Sinema meraklıları için kitaplar

Ayrıntı Yayınları’nın kurgudan belgesel yapım sürecine, sinema teorisi tarihinden Hollywood sinemasının politik yönelimlerle ilişkisine kadar farklı içeriklere sahip seçkisi okurla buluştu

03 Ağustos 2023 - 10:50

Ayrıntı Yayınları, sinema öğrenmenin yapı taşlarını örmeye odaklanan kitapları okurlarla buluşturuyor. Sinema Dizisi kapsamında hazırlanan kitaplar hem  akademik eğitime kaynak olması hem de  konunun meraklılarına da teorik ve pratik yön çizebilecek bir sinema kitaplığı oluşturmak  hedefiyle hazırlandı.  Seçkide yer alan kitaplar sinemada kurgudan belgesel yapım sürecine, sinema teorisinin tarihinden Hollywood sinemasının politik yönelimlerle ilişkilerine kadar yedinci sanatla ilgili geniş perspektifli okumalar yapma imkânı sunuyor.

SİNEMADA RİTİMLERİN KURGUSU

Yazar: Karen Pearlman

Karen Pearlman bir kurgucu olarak kendi deneyimlerini ve geniş kaynak taramalarından biriktirdiklerini aktarırken bunu, sinema tarihinden seçtiği pek çok sahne ve sekans üzerinde yaptığı çözümlemelerle uygulamalı bir biçimde zenginleştiriyor. Sinemada Ritimlerin Kurgusu, zaman, mekân, akış, hareket, birlikte salınma, cümleleme, sine-cümle gibi kavramsal tartışmalarla birlikte yönetmenlerin, akımların, dans koreografisinin, müzikal kompozisyonun kronolojisini de katederek farklı bir sinema tarihine ulaşıyor.

BİR BELGESELİ GERÇEKLEŞTİRMEK

Yazar: Michael Rabiger

Belgesel yapmaya hevesli olanlar kadar halihazırda belgesel yönetmenleri için de ideal olanı araştıran Bir Belgeseli Gerçekleştirmek, teorik olduğu kadar pratik açıdan da üretimin ve yeniden-üretimin tüm safhalarını mercek altına alıyor.  Projeler, çekim pratikleri, fikir geliştirme süreçleri kitabın dokusunu oluştuyor. Belgesel yapım sürecindeki hem kurucu temelleri hem de ileri meseleleri tartışan kitap, belgesel yapımına uygun bir fikri araştırmak ve bu fikri parlatmak, bir ekipman geliştirmek, belgesel için gerekli olan ekibi yönetmek, çekim sırasında kontrolü kaybetmemek gibi türlü ince ayrıntıyı da içeren bir metin…

SİNEMA TEORİSİNE GİRİŞ

Yazar: Robert Stam

Sinema Teorisine Giriş, “sinema yüzyılı” boyunca sinema teorisinin tarihini anlatıyor. Kitap, Vachel Lindsay ve Hugo Munsterberg gibi sessiz dönem teorisyenlerinden yola çıkıp, sinema teorisi ve kültürel çalışmalardaki son gelişmelere (bilişsel teori, Deleuze, Queer teorisi, postkolonyal teori, dijital teori) kadar uzanıyor. Dünya sinemasını bütünsel olarak ele alan kitap, Fransa, Almanya, Rusya, İtalya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerdeki gelişmeleri irdelemek ile kalmıyor, bu gelişmeler arasındaki bağlantıları da açıklıyor.

Sinema teorisine bir giriş olmanın yanı sıra, birçok farklı disiplini (semiyoloji, feminizm, kolonyalizm, psikanaliz ve çokkültürlülük ) işleyen kitap sinema ve edebiyat öğrencileri ve akademisyenler için de bir kaynak niteliği taşıyor.

POLİTİK KAMERA

Yazar: Michael Ryan, Douglas Kellner

Politik Kamera, altmışlı yıllardan seksenlerin ortalarına kadar, Hollywood sinemasının, politik yönelimlerle ilişkilerine bakıyor. Bu eleştirel sinema incelemesi: Karşı kültürden karşı devrime, liberalizm, sınıf ve etnisite, cinsiyet, korku, militarizm, birey ve toplum, temsil ve birçok kavram bu kitabın çerçevesini oluşturuyor. Kitapta sinema, politika, kültür zemininde derinlikli bir yaklaşım da sözkonusu.

 

 

 

Etiketler; sinema kitap

ARŞİV