Şiirin yeryüzü tanığı: Sait Maden

Şair, grafiker, ressam, çevirmen Sait Maden ölümünün 1. yılında ailesinin ve dostlarının katıldığı bir etkinlikle Kadıköy’de anıldı.

03 Temmuz 2014 - 15:50

Kadir İNCESU

Şair, grafiker, ressam, çevirmen Sait Maden ölümünün 1. yılında ailesinin ve dostlarının katıldığı bir etkinlikle Kadıköy’de anıldı. Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği tarafından Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma toplantısında sanatçının kızı Can Maden ile Seyyit Nezir, Ali Rıza Özkan, Feridun Andaç, Metin Cengiz ve Nezihe Altuğ çeşitli yönleriyle Maden’i anlattılar.
Aydan Ay tarafından sunulan “Şiirin Yeryüzü Tanığı: Sait Maden” adlı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Seyyit Nezir, Sait Maden’in edebiyatımızdaki yeri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Kızı Can Maden de babasının pek bilinmeyen özelliklerini anlattı: “Babamı kaybettikten sonra evde ilkokul ve ortaokul dönemlerinde yaptığı resimleri, annemle birbirlerine yazdıkları mektupları bulduk. Son şiir kitabının içindekiler sayfası hazırdı, fakat sözü edilen şiirleri tüm aramalarımıza karşın bulamadık. Babam kendisin anlatmayı sevmezdi, bu nedenle de söyleşi isteklerini geri çevirirdi. Etrafına kitaplardan bir duvar örmüştü. Her boşlukta okurdu. Hastanedeki günlerinde bir kağıt ve kalem istedi. Yazdıklarını zor okuduk. Babamın şu yazdığını son dizesi olarak değerlendiriyorum; ‘Hayatın bütün güzelliklerinden uzaklaştım.’” 
Daha sonra söz alan Ali Rıza Özkan da Maden’in görsel tasarımlarıyla ilgili “Grafik sanatının zirvesi varsa, üstadlar üstadı diyebileceğimiz birisi varsa o isim Sait Maden’dir. Maden, kendisinden sonra gelen kuşakları da etkilemiştir” dedi. Sait Maden için ne söylenirse söylensin bir eksik kalacağına vurgu yaparak Feridun Andaç da “Bir çok yayıncının ufkunu açmış, bir çok genç şairin yetişmesini sağlamıştı. O, gizli bir öğretmendi” ifadesini kullandı. Metin Cengiz ise Maden’in şiir bilgisini yaptığı çevirilerle gösterdiğine dikkat çekerek, “Sait Maden’in şiirinin şifreleri Türkiye’de yazılan şiirin şifrelerine benzemiyor. Dolayısıyla algılanamıyor. Sait Maden’in bundan sonra şair kimliğiyle gerçek şiir ortamında yerini alacağına, gerçek şiir okuruyla buluşacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. Son olarak söz alan Nezihe Altuğ da, Sait Maden’in Adam Sanat dergisinde yayınlanan “Kimlersiniz Sizler Ağaçlar” adlı yazısından bölümler okudu.Etkinlikte Zühal Tekkanat, Nurcan Çelik, Ali Karagöz, C. Hakkı Zariç, İkbal Kaynar, İbrahim Hacıbektaşoğlu, Mustafa Köz, Fügen Kıvılcımer, Esin Üçüncüoğlu, Mustafa Işık, İnci Ponat ve Melahat Babalık da Sait Maden’in şiirlerini seslendirdi.

ARŞİV