“Simurg” yeniden izleyiciyle buluşuyor   

“Simurg: Gerçeğin Peşinde Otuz Yolcu” belgesel dizisi yeniden izleyiciyle buluşuyor. Belgeselin yönetmeni Samih Rifat’ı anma programı kapsamında gösterilecek belgeseller, online olarak 6 Aralık’a kadar izlenebilir

27 Kasım 2020 - 15:38

Cumhuriyet kültürünün yaşatılması ve oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan “Simurg: Gerçeğin Peşinde Otuz Yolcu” belgesel dizisi, Türkiye’nin bilimden sanata, fotoğraftan mimarlığa her biri alanlarında duayen isimlerle yapılmış röportajlardan oluşuyor.

Danışmanlığını Emre Kongar, Enis Batur ve Onat Kutlar’ın yaptığı belgesellerde; Abidin Dino, Bedia Muvahhit, Ara Güler, Melih Cevdet Anday, Macit Gökberk, Füreya, Ömer Asım Aksoy, Lütfü Akad, Ekrem Akurgal, Necil Kâzım Akses, Cihat Burak, Cevat Memduh Altar, Cahit Arf, Yaşar Kemal ve Aziz Nesin yer alıyor. 

İsmini “Simurg” efsanesinde gerçeğin peşine düşen otuz kuştan alan belgesel dizisi, Türkiye’nin kültürel gelişiminde katkısı olan, gerçeğin arayışındaki bu değerli insanları hatırlatarak onlara bir selam gönderiyor. 

Samih Rifat’ı anma programı kapsamında 23 – 30 Kasım 2020 tarihleri arasında her gün 2 bölüm olarak gösterimleri yapılan belgeseller, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın youtube kanalı üzerinden 6 Aralık 2020’ye kadar izlenebilir. 

SİMURG EFSANESİ: Eski bir İran efsanesinde hakikatin peşine düşen kuşların öyküsü anlatılır. Kaf dağının ardında yaşayan masal kuşu Simurg'dur aradıkları. Yıllar süren, binlerce kuşun katıldığı arayışın sonunda yalnızca otuz kuş ulaşabilir Kaf dağının ardına. Gel gör ki Simurg diye bir kuş yoktur orada; Simurg; sözcük anlamıyla ’otuz kuş" demektir. Gerçekse onu arayanların kendisidir masala göre...


 


ARŞİV