atölye çalışmalarımızla öncelikle yazar adaylarımızın yazarlığa ilk adımlarını olumlu etkileyecek bir çalışma programı hazırlamaktayız. Bu sezon oyun yazım atölyemize ek olarak bir de 100. Yıl Deneme Sahnesi çatısı altında oyun yapım atölyesi ile öğrenci ya da mezun yönetmen, dekor, kostüm, müzik ve ışık tasarımcısı adaylarına bu süreçte bir kurumsal yapıda çalışma, üretme ve en önemlisi tanışma şansını yaratmak istiyoruz. Genç sanatçılarımıza Cumhuriyetimizin 100. yılında güzellikler evinde merhaba diyeceğiz.” dedi.

HALDUN TANER SAHNESİ

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bir soru üzerine Haldun Taner Sahnesi’nin bir yıl içinde tamamlanacağını öngördüklerini söyledi.

İBB Şehir Tiyatroları, geçen yıl toplamda 1535 seans gösterim sonucu, 506 bin seyirciye ulaştı. Salonlar yüzde 90 doluluk oranıyla seyirciyi ağırladı. Açıklanan 2 yıllık repertuvarın yüzde 75’i gerçekleştirildi.

BİLET KİOSKLARI

Şehir Tiyatroları Müdürü İlyas Ceran, Şehir Tiyatroları’nın dünyanın en eski sanat kurumlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Sahnelerimizin modernleştirilmesi, konfor alanlarının geliştirilmesi için çabalarımız var. En iyi teknolojik imkânların kullanılması yönünde elimizden geleni yapıyoruz. Bilet alırken geçmişte yaşadığımız sorunları artık yaşamayacağız. Bilet alma yöntemlerimizi geliştireceğiz, belli başlı yerlere kiosklar koyacağız.” bilgisini verdi.

“Bu Memleket Bizim”

“Bu Memleket Bizim” isimli özel müzikli oyunda, Milli Mücadele dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, temel metinlerden yola çıkılarak anlatılıyor. Oyun, Atatürk’ün Nutuk isimli eseri başta olmak üzere, Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı ve Milli Mücadele ve Cumhuriyetin kuruluşuna yazdıklarıyla ışık tutan Erol Toy, İsmet Küntay, Samim Kocagöz, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun metinlerinden parçaların yanı sıra birçok yazarın bazen bir cümleyle, bir pasajla katıldığı bir metinden oluşuyor. Döneme ait bütün materyaller taranarak, araştırma ve dokümantasyonunu dramaturji biriminin üstlendiği oyun,  Ali Gökmen Altuğ, Aslı Öngören, Yıldırım Fikret Urağ ve Yiğit Sertdemir tarafından kurgulanarak sahneye taşındı. Oyunda 300’ü aşkın oyuncu, ayrıca 20 kişilik dans ekibi ve genişletilmiş Şehir Tiyatrosu Orkestrası sahne alıyor.


ARŞİV