Türkiye Yazarlar Sendikası ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle Kemal Tahir Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen Kütüphanede Şiir Söyleşileri etkinliğinin ikincisinin konuğu şair Metin Cengiz oldu. Her ay farklı şairlerin katılımıyla devam edecek olan etkinlikte, bu kez şair Metin Cengiz, şiirin insanlarda bıraktığı hisleri ve şiirin gelişim sürecini katılımcılarla paylaştı. Katılımcılar, söyleşi sonunda Cengiz’e merak ettikleri soruları yöneltme fırsatı buldu.
“ŞİİRİ GÖRÜNÜR KILMAK”
Söyleşi öncesi bir konuşma yapan Türkiye Yazarlar Sendikası 2. Başkanı Mustafa Köz, kütüphanelerin kültür mekânları olduğunu ve burada günümüzde hak ettiği yeri bulamayan şiir üzerine konuşmak istediklerini ifade etti. Köz, “Şiiri de en iyi anlatacak kişiler şairlerdir. Şiiri görünür kılmak, şiirin etki ve eylem gücünü yeniden duyurmak için bu söyleşileri başlattık. Şiir, hayatın her alanında dolanan bir eylem biçimidir.” dedi. Köz, etkinliklerin önemine dikkat çekerek, “Okurların bu tür etkinliklere olan ilgisi, şiirin hala toplumda önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor. Bu çalışma sürecek ve katılımcılara yeni bakış açıları kazandırmaya devam edeceğiz. Şiir bireylerin kendilerini ifade etmeleri için bir alan sunuyor.” dedi. Bu tür söyleşilerin gençlerin edebiyat dünyasına katılımını teşvik etmek amacıyla önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Köz “Gençlerin seslerini duyurabilmeleri için bu tür platformlar oluşturmak edebiyatın geleceği açısından kritik öneme sahip. Bu tür söyleşileri daha sık yaparak genç edebiyatçıları da aramıza almamız gerekiyor. Gençler de bu söyleşilere katılarak şairlere istedikleri soruları sorarak bilgi sahibi olabilirler. Bu söyleşiler çok kıymetli. ” dedi
“ŞİİR VAROLUŞ BİÇİMİDİR”
Kendi şiir yolculuğunu ve edebi geçmişini katılımcılarla paylaşan Metin Cengiz, şiirlerinde toplumsal meseleler ve bireysel duyguları ustalıkla harmanladığını belirterek, “Şiir sadece bir sanat dalı değil, aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Ben şiirlerimde sıklıkla insanın içsel dünyasını ve toplumsal gerçekleri ele alıyorum.” dedi. Şiirlerinde bireyin yalnızlığı, toplumsal adaletsizlikleri ve insan ilişkilerinin karmaşıklığını anlattığını söyleyen Cengiz “Şiir insanları bir araya getiren, düşündüren ve duygulandıran bir araçtır. Benim için şiir sadece kelimelerden oluşan bir yapı değil bir yaşam felsefesi ve bir varoluş biçimidir. Bu yüzden şiir söyleşilerinin düzenlenmesi çok önemli.” şeklinde konuştu. 12 Eylül döneminde yaşadığı zorlukların şiirlerine nasıl yansıdığını katılımcılara anlatan Cengiz, cezaevi sürecinde şiirlerinin şekillendiğini söyledi. Metin Cengiz, Kars’ta öğretmenlik yaparken gözaltına alınmasının ardından cezaevi süre- cini anlattığı bir şiirini de katılımcılara okudu.