Sinema Üzerinden Kent Hakkında Tartışmalar: 4 Film 4 Tema

‘Kadıköy Her Şey’ ve ‘Başka Bir Atölye’, sinemada kentsel mekan, toplumsal bellek, toplumsal cinsiyet ve hareketlere değinen 4 film üzerinden kente dair bir tartışma geliştirmeye hazırlanıyor.

18 Ekim 2018 - 11:12

Kentsel dönüşüm süreçleri insan yaşamını her geçen gün daha fazla etkiliyor. Bu etkiler de sanatın birçok dalında kendisine daha sık yer buluyor. “Sinema Üzerinden Kent Hakkında Tartışmalar” adı verilen film serisi de bu filmler üzerinden bir tartışma açmayı planlıyor.

Film serisi, 4 tema ve 4 filmden oluşacak. Filmlerin ardından alanlarında uzman akademisyen veya araştırmacılarla sohbet edilecek. Film gösterimleri her Perşembe Kadıköy Belediyesi Tasarım Atölyesi Kadıköy’de yapılacak.  Tasarım Atölyesi Kadıköy'de izleyeceğimiz filmler ve konuşmacılar şöyle:

18 Ekim Perşembe 19.15

Tema: Sinemada kent ve iktidar

Filmin adı: Brazil.

Sıradan bir memur olan Sam sıkıcı hayatından hayallerine sığınarak kaçar… Günümüzden çok uzak bir gelecekte geçen film insanoğlunun distopik sonlarından birini ele alıyor. Filmin üzerinden güç aygıtları aracılığıyla yaşam alanlarının dönüşümünün bireye, toplumsal ortama etkisi tartışılacak.  Filmin tartışması mimar ve akademisyen Işıl Baysan Serim’in katılımıyla yapılacak.

25 Ekim Perşembe - 19.15

Tema: Sinemada kent ve ekoloji

Filmin adı: The Road

Büyük depremlerle başlayan felaketler iklimi değiştirmiş, hayvanların sonu gelmiştir. İnsanlığın tükenişi ise yavaş ve ızdıraplı bir can çekişme şeklinde olmaktadır. Bir adam ve oğlu "iyi insanlar"ın yaşadığı güney sahiline ulaşmak için yola çıkarlar. Film üzerinden kentsel ekolojik dönüşümünün bireye, toplumsala ortama ve yaşam alanlarımıza olan etkisi ve bunu ilişkin çabalar tartışmaya açılacak. Film sohbetine Londra’da akademik faaliyetlerine devam eden Eray Çaylı konuşmacı olarak katılacak.

1 Kasım Perşembe - 19.15

Tema: Sinemada kent ve toplumsal hareketler

Filmin adı: Perween Rahman  

Pakistanlı aktivist bir kadın mimarın yoksulluk ve niteliksiz yaşam koşullarına karşı, kendisi gibi kişilerle mücadelesi… Film üzerinden kentsel ekolojik dönüşümünün bireye, toplumsala ortama ve yaşam alanlarımıza olan etkisi ve bunu ilişkin çabalar tartışmaya açılacak.  Konuşması Aura’nın kurucusu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde proje stüdyosu yürüten Yılmaz Değer.  

8 Kasım Perşembe - 19.15

Tema: Sinemada kent ve toplumsal hareketler

Filmin adı: Veşarti (Gizli)

Ali Kemal ve Berfin kendi sakin hayatlarına devam ederek evlenmeyi bekleyen bir çift iken bir gece Ali Kemal’in bakkalına gelen bir kadının anlattıklarının ardından, kendilerini büyülü bir cinsiyet kaymasını beklerken bulurlar. Bu film üzerinden toplumsal cinsiyetin bireye, toplumsal ortama, yaşam alanlarımıza olan etkisi ve buna ilişkin çabalar tartışmaya açılacak. Filmin yönetmeni Ali Kemal Çınar ve mimar Emre Özyetiş konuşmacı olarak katılacak.


ARŞİV