Şehirde 36 oyun

​İBBŞT, bu ay 36 oyunla seyirciyle buluşuyor

06 Aralık 2022 - 16:45

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Aralık ayında 3’ü yeni, 2’si konuk, 36 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. 2022-2023 tiyatro sezonunun ana temasını “İstanbul Klasiklerle Buluşuyor” olarak belirleyen Şehir Tiyatroları, yerli ve yabancı klasikleri seyirciyle buluştururken, yeni yazarlar ve oyunlarına da sahnelerinde yer veriyor. Bu sayede geleceğin klasikleşecek eserleri ilk kez seyirciyle buluşturuluyor.

Bu ay; Kuğunun Şarkısı (Yeni Oyun), Bir Gece Masalı (Yeni Oyun), Benim Küçük Yıldızım (Yeni Oyun), Alice in Fearland (Alice Korku Ülkesinde-Konuk Oyun), Aşkın En Kısa Gecesi (Konuk Oyun), Cadı Kazanı, Hayat Der Gülümserim, Tartuffe, Çın Sabahta, Yatak Odası Komedisi, Öldün, Duydun mu?, Geçit, Gül’e Ağıt, Çingene Boksör, Kutlama, İki Efendi’nin Uşağı, Antigone, Komik Para, Zehir, Fosforlu Cevriye, Veba, Hastalık Hastası, Hamlet, Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikâyesi, Yaftalı Tabut, Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin, İfigenya, Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık, Rüya, Bekçi ile Postacı, Elma Kurdu Kırtık, Bir Gün Ayakkabımın Teki, Benim Güzel Pabuçlarım, Karagöz Çiftlik Bekçisi, Pollyanna, Herkes Sihirbaz Olacak adlı oyunlar sahnelenecek.

Aralık programının Kadıköy oyunları şöyle:

BİR GECE MASALI (Yeni Oyun): Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası isimli oyunundan uyarlanan oyun, arkadaşlık kavramı üzerine kurulu. Oyun, ailesinin istediği gençle değil kendi istediği kişi ile arkadaşlık kurmak isteyen Şirin Kız’ın Yakışıklı Delikanlı, Güçlü Delikanlı ve Selvi Kız ile ormanda geçirdiği bir gecede yaşananları anlatıyor.  William Shakespeare’in yazdığı Musa Arslanali’nin yönettiği oyunda Burhan Yeşilyurt, Oğuzhan Oğuz, Seda Yılmaz, Serap Doğan, Ömer Naci Boz, Hüseyin Emre Şen, Çağlar Ozan Aksu, Nurseli Tırışkan, Güzin Alkan, Emre Ertunç rol alıyor. ( 11, 18, 25 Aralık-Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi)

AŞKIN EN KISA GECESİ (Konuk Oyun-Nilüfer Kent Tiyatrosu) : Boşanma avukatı Helena ve yasadışı işler yapan Bob’un bir gece barda tanışmalarıyla başlayan oyun, tüm gece yağan yağmurun altında geçiyor. Oyunda, 35 yaşında olmak, orta yaşa adım atmak, zaman gibi konular masaya yatırılıyor. David Greg & Gordon Mc Intyre’nin yazdığı Murat Daltaban’ın yönettiği oyunda Özlem Zeynep Dinsel, Mert Tiryaki, Eylül Güntekin rol alıyor. (14-17 Aralık-Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi)

ÖLDÜN, DUYDUN MU? : İntihar eden bir adamın geride bıraktığı hayatı, hatalarıyla yüzleşmesi ve sonrasında kendini tanıma süreci anlatılıyor. Sabır, mücadele, belleksizlik gibi insanı şekillendiren pek çok kavram irdeleniyor. Yiğit Sertdemir’in yazdığı Burçak Çöllü’nün yönettiği oyunda Emrah Can Yaylı, Pelin Budak, Tankut Yıldız rol alıyor. (28-30 Aralık-Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi)

GÜL’E AĞIT: Oyun, 2004 yılında kendi ailesi tarafından öldürülerek Türkiye'de işlenen töre cinayetlerinin simgesi haline gelen Güldünya’nın hikâyesi ekseninde namus, töre ve ahlak kavramlarını sorguluyor. Deniz Altun’un yazdığı Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda Aslı Nimet Altaylar, Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Tarakçı, Cüneyt Arda Pamuk, Çağrı Büyüksayar, Fahri Kıncır, Gülsün Odabaş, Hikmet Körmükçü, İskender Bağcılar, Murat Üzen, Tarık Köksal, Tarık Şerbetçioğlu, Uğur Dilbaz, Uğurtan Atakan, Yasemin Güvenç rol alıyor. (10 Aralık-Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi)

ÇİNGENE BOKSÖR : 1920’lerin boks yıldızı Johann Wilhelm Trollmann’ın trajik yaşantısından yola çıkılarak yazılan oyun, kurgusal bir karakter olan Hans’ın tanıklığıyla seyirciye aktarılıyor. Rike Reiniger’in yazdığı Cafer Alpsolay’ın yönettiği oyunda Ercan Demirhan rol alıyor. (14-17 Aralık-Müze Gazhane Meydan Sahne)

İFİGENYA: Truva Savaşı’nı temel alan bu tregedyada, Başkomutan Agamemnon’un, en değerli varlığı olan kızı Iphigenia’yı tanrılara kurban vermesi anlatılıyor.  Antik Yunan’ın bilinen üç büyük tragedya yazarından biri olan Euripides’in yazdığı Serdar Biliş’in yönettiği oyunda Ceren Kaçar, Elvan Boran, Yıldıray Şahinler rol alıyor. ( 21-24 Aralık-Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi)

KİMSE ÖYLE ŞEYLERİ KONUŞMUYOR ARTIK : Oyun, 12 Eylül darbesi dönemini en acı şekilde yaşayıp parçalanan bir ailenin bugüne uzanan hikâyesini konu alıyor. Şirin Gürbüz’ün yazdığı Emre Koyuncuoğlu’nun yönettiği oyunda Caner Bilginer, Radife Baltaoğlu, Kutay Kırşehirlioğlu, Ebru Üstüntaş, Hazal Uprak, Can Alibeyoğlu, Kamer Karabektaş rol alıyor. (21-24 Aralık, 28-30 Aralık-Müze Gazhane Meydan Sahne)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ARŞİV