Şehir ve devlette oyun zamanı!

Kadıköy, özel tiyatroların yanı sıra kamu tiyatrolarının oyunlarıyla sezona başlıyor

29 Eylül 2016 - 15:39
Gökçe UYGUN        
Saadet Hanım: Tenha bir banka şubesi, günün öğle saatleri. Emekli ilkokul öğretmeni Saadet Yurtlu parasını çekmek için bankaya gelir. Bugün aynı zamanda oğlu Sermet’in de doğum günüdür ve oğlu için sürpriz bir doğum günü kutlaması planlamaktadır. Ancak bugüne dair sürprizleri olan sadece Saadet Hanım değildir ve birkaç dakika sonra bankada yaşanacaklar Saadet Hanım’ın bütün planlarıyla beraber hayatını da altüst edecektir. Ahmet Levent Pala’nın yazdığı oyunu Tolga Yeter yönetiyor. (İBBŞT / Haldun Taner Sahnesi / 5-15 Ekim)

Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli: Ülkenin birinde yaşanan siyasal ve toplumsal değişimler, evlilikleri boyunca bu sürece şahit olarak ölümle şakalaşan yaşlı bir çiftin ilişkisi ekseninde mizahi bir dille aktarılıyor. Kendini değiştirmeyi akıl edemezken dünyanın düzenini değiştirmeye çalışan ve eşiklerde kalmanın sancısını yaşayan bir adamın baskılar karşısındaki tavrı hicvediliyor. Kahramanlarımız için hayat tıpkı sirke tadında böğürtlen reçeli gibi... Biraz acı, biraz buruk ama bazen de tatlı...
A.Kadir Bozkurt’un yazıp, Zuhal Ergen’in yönettiği iki kişilik oyunda, Bensu Orhunöz ve Mert Tanık yaşlı çifti canlandırıyor. (İBBŞT / Haldun Taner Sahnesi / 19-22 Ekim)

Hisse-i Şayia: Meşrutiyet dönemi tiyatrosunun öncü ismi İbnürrefik Ahmet Sekizinci’nin oyunu; ayrıldıktan sonra da didişmeye devam eden ve biricik kızlarını bir türlü paylaşamayan (“hisse-i şayia”) karı kocanın bitip tükenmek bilmeyen kavgalarını konu alıyor. Şiddetli geçimsizlikle boşanıp yıllarca birbirinden ayrı kalan, her karşılaşmada ezeli-ebedi kavgalarını tekrarlayan, birbirlerine dava üstüne dava açan, gülünç duruma düşseler de bu didişmeden adeta zevk alan fakat aslında her şeye rağmen birbirini seven karı kocanın ve onların arasında kalan genç kızın öyküsü eğlenceli bir üslupla aktarılıyor.
Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği sezonun bu yeni oyununda, emektar oyuncular Zihni Göktay ve Hikmet Körmükçü’ye diğer oyuncular eşlik ediyor. (İBBŞT / Haldun Taner Sahnesi / 26-29 Ekim)

Erkek Arkadaş: Bir Broadway müzikali… Madam Dubonnet, asil kişiliği ile Villa Caprice’te çağın öncüleri kız öğrenciler yetiştirme uğraşındadır. Okulda, o günlerde bir karnaval balosu hazırlanmaktadır. Baloya katılmak isteyen kızlarda amansız bir yarış görülür. Villa Caprice’in hizmetlisi Hortense ise kızların hem arkadaşı hem de sırdaşıdır. Oyun, farklı sınıftan insanların bir araya gelebilmesi ve farklı hayatların kesişmelerini yansıtır. Kendilerine evlilik teklifi edilen kızların, yanıt sürecine gitmesi yolundaki eğlenceli olaylar, müzikli ve danslı söylencelerle sahneye aktarılmakta.
Sandy Wilson’un yazdığı, Fahrünnisa Kadıbeşegil’in çevirdiği ve Ebru Kara’nın yönettiği oyunda 19 kişilik kalabalık bir oyunca kadrosu yer alıyor. (İDT / Kozyatağı Kültür Merkezi / 25-30 Ekim)


ARŞİV