Senaryo'nun senaryosu…

Bir performansın diyaloglar, replikler, arka plan, kamera, yan etki başlıkları, oyuncuların karakterleri, bu karakterlerin anlık hisleri ve kullanılacak müziğe kadar...

11 Nisan 2012 - 16:19

Bir performansın diyaloglar, replikler, arka plan, kamera, yan etki başlıkları, oyuncuların karakterleri, bu karakterlerin anlık hisleri ve kullanılacak müziğe kadar detaylandırılıp yazıldığı metine senaryo denebilir mi? Bir ekşisözlük yazarından başka bir tanım ise şöyle; “Bazı kültürlerde günah keçisi anlamına gelir.”  Belki de yaşanmışların ve hayallerin aktarımına aracı olan senaristlerin, insanoğlunun farklara ve bilindiklere olan tutkusuna karşı yol aldığı zor bir yolculuk senaryo, sadece yazarın içinde harmanlanan konunun kitleyle buluşmasında farklar, alışkanlıklar, bilindikler, duyulduklar, görüldükler arasındaki bir mücadele belki de…

Bir senaryoyu ortaya koymak, yazma kabiliyetinin ötesinde bir çaba aslında, senarist bu çabayı öyle harmanlıyor ki, işte yukarıdaki birçok başlığı içine dahil ederek tasarlıyor. Bu tasarımda bir performansın yolunu açıyor…
Birçoğumuz izlediğimiz bir sanatın yaratılış sürecindeki bu eşsiz arka plan çalışmasını biliriz ancak, bize olan etkisi, performansı gördüğümüz andan ibarettir. O anı yaşadıktan sonra da etkisiyle bir başka insan olur çıkarız. Geleceğe Dönüş serisini izleyenler, Yıldız Savaşları’nın uzun yıllardır takipçisi olanlar, Love Story ile sarsılıp hayatında aşkı böyle yönlendirenler veya günümüzde olduğu gibi aile yaşamlarını dizilerde arayanlar, karşılaştıranlar, o dizilerdeki karakterlere benzemeye çalışanlar ve tarih içerikli dizileri gerçekliği ile sorgulayanlar.
Hepimiz bu tasarımın sosyal etkisini taşıyoruz…
Oldukça değerli bir çaba olan senaristlik, her meslekte ve uğraşta olduğu gibi önce kendi yaptığın işe özen ve içtenlikle bağlılık sürecinden geçiyor. Bu bağ ne kadar gerçekse, izleyen de o kadar kendini konunun içinde buluyor ve bu tasarımdan etkileniyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 25 yıl önce kurulmuş olan Senaristler Ağı Scriptwriters Network adlı sivil girişim,senaryo kavramının senaristlerce algılanması ve bu sürecin aşamalarını destekleyici bir dizi çalışmayı yürütüyor.
Scriptwriters Network sivil toplum kuruluşu, çalışmaları için eğitsel, kâr amacı gütmeyen, gönüllülük esası ile işleyen, yazarlar için yazarlar tarafından oluşturulan ve sektörün profesyonellerinin çalışmanın başında olduğu bir yapı. Bu ağ üyelerine; eğitsel programlar sunuyor, iş kolunun gerçekleri hakkında farkındalık yaratarak gelişim sağlıyor, erişim ve fırsatların geliştirilmesinde uyumlandırma çalışması yürütüyor, senaryo yazarlığı konusunda kaliteli çalışmalara ve gerçek etkilere odaklı katkılarda bulunuyor.
Bir film yapımcısı, senarist, film yazarı ya da alışılagelmiş yayınlar konusunda uzman bir yazarsanız, burada alışılmadık yönleri geliştiren başlıklarla kariyerinizi geliştirebiliyor ve değerlendirebiliyorsunuz.
Scriptwriters Network’de 7 ana başlıkta programlara katılma imkanınız var, bunlar;
 
1- Hollywood Sosyal Yardım Programı (HOP):
Bu programla yazarlar prodüksiyon şirketlerine, ajanslara ve yöneticilere ulaşım imkanına kavuşuyorlar.
2- Televizyon Sosyal Yardım Programı (TOP):
Bu program keşfedilmemiş televizyon yazarlarını destekliyor. Yazarların sanatlarını geliştirmeyi amaçlıyor. Yazarlar böylelikle sunumlarını, yazılı anlaşmalarını ve işlerini geliştiriyorlar.
3- Gençlik Bursu:
Bu program içinde detaylı bilgileri sitedeki ilgili kişi ile görüşebiliyorsunuz.
4- Sahnede Okuma Serileri:
Bu program yazara tiyatro sahnesinde farklı kişilerce metinlerinin performans olarak okunmasına ve uzmanlarca gözlemlenmesine fırsat veriyor.
5- Triad Eş Yazım Grubu:
Senaryo yazarlığı bir proses zinciri olduğundan, bu grupta çalışmanızın her aşamasında geri bildirim alacağınız olanakları buluyorsunuz.
6- Yazarlar Grubu:
“Yalnız başına senaristen daha zor durumda olan yoktur.” Bu sebeple yazarlar grubu çok basit ve etkili gelişim yöntemidir.
7- Gelişmiş Tasarımlı Senaryo Yarışması:
Bu yarışma farklı senaristleri keşfetme, onurlandırma ve farklı yaklaşımları, ekletik noktaları ve benzersiz yetenekleri ödüllendirme çalışması.
 
Senaristler ağı bir sektörel gelişim imkanı ve bunu sürdürülebilir kılma yolunda adımları olan bir çalışma. Bir hintli dostumuz şöyle demişti, her şey düşünceyle başlar sonra eyleme dönüşür.
Bugün hem düşünceyi, hem düşündüğünü ortaya koymayı hem de ortaya koyduğunu gerçekleştirmeyi amaçlayanların durumunu göz önüne getirerek adım atmaya, ısrarla adım atmaya devam etme zamanı, siz de senaryonun senaryosunu yazabilirsiniz…
 
www.scriptwritersnetwork.org

ARŞİV