Sesler ve Türküler

11 yıldır düzenlenen ve artık geleneksel hale gelen Arguvan Türküleri Ses Yarışması, Ataşehir’deki Yeditepe Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Kadıköylü şair ve yazar Arife Kalender, yarışmayla ilgili izlenimlerini Gazete Kadıköy okurları için yazdı, kısaltarak yayımlıyoruz.

12 Mayıs 2011 - 14:45

11. Geleneksel Arguvan Türküleri Ses Yarışması, 24 Nisan Pazar günü Yeditepe Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapıldı. 11 yıldır düzenli olarak yapılan ve Türk Halk Müziğine özgün sesler ve yorumlar kazandırmayı amaçlayan bu yarışmaya katılım ve destek oldukça büyüktü. Her biri birbirinden deneyimli ve birikimli olan seçici kurul üyeleri, on dört katılımcı aday arasından seçim yapmakta zorlanırken; izleyiciler de söylenen türkülere yüreklerinden eşlik ettiler. Saygı ve hoşgörü kavramlarının öne çıktığı, hiçbir aksaklık veya tartışmanın yaşanmadığı bu ortam; Arguvan yöresinin insana yaklaşımını yansıtması bakımından önemliydi. Parasal ödülün olmayışı, her kesimden ve her yaştan insanın katılımı, yarışmayı daha çok barışçıl bir havaya sokmuştu. Arguvan ve Köyleri Eğitim Kültür Vakfı yönetim kurulu üyeleri tam kadro salondaydılar ve tüm konuklarla teker teker ilgilendiler. Karşılama, dinlendirme ve uğurlama her yönüyle çağdaş bir görüntünün resmiydi.

TÜRKÜLERİYLE ÜNLÜ ARGUVAN
Arguvan, Malatya’ya bağlı, türküleriyle ve ozanlarıyla ünlü bir ilçe. Yıllardan beri bu yöreye özgü türküler ve deyişler başta Arif Sağ, Belkıs Akkale, Sabahat Akkiraz, Muharrem Temiz, Cengiz Özkan olmak üzere, birçok tanınmış halk müziği sanatçısı tarafından seslendirildi, genç kuşaklara öğretilmeye çalışıldı. 11 yıldır düzenlenen ses yarışması sayesinde birçok genç, müzik dünyasına kazandırıldı. Yarışmanın en önemli ereklerinden birisi ise; kültürümüzde hızlı bir yok oluş gözlenirken, yöreye ait olan “Arguvan ağzı” türkü söylemini yitirmemek, bunlara ilişkin özü tanıtmaktı. Bugün artık her yerde tanınıyor olmasında; gerek her yıl temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Arguvan Türkü ve Kültür Festivali ile Arguvan Türküleri Ses Yarışmalarının büyük payı vardır. Yalnızca ülke içinde değil, yurt dışında da ilgi ve beğeniyle dinlenen 500’e yakın türkü saptanmıştır. Vakfın amaçlarından birisi bu türküleri orijinal söylenişleriyle arşivlemek, piyasa müzikleri tarafından yağmalanmasını, bozulmasını engellemektir.

“EN BÜYÜK YIKIM KÜLTÜRLERİN YOK OLUŞUDUR”
11. Geleneksel Arguvan Türküleri Ses Yarışması, slayt gösterisiyle başladı. Murat Bungan, Mine Yalçın, Cengiz Özkan, Nilüfer Sarıtaş, Çiğdem Kaya Elmas ve halk ozanı Hacı Engüzel’den oluşan, her biri birbirinden değerli seçici kurul üyeleri Ali Yılmaz başkanlığında yerlerini aldıktan sonra, vakıf başkanı Mehmet Kızıldaş açılış konuşmasını yaptı. “Yalnızca doğal afetler toplumları yıkmaz. En büyük yıkım kültürlerin yok oluşudur” diyen Kızıldaş, konuşmasının sonunda Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan’ı kürsüye davet etti. Belediye başkanı Taştan; Arguvan Kültür Festivali’nin yıllardan bu yana geleneksel bir kimlik kazandığını, Malatya kültürünü besleyen “ bir göze” olduğunu, kültürümüzü renklendiren, güzelleştiren kaynakları kurutmak yerine desteklemek gerektiğini vurguladıktan sonra “ Türküler bir yerde doğar ama orda kalmaz. Türküler onu söyleyenlerindir” diyerek ayrıldı.
Sunuculuğunu Serpil Kara’nın üstlendiği program, müzik organizatörü Mehmet Sarıaltun’un yönetiminde enstrümantal parçaların dinletisinden sonra yarışmacıların sahneye çağrılmasıyla sürdü. İlk yarışmacı Abdullah Temiz’i Nurgül Dolutaş, Veysel Çiğdem, Emine Gören, Sinem Cılız, Serdar Bulut, Gülser Bayram, Hüseyin Yücebağ, Şehriban Keleş, Gülistan Mola, Hakan Çakmak, Canan Sevinç, Şaban Takmaz, Ali Asker Bayram izledi. Seçici kurulun karar aşamasındaki aradan sonra, halk ozanı Hacı Engüzel yöre şivesiyle özgün türküleri söyleyerek izleyenleri coşturdu.
Slayt gösterisi için İsmail Özmeral’e, basın yayın konusunda katkıları için Ali Taşdöğen’e teşekkür plaketleri verildikten sonra; seçici kurul kararıyla birinci olan Hakan Çakmak’a, ikinci Gülistan Mola’ya, üçüncü: Canan Sevinç’e plaketleri; diğer yarışmacılara da katılım belgeleri verildi. Dağılışı da katılımı kadar saygılı ve çağdaş olan izleyiciler türkülere doymuş olarak salonu terk ettiler.

Arife KALENDER


Fotoğraflar: Kadir İNCESU


 


ARŞİV