Şehrin kulak misafiri:BANKLAR

​İstanbul’daki banklarda çekilen fotoğraflar, sadece sosyal medyada açılan “Kulak Misafiri” sergisine konu oldu. Hiç kapanmayacak olan sergi, bankların her gün yüzlerce farklı hikayeye kulak misafiri olmasına vurgu yapıyor

26 Aralık 2022 - 09:34

Başta Kadıköy olmak üzere şehrin pek çok noktasında bulunan kent mobilyaları sergiye konu oldu. İç mimar Cem Cemal Çobanoğlu, endüstri ürünleri tasarımcısı Umut Erkin Güngör, mimarlar Başak Bakkaloğlu ve Çiğdem Eren Demirel’den oluşan 4 kişilik ekip tarafından tasarlanarak, “İstanbul Senin – Kent Mobilyaları ve Oyun-Rekreasyon Ürünleri Tasarımı Yarışması”nda birincilik ödülü aldıktan sonra, bir yılı aşkın süre önce İstanbullunun kullanımına sunulan “Muva Kent Mobilyaları Serisi”ne dair online bir fotoğraf sergisi açıldı. 

(foto:Saygın Kavaz)

16 FOTOĞRAFÇIDAN 38 FOTOĞRAF

Kent mobilyasının kent ve insan ile/arasında kurduğu ilişkiye dair bir arşiv niteliğindeki sergide, Cihat İşçimen, Zeynep Sare Özkan, Ayşegül Kurt, Tunay Arslan, Osman Özer Öz, Melike Biradlı, Deniz Sabuncu, Saygın Kavaz, Oğuzhan Abdik, Cüneyt Çelik, Cem Cemal Çobanoğlu, Ufuk Emin Akengin, Umut Erkin Güngör, Nahide Erol, Meryem Betül Koçak ve Nimet Uzunsoy Kurt olmak üzere 16 fotoğrafçının toplam 38 fotoğrafı yer alıyor.

(foto:Melike Biradlı)

Sergiyi derleyen Başak Bakkaloğlu, konuya dair sorularımızı yanıtladı. Öncelikle kent mobilyası kavramına değinen Bakkaloğlu, “Kent mobilyası en basit tabiriyle kent yaşamını düzenleyen, kent kullanıcılarının dış mekanda gündelik ihtiyaçlarına cevap veren, kamusal kullanıma açık yerleştirmelerdir. ‘Mobilya’ kelimesi aklımıza öncelikle bank vb. ürünleri getirse de oyun alanı ekipmanları, atık birimleri, saksılar, aydınlatmalar, levhalar, kaldırım babaları vb. ürünler de kent mobilyaları sınıfına girer.” bilgisini verdi. 

FOTOĞRAFLAR KADIKÖY’DEN

Bakkaloğlu, İstanbul’un her mevsim ve günün her saati kamusal mekanların yoğunlukla kullanıldığı bir şehir olduğu için kent mobilyası ihtiyacı ve kullanımının da oldukça fazla olduğunu anımsatarak, özellikle son yıllarda bu oturma alanlarının duraksama noktası olmaktan öte buluşma/sosyalleşme alanlarına dönüştüğünü anlattı. Tasarladıkları kent mobilyalarının şu an Kadıköy Sahil, Bebek Parkı, Karaköy, Tophane ve Haliç kıyısında yoğunlukla kullanıldığını belirten Bakkaloğlu, sergiye giden süreci şöyle aktardı: “Muva İstanbul’da kullanıma sunulduğu andan itibaren sıklıkla fotoğraflanmaya, sosyal medyada paylaşılmaya başladı. Bu mobilyalar, ilhamını İstanbul’dan alan fotoğrafçıların kadrajına girdi. Bir yandan da direkt bize ulaşan, çektikleri fotoğrafları bizimle paylaşan çok sayıda kişi oldu. Bu fotoğraflar, ürünü belgelemekten öte kamusal alanda kent yaşamını belgeler nitelikteydi. Biriktikçe de artık paylaşmamız gereken bir arşiv niteliğine ulaştığını düşündük.” Bu nedenle İnstagram üzerinde “Kulak Misafiri” adlı bir sergi açtıklarını söyleyen Bakkaloğlu, sergi ismini “Fotoğraflarda birbirinden farklı onlarca insan görüyoruz. Kimilerinin -kim bilir neler hakkında- sohbet ettiklerini, kimilerinin derin düşüncelere daldıklarını, birini beklediklerini ya da kendi kendilerine söylendiklerini hayal ettik. Tüm bu anlara şahitlik eden tek sabit ise banklar. Tüm bu yaşananlara kulak misafirliği yapıyorlar.” sözleriyle açıkladı. Bakkaloğlu, “Şimdilik çoğu fotoğraf Kadıköy’den. Çeşitlenmesini isteriz tabii ama kendimiz çekmeyi ya da fotoğrafçıları yönlendirmeyi de istemiyoruz. Demek ki Kadıköy şimdiye kadar fotoğrafçıların en sık ziyaret ettiği nokta olmuş. Bu bilgi de önemli.” ifadesini kullandı.

(foto:Deniz Sabuncu)

SERGİ HİÇ KAPANMAYACAK

Kamusal kullanıma sunulan mobilyaların kent özelinde ve özgün bir biçimde tasarlanmasının kullanıcı aidiyet duygusu ve kent kimliği açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Başak Bakkaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Önümüzdeki zamanlarda da bu konudaki girişimlerin artarak devam etmesi dış mekanda kamusal yaşam kalitesini yükseltecektir. Sergimiz şimdilik yalnızca İnstagram hesabından ziyaret edilebilir. Online sergiler özellikle pandemi döneminde oldukça yaygındı. Bu tip sergilerde içerik belirli bir zamanda toplu olarak paylaşılıyor, sergi süresince erişilebilir oluyor ve sergi sonunda kapanıyor. Bu sergide ise benzerlerinden biraz daha farklı bir sistem izlemeyi düşünüyoruz. Sergiyi kapatmaya içimiz el vermedi. Zamanla genişleyen bir arşiv olsun istiyoruz. Bizimle içerik paylaşmak isteyen olursa çok seviniriz.”

(foto: Zeynep Sare Özkan)

Sergiyi görmek için: https://www.instagram.com/muva_sergi


ARŞİV