Şimdi SİNEMA zamanı

Kasım ayı boyunca Barış Manço Kültür Merkezi ve Yeldeğirmeni Sanat’ta ücretsiz film gösterimleri sinemaseverleri bekliyor

03 Kasım 2016 - 16:25
Sonbaharla birlikte İstanbul’u bir festival havası sarar her yıl. Bu yıl da tüm “olumsuz hava şartlarına” rağmen birazcık hissedildi sinema festivallerinin ruhu… Lakin Kadıköy Belediyesi’nin kültür-sanat merkezlerinde bu festival havası, koşullar ne olursa olsun, tüm sezona yayılıyor.
Barış Manço Kültür Merkezi, geçmiş yıllarda olduğu gibi, Belgesel Sinemacılar Birliği ile işbirliği içinde ücretsiz gösterimler yapıyor. Bu ayın programı 1 Kasım’da başladı bile. Bu ayki programda ödüllü belgeseller dikkat çekiyor.

ÖDÜLLÜ BELGESELLER
Bir sanatçının yıllar sonra sırtında dev bir müze ile köyüne dönüşünün öyküsünü anlatan “Baksı: Ütopya’dan Gerçeğe” 8 Kasım Salı akşamı 20.00’de gösterilecek. Belgesel Sanatçı-akademisyen Prof. Hüsamettin Koçan’ın hayalleriyle ortaya çıkmış düş müzesini beyazperdeye yansıtıyor.
Mustafa Ünlü’nün yönettiği “Eskişehir’den Son Havadis” ise İstanbul’un son yüzyılda yavaş yavaş yitirdiği insanların araya savaşlar, çatışmalar, uluslararası ve toplumsal gerginlikler girmeden önceki sıcak ilişkilerinden bugüne kalan öyküsünü anlatıyor. Bu film de 22 Kasım’da izleyiciyle buluşacak.
29 Kasım’da “Komşu Komşu Huuu!” filminin gösterimi olacak. Tek katlı eski bir ev ile bir rezidansın komşuluğunu anlatan filmiyle ilgili yönetmen Bingöl Elmas şunları söylüyor: “Kentsel dönüşümün sonuçlarından biri de eski mahallelerin yok olması. Mahallelerle birlikte yaşam biçimleri, kültürleri ve geleneksel yapıları da yapay bir biçimde değişti. Bu dönüşümle birbiriyle ilişkisi olmayan, kimyası uymayan topluluklar yan yana düşüverdi. Ultra zenginlikle yoksulluk komşu oldu. Birbirlerini görmezden gelemeyecek kadar dip dibe düştüler.”

KADIKÖY'DE ALMAN SİNEMASI
Eski bir kiliseden dönüştürülen Yeldeğirmeni Sanat’ta film izleme keyfi, kasım ayı boyunca Alman sineması örnekleriyle yaşanacak. Kadıköy Belediyesi ile Goethe Institut işbirliğiyle gösterilecek filmlere giriş ücretsiz.  Gösterimler 7 Kasım’da başlıyor, ay boyunca her pazartesi 20.00’de olacak.

“Hakkâri’de Bir Mevsim” Aydın Engin’siz…
Sinematek Yaşıyor! etkinlikleri kapsamında Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan sunumlu film gösterimlerinde bu hafta, gazeteci Aydın Engin’in katılımıyla “Hakkari’de Bir Mevsim” filminin gösterimi yapılacaktı. Ancak Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyonda gazetenin yazarlarından Aydın Engin de gözaltına alındı. Türkiye’de beş yıl yasaklı olan “Hakkâri’de Bir Mevsim”, belirtildiği gün ve saatte yani 4 Kasım Cuma 20.30’da CKM’de gösterilecek. Etkinliğin ücretsiz ve herkesin katılımına açık olduğunu hatırlatalım!

 

ARŞİV