Sinemada adalet

Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali sona erdi. Kadın erkek eşitliğine odaklanan ve “Herkes İçin Adalet” temasıyla düzenlenen festivalde adalet arayışını anlatan film ve belgeseller izleyici ile buluştu

01 Aralık 2022 - 10:31

Bu yıl 18 Kasım’da başlayan ve 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali 24 Kasım’da yapılan ödül töreniyle sona erdi. “Herkes İçin Adalet” temasıyla düzenlenen festivalde bir hafta boyunca Türkiye ve dünya sinemasından pek çok film sinemaseverlerle buluştu. 

24 Kasım Perşembe akşamı Cemal Reşit Rey Konser salonunda gerçekleşen ödül töreninde konuşan 12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Direktörü Bengi Semerci, “12 yılı tamamladık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da en iyi seçkiyi sunduk. Seneye de herkes için adalet diyeceğiz” dedi. 

12’nci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer de konuşmasında şunları söyledi: " Ayrımcılık ve sorunlarla ilgili çok filmler yapıldı. Yapanlara teşekkür ediyoruz. Anayasaya pozitif maddeyi koyanlara çok teşekkür ediyoruz. Onları hep hatırlayacağız. Buna karşılık aynı kadınlara pozitif ayrımcılık önermişken siyasette, ekonomide hiç bir konuda fırsat eşitliği tanınmamasını anlatan filmleri yapmaya ve bu filmleri gösteren festivallere devam edeceğiz. Festivalde çok güzel renkler vardı. Hiç bir renk yasaklanamaz. Hele adaletin rengi hiçbir alanda yasaklanamaz. Biz bu festivalde renkleri yasaklamak isteyenlere karşı film yapanların filmlerini göstermeye ve adaletin her rengini, herkes için göstermeye devam edeceğiz. Filmleri bir kamu spotu yapmak isteyenlere teşekkür etmiyoruz. Filmler kamu spotu olmaz. Bizler o filmleri göstermeye devam edeceğiz.”

EN İYİ FİLM: METRONOM

Uluslararası “Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması" en iyi film ödülünü "Metronom" filmi aldı. Alexandru Belc’’in yönetmenliğini yaptığı Romanya- Fransa ortak yapımı olan film 1972 yılında Bükreş’te geçiyor. İki gencin ilişkisi etrafında dönen film aynı zamanda dönemin politik iklimini anlatıyor. Ödül, filmin yönetmeni Alexandru Belc'e iletilmek üzere, Mars Prodüksiyon'dan Ş. Ceren Ülgen'e, jüri üyesi Irina Wanka tarafından verildi.  

KURAK GÜNLER’E JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ 

Festivalin “Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması” jürisi bu yıl, “Kurak Günler” filmine özel ödül verdi. Yönetmen Emin Alper'e ödülü, jüri üyesi Müge Özen tarafından verildi. Kurak Günle 9 Aralık’ta vizyona girecek. 

KISA FİLM ÖDÜLÜ

“Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması” dalında en iyi film ödülünün sahibi “Birlikte, Yalnız” oldu. Kasım Ördek’in yönettiği film İstanbul'un varoşlarında araba çalarak yaşayan Sevgi ve Doğan’ın yabancı plakalı bir aracı çalmalarıyla yaşanan olayları anlatıyor.

EN İYİ BELGESEL 

“Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması" kategorisinde en iyi belgesel film ödülü “Bir Atın Düşü”ne verildi. Ödül, Jüri Başkanı Hasan Akbulut tarafından, filmin yönetmeni Marjan Khosravi'ye iletilmek üzere ortak yapımcı Sajedeh Saraei'ye verildi. Bir Atın Düşü göçebe bir ailenin en büyük kızı olan Shahnaz’in hayallerinin peşinden gitme istediğini anlatıyor.

Festivalde “Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması” kategorisinde Jüri Özel Ödülü  “Her Şey Yolunda” filmine, ‘Öğrenci Jürisi Ödülü” ise “Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler” filmine verildi. Festivalde “Habertürk Seyirci Ödülü”, filmi seyreden izleyicilerin oylarıyla belirlendi. Bu yıl izleyici “Kurak Günler” filmini ödüle layık gördü. 

 FESTİVALİN KADIKÖY ADRESİ

Suç ve Ceza Filmleri Festivali’nin Kadıköy’deki adresi Kadıköy Sineması’ydı. Türkiye ve dünya sinemasından kısa film, kısa metraj belgesel ve uzun metraj filmlerin gösterildiği Kadıköy Sineması’nda film ekipleri de izleyici ile buluştu. 18 Kasım’da Hayali Ülkem filminin gösterimiyle başlayan festivalin Kadıköy gösterimlerinde Mutluluk, Aşk, Sonu Yok, Keşke Yanmasaydı, Kurak Günler, Bir Zamanlar Gelecek, Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler filmlerinin yönetmenleri ve film ekipleri sinemaseverlerin sorularına yanıt verdi. Kısa Metraj Belgesel ve Kısa Metraj Film gösterimlerin Anadolu yakası gösterimleri de yine Kadıköy Sineması’nda yapıldı. Yönetmenlerin katılımları ile gerçekleşen Kısa Metrajlı Film gösterimlerinde Birlikte, Yalnız filmi yönetmeni Kasım Ördek, Karıncanın Ayak İzleri yönetmeni Ümit Güç, Aforoz filmi yönetmeni Yılmaz Özdil, Bahçeler Put Kesti filmi yönetmeni Ali Cabbar, Rutubet filmi yönetmeni Turan Haste ve Özel Gece filmi yönetmeni Mahtab Pishghadam izleyicilerin sorularını yanıtladı. İran’da bir kadının idam edilmesi ve arkadaşının idamı engelleme mücadelesinin anlatıldığı Özel Gece yönetmeni Mahtab Pishghadam, filmi gerçek bir hikâyeden yola çıkarak çektiğini anlattı. 

 


ARŞİV