Sinema Adası kadın sinemacılarla dayanışmada

Sinema Adası, ofislerini kısa film çeken ya da çekmek isteyen senarist, yönetmen, yapımcı ve oyuncu kadınlara ücretsiz olarak açtıklarını duyurdu. Sinema Adası kurucusu Esra Güzel kampanyanın detaylarını anlattı

01 Ekim 2020 - 10:40

Mart ayında başlayan ve hala etkisini sürdüren korona virüsü salgını ekonomiyi olumsuz etkiledi. Özellikle müzik, tiyatro ve sinema sektörü salgından en çok etkilenen alanlardan. Aylarca sinema salonları açılmadı, dizi ve film çekimlerine ara verildi. Normalleşme süreciyle setlere dönülse de sinema sektörünün toparlanması hayli uzun sürecek gibi görünüyor. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen sinema camiası kendi içinde dayanışmayı sürdürüyor. Osmanağa Mahallesi’nde bulunan Sinema Adası da bu dayanışma ağının bir parçası. Geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden bir duyuru paylaşan Sinema Adası, ofislerini kısa film çeken ya da çekmek isteyen senarist, yönetmen, yapımcı ve oyuncu kadınlara ücretsiz olarak açtıklarını duyurdu.

ÜÇ YIL ÖNCE KURULDU

Sinema Adası üç yıl önce Genç Sinemacı Kadınlar tarafından kuruldu. Esra Güzel ve Deniz Çahan’ın çabalarıyla kurulan Sinema Adası, sinema alanındaki üretim sürecini öğrenmek isteyenleri alanında uzman isimlerle buluşturuyor ve atölyeler düzenliyor. Sinema Adası ve kampanya hakkında Esra Güzel ile konuştuk. Sinema Adası’nı, sinemaya dair her türlü etkinliğin olduğu bir “ada” olarak hayal ettiklerini ifade eden Güzel, “Bu nedenle Sinema Adası’nda sinemaya dair her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Sinema atölyeleri, kısa film etkinlikleri... Şu an da kayıtları açık olan kurgu atölyemiz devam ediyor. Başka projelerimizi de ilerleyen dönemlerde hayata geçirmeyi umut ediyoruz.” dedi.

SİNEMA SEKTÖRÜ ZOR DURUMDA!

Salgının her sektörü olumsuz etkilediği gibi sinema sektörünü de olumsuz etkilediğini ifade eden Güzel, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı: “Atölye açan bir şirket olarak atölyelerimizi altı aydır açamadık. Ülkece ekonomik anlamda zor bir dönemden geçerken online olarak atölyeler açmak istemedik... Fakat sürecin böyle devam etmesi durumunda bizler de online olarak eğitimlerimize devam edeceğiz. Salgın sürecinde sahneler, salonlar açılamadı. Bağımsız film yapım şirketleri de zaten zor bir döngünün içindeyken pandemi de eklenince ekonomik anlamda çöküşe geçmiş durumdalar. Şu an sanat alanında faaliyet gösteren herkes çok büyük fedakarlıklar yaparak sanatını sürdürmeye çalışıyor, özellikle Kültür Bakanlığının böylesi zor bir süreçte sanatın ve sanatçının koşulsuz şartsız yanında olması gerektiğini düşünüyoruz.”

“AMACIMIZ DAYANIŞMAK”

Güzel, sosyal medya üzerinden başlattıkları kampanyanın detayları hakkında da bilgi verdi. Ekonomik sıkıntılar çeken sinemacı kadınların dayanışma için hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Güzel şöyle devam etti: “Bu süreçte bütün sektörün zorluk çektiğinin farkındayız. Sinema sektörü çalışanlarının üretimlerine devam edebilmeleri için bir nebze de olsa destek olmak istedik. Kısa film çekmek isteyen veya çeken kadın yönetmen, yapımcı, senarist ve oyunculara hazırlık süreçlerinde ekip toplantılarını ve hazırlıklarını yapmaları için ofisimizi açıyoruz. ‘Neden sadece kadınlara destek oluyorsunuz?’ gibi sorular da alıyoruz. Bunu bir pozitif ayrımcılık olarak görmüyoruz, Sinema Adası’nın iki yönetici kadını olarak sadece üreten kadınlara destek olmayı tercih etme kararı aldık. Amacımız ayrımcılık değil destek olmak. Sinema Adası ofisimiz sadece kısa film hazırlığında olan yapımcı, yönetmen, senarist ve oyuncu kadınlara açık olacak.”

BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

Güzel’in paylaştığı bilgilere göre; Sinema Adası ofisini kullanmak isteyen sinemacı kadınların bir ay önceden [email protected] adresine kullanacakları tarihleri, özgeçmişlerini ve kısa filmlerinin sinopsislerini mail atmaları gerekecek. Şu an çok yoğun talep aldıkları için için iki aylık takvimin  neredeyse dolduğunu söyleyen Güzel, “Başlatmış olduğumuz kampanya sosyal medyada binlerce paylaşım aldı, umarız güzel işleri hep beraber yapabiliriz. Gelecek dönemlerde de sinema eğitimlerimize, kısa film etkinliklerimize, film yapım işlerimize devam edeceğiz.” dedi.


ARŞİV