Şehrin CAZ hali 23. yaşını kutluyor

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, 23. yılında yine dopdolu bir program ile kapılarını açıyor. 25 Eylül - 12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin mekanlarından biri de Caddebostan Kültür Merkezi!

19 Eylül 2013 - 16:16

Semra ÇELEBİ
 
“Şehrin Caz Hali” sloganıyla 23 yıldır İstanbul’da caz müziği fırtınası estiren Akbank Caz Festivali, 25 Eylül’de başlıyor. Üç hafta boyunca Türkiye’den ve dünyadan farklı ses ve tarzdaki caz sanatçılarıyla müzikseverleri buluşturacak olan festival, bu yıl da Kadıköylüleri Caddebostan Kültür Merkezi’nde ağırlayacak.
İşte 23. Akbank Caz Festivali’nden seçmeler:

CAZIN USTALARI
23. Akbank Caz Festivali’nin onur konuklarından biri; efsanevi trompetçi Enrico Rava. Enrico Rava, ‘Rava Tribe’ projesi ile 27 Eylül Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda dinleyicilerle buluşacak.
1960’lardan bugüne uzanan kariyerinde kendine has bir tarz yakalamayı başaran, geçtiğimiz yıl yayınladığı ‘Saltash Bells’ albümü ile ‘En İyi Albüm’ ödülüne lâyık görülen ünlü İngiliz saksafon sanatçısı John Surman, 28 Eylül Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki konseri ile festivale renk katacak. Her biri Avrupa caz sahnesinin saygı duyulan müzisyenlerden oluşan Mare Nostrum, 28 Eylül Cumartesi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda festival için sahne alacak.

YENİ DÜNYADAN SESLER 
23. Akbank Caz Festivali, “Yeni Dünyadan Sesler” bölümünde; Jim Rotondi, Kurt Rosenwinkel, Nicholas Payton, Mulatu Astatke, Harriet Tubman & Cassandra Wilson, Mos Def, Chris Dave and the Drumhedz ve Rova Plus presents: No Favorites! (for Lawrence Butch Morris) yer alıyor.

CAZ VE SİNEMA
Festival’in “Caz ve Sinema” adını taşıyan bölümünde ilk olarak; 520’den fazla filmde prodüktörlük ve yönetmenlik koltuğunda oturan ve birçoğunda da aktör olarak rol alan sinema tarihinin en farklı ve öncü isimlerin biri Georges Méliès anısına hazırlanan ‘Georges Méliès Cine-Concert’ yer alıyor. Orijinal kayıtların yeniden gün yüzüne çıkıp yorumlandığı piyano doğaçlamalarıyla hazırlanan Georges Méliès Cine-Concert, 30 Eylül Pazartesi günü Babylon’da.
1 Ekim Salı günü Akbank Sanat’ta gösterilecek olan ve yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü müzisyen Butch Morris anısına çekilen ‘Black February’ adlı belgesel film bu senenin süpriz etkinlikleri arasında yer alıyor.

MÜZİĞİN SIRADIŞI KADINLARI
Malavi kökenli İngiliz müzisyen Malia, Nina Simone’un unutulmaz şarkılarını 21. yüzyıla taşıyor. Nina Simone’un unutulmaz parçalarını yorumlayan, yeni dönemin en önemli soul caz seslerinden Malia, dikkat çekici vokaliyle ile 23. Akbank Caz Festivali’nin açılışına yaraşır bir performansla 25 Eylül Çarşamba günü The Seed’de olacak.    

İSTANBUL’DAN CAZIN FARKLI RENKLERİ
Türkiye cazının ustalarını ve genç yeteneklerini buluşturan “İstanbul’da Cazın Farklı Renkleri” isimli bölüm, yenilikçi çalışmalardan standartlara, sürpriz konukların yer aldığı birlikteliklerden folklorik tınıların yer verdiği çalışmalara uzanan bir çeşitlilik sergiliyor. Günümüz Türk cazının geniş panoramasını sunan bölümde; Jehan Barbur & İlhan Erşahin, Birsen Tezer, Ece Göksu & Neşet Ruacan, Evrim Demirel, Tamer Temel, For Esemble ve Fötr Blues Band konserleri dikkat çekiyor.

BİRSEN TEZER VE JEHAN BARBUR CKM’DE!
Türkiye’nin yetiştirdiği en özel seslerden biri olan, sesi ve zarafetiyle hüznü çekilebilir kılan endersanatçılardan Birsen Tezer, festival kapsamında 8 Ekim Salı günü Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki konseriyle müzik tutkunlarıyla birlikte olacak.
Jehan Barbur ve İlhan Erşahin, 23. Akbank Caz Festivali kapsamında özel bir performans için bir araya geliyor. Günümüz caz sahnesinin en önemli şarkıcı ve bestecilerinden biri olarak gösterilen, hikâye odaklı masalsı şarkıları ile çağdaş kadın ozan geleneğini günümüzde de sürdürmeyi başaran Jehan Barbur ve İlhan Erşahin’in 9 Ekim Çarşamba günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirecekleri performanslarında Çağrı Sertel de konuk sanatçısı olarak yer alacak.

CAZ VE DANS
Babylon Lounge’un klasikleşen Electro Swing partisi hızını alamıyor ve enerjisini 23. Akbank Caz Festivali’ne de taşıyor. Tobumusikizm, 1920’lerin ve 1930’ların ruhunu günümüz modern dünyasına en hızlı şekilde sunan geniş electro-swing arşiviyle 27 Eylül Cuma günü herkesi eğlenceye davet ediyor.
Avrupa’nın en köklü caz oluşumlarından biri olan Hot Jazz Band, 1920, 1930 ve 1940’ları kapsayan repertuvarıyla 3 Ekim Perşembe ve 4 Ekim Cuma günü festivalcileri geçmişten günümüze uzanan müzikal bir yolculuğa çıkaracak. Pera Palace Hotel Jumeırah’ın retro motiflere sahip Grand Pera Salonu’ndaki gece, White Mink’in electro-swing arşivi ve İstanbul Lindy Hoppers dans grubunun swing atölyesi ile başlayacak ve Festival’in en özel gecelerinden biri olacak. 
23. Akbank Caz Festivali’nin detaylı programına www.akbanksanat.com ve www.akbankcaz.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.


ARŞİV