Şehir, yolculuk, edebiyat, Kadıköy…

Türkiye’deki ilk ve tek uluslararası edebiyat festivali olan İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin ana duraklarından biri Kadıköy.

30 Nisan 2014 - 14:24
 
Gökçe UYGUN
 
Türkiye’nin ilk ve önde gelen uluslararası edebiyat festivali olan İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 6. Kez başlıyor. Vehbi Koç Vakfı’nın ana sponsorluğunda 5-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında, “Şehir ve Yolculuk” temasıyla gerçekleşecek olan İTEF kapsamında edebiyatseverler, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin uluslararası bölümünde sevdikleri yerli ve yabancı yazarlarla bir araya gelecekler. Söyleşiler, atölye çalışmaları, çocuk etkinlikleriyle dopdolu geçecek festivalyine İstanbul sokaklarını edebiyatla dolduracak.

CADDEBOSTAN’DA MUTFAK VE EDEBİYAT BULUŞUYOR!
Kalem Kültür Derneği tarafından kâr amacı güdülmeden düzenlenen İTEF, aynı zamanda bu yıl bünyesine iki yeni programı da katarak, İTEF-Mutfakta Edebiyat ve İTEF-Çocuk etkinliklerini başlatıyor. Bu etkinlikler Kadıköy/Suadiye sahilinde gerçekleşecek. Koçtaş’ın mutfak sponsorluğunda düzenlenen İTEF-Mutfakta Edebiyat programı Türkiye’nin kültürel çeşitliliğinin öne çıktığı zengin yemek kültürünü ele alacak, edebiyat yazarlarını yemek kültürü yazarları ve uzman şeflerle bir araya getirecek. İTEF-Mutfakta Edebiyat Programı’nın açılışı Sahan Restoran’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek, açılış programında “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri” kitabının yazarı ve Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği'nin kurucu başkanı olan Tahir Tekin Öztan ile Ahmet Ümit, Gaziantep mutfağı üzerine bir söyleşi gerçekleştirecekler. İTEF-Çocuk programında sevilen çocuk yazarları yaratıcı okuma, yaratıcı drama, eş zamanlı çizim atölyeleri ve söyleşilerde minik okurlarla buluşacaklar. İnsan Kitabevi’nin katkılarıyla kurulacak olan İTEF-Kitap Çadırı’nda ise katılımcı yazarların kitapları festival alanında hazır bulunacak, okurlar sevdikleri yazarlara kitaplarını imzalatma, söyleşilere katıma olanağı bulacaklar. Kadıköy Karga’da ise 6-7 ve 8 Mayıs tarihlerinde kimi yazarların katılımıyla edebiyat söyleşileri yapılacak.

POLONYA EDEBİYATI MERCEK ALTINDA
Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 600. yılı kutlamaları çerçevesinde Polonya’nın önde gelen yeni jenerasyon yazarları İstanbul’a gelecekler. Polonya’nın Thomas Pynchon’u tabir edilen yazar ve sinemacı Andzrej Bart, Newsweek-Polonya’nın yayın yönetmeni Zygmunt Miloszewski, yeraltı edebiyatının güçlü ismi Wojciech Kuczok, çocuk edebiyatı yazarı ve eleştirmeni Joanna Olech ve akademisyen-çizer Adam Pekalski festival takipçileri için çağdaş Polonya edebiyatının kapılarını aralayacaklar.

HAYATIMIN ÖYKÜSÜ
İTEF’ta bu yıl festival takipçilerini bekleyen bir diğer sürpriz, “Hayatımın Öyküsü” etkinliği…Türk öykücülüğünün önde gelen ismi, 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı'na, 2010'da hem Haldun Taner Öykü Ödülü’ne, hem de Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne değer görülen Yekta Kopan, romanlarındaki cinayet ve gerilim dozuna “04.00” adlı kitabında fantastik bir boyut kazandıran yazar Hikmet Hükümenoğlu, oyunculuk kariyerine Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak filmiyle adım atan, Üç Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu’da filmlerinin senaristi ve Peri Gazozu’nun yazarı Ercan Kesal, dinleyenlere, kendilerini en çok etkilemiş yapıtlardan bölümler okuyacak ve bu yapıtlardan nasıl ilham aldıklarını aktaracaklar.
Şehir ve Yolculuk teması altında düzenlenen İTEF 2014 kapsamında Türkçe edebiyatta gezi yazının dünü ve bugünü masaya yatırılacak. Sırtçantalılar Grubu işbirliğinde çağdaş edebiyatta seyahat anlatılarına değinilecek olan “Yolda” etkinliğini, Murat Belge ve Sevengül Sönmez’in konuşmacı olarak yer alacağı “Türkçe Edebiyatta Yol ve Yolculuk” söyleşisi takip edecek. Festival kapsamında ayrıca PEN Türkiye işbirliğinde Türkiye’de Lazca, Ermenice ve Kürtçe edebiyatların ve bugünü, çok dilli yayıncılıkta güncel politikalar ve pratikler masaya yatırılacak.

İTEF 2014 İstanbul Etkinlik Mekânları
-İTEF Mutfakta Edebiyat ve İTEF-Çocuk Çadırları: Suadiye Mahallesi, Sahil Yolu, Çetin Emeç Bulvarı (Suadiye Oteli hizasında, Sahil Şeridi)
-Karga Pub – kargArt/Kadife Sokak no: 16 Kadıköy
-Sismanoglio Megaro/ İstiklal Caddesi
-Taksim / Atatürk Kitaplığı
www.itef.com.tr
 
 
 

ARŞİV