Şehrin Kadıkeyfi

Nabizade Nazım’ın konağında meşk…

23 Ekim 2014 - 16:37
Tanzimat dönemi yazarlarından Nabizade Nazım’ın Hasanpaşa’daki konağı, şimdilerde başta Karadeniz mutfağı olmak üzere pek çok lezzete ev sahipliği yapıyor.

İlk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik ve Türkiye edebiyatındaki ilk psikolojik roman denemesi olan Zehra’nın yazarı Nabizade Nazım’ın adı Hasanpaşa’daki eski konağında yaşıyor. Büyük, beton binaların arasında, bu mavi boyalı küçük ahşap ev, daha bahçe kapısından geçerken içeri çekiyor insanı, bir eski İstanbul masalından kalmış görüntüsüyle…Nabizade Sokak’ta yıkılmaya yüz tutmuş ahşap konağı beş yıl önce restore ettirip çevre düzenlemesiyle birlikte yeniden Kadıköy’e kazandıran Rize Pazarlılar Derneği, konağı da Nabizade Konağı adıyla Karadeniz kültürünün mekânı haline getirmiş. Üst katları dernek için kullanılan konağın alt katları ve bahçesi restoran olarak halka açılmış durumda.  250 kişilik yazın açık kışın camla kaplı bahçe salonu ise özellikle yemekli düğünlere ev sahipliği yapıyor.  

ÖĞLE YEMEKLERİ 10 TL
Restoran kısmını yine Pazarlı bir ailenin işlettiği Nabizade Konağı’nın en önemli özelliklerinden biri de uygun fiyatlı öğle yemeği menüsü. Çevredeki işyerlerinde çalışanlar için güzel bir alternatif sunuyor konak. Örneğin çorba, hünkârbeğendi, patates kavurma ve salatadan oluşan menüyü 10 TL’ye yemek mümkün. Hafta içi her gün 12.00 ile 14.00 arasında verilen öğle yemeği için pek çok işyerinden misafiri oluyor Nabizade’nin…
 
KARADENİZ MUTFAĞI’NI KEŞFEDİN
Konak, Karadenizlilerin olunca yemekler de tabi ki Karadeniz mutfağı ağırlıklı oluyor. Lahana çorbası, turşu kavurma, kara lahana sarması, sebzeli hamsi, hamsili pilav, mıhlama, mısır ekmeği ve tabi ki Anadolu’nun tek tatlı böreği; Laz böreği de bu kültürün baş temsilcileri olarak konağın menüsünde önemli yer tutuyor. Balıklar Karadeniz’den gelmiyor belki ama Marmara’nın taze avlanmış balıkları sezonunda, Nabizade’nin konukları için masada oluyor. Dondurulmuş balık kesinlikle servis edilmiyor. Tereyağ ise Rize’den geliyor.

CANLI MÜZİK EŞLİĞİNDE YEMEK
Haftasonları, Nabizade’de canlı müzik eşliğinde lezzetli yemekler yiyip içkilerinizi yudumlayabilirsiniz. Müzikte de Karadeniz ezgileri öne çıkıyor. 24 Ekim Cuma akşamı, Türkiye’nin ilk tulum sanatçısı Filiz İlkay Balta ve Grup Mazi, şarkılarıyla Nabizade Konağı’nda olacak. Karadeniz ezgileri eşliğinde yiyeceğiniz Karadeniz yemekleri arasında başlangıç mezelerin ardından sebzeli hamsi, turşu kavurma, mısır ekmeği, palamut ve roka salatası geliyor. Müziği ve yemeği alkolsüz yaşamak isterseniz 50 TL, tadına içkili varmak isterseniz 65 TL ödemeniz gerekiyor.  

TAŞ PLAK GECELERİ BAŞLIYOR
Yakın zamanda konak içinde de taş plak geceleri başlıyor. Gramofondan yükselen musiki eşliğinde birkaç meze ve ana yemekle muhabbetli geceler yaşatılacak. Nabizade Konağı’nda menü dışındaki alakart yemekler de lezzetiyle müdavim yaratacak cinsten. Kuzu incik, soslu biftek ve güveçte mantarı tatmadan mekândan ayrılmayın…Adres: Nabizade Sokak No: 47 Hasanpaşa / 0216 405 13 54 / 0546 616 00 06 


ARŞİV