Sinemanın kalbi Caddebostan'da atacak!

Düzenlediği etkinliklerle, sanat dünyasının birçok ünlü ismini Kadıköylülerle buluşturan Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Kütüphanesi, bu sezon tüm sinemaseverleri mutlu edecek bir projeye imza atıyor

30 Kasım 2011 - 10:27

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Kütüphanesi, şimdiye kadar onlarca yazarla söyleşi ve imza günleri düzenledi, yaşayan veya artık aramızda bulunmayan büyük ustaların objektifinden ya da fırçasından çıkmış eserleri salonlarında sergiledi. Kimi zaman Yaşar Kemal gibi bir çınarla buluştuk, kimi zaman Bedri Rahmi’nin renklerinde kaybolduk… Bir baktık sinemamızın sultanı Türkan Şoray yanıbaşımızda, eski bir dostuyla söyleşir gibi anlatıyor anılarını… Ulaşılamaz denileni yakınlaştıran CKM Sanat Kütüphanesi, 3 Aralık’ta başlatacağı Özel Film Gösterimleri ve Söyleşileri ile de bizleri yakın tarihte bir yolculuğa çıkarıp, tanıklarıyla buluşturacak. Bu etkinliğin en heyecan verici tarafıysa, bizzat oyuncuları ve yönetmenleriyle birlikte filmi izleyip üzerine konuşmak olacak.

Etkinlikler dizisi, 3 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’te, Yavuz Turgul’un en beğenilen filmlerinden biri olan “Muhsin Bey”in gösterimiyle başlıyor. Sonrasında yapılacak söyleşi ise gerçekten heyecan verici! Filmin yönetmeni Yavuz Turgul, oyuncular Şener Şen, Uğur Yücel, Sermin Hürmeriç, Osman Cavcı ve filmin müziklerine imza atan Atilla Özdemiroğlu, yıllar önce yarattıkları filmi, sanki “gala”sı yapılıyormuş gibi yeniden seyirciyle birlikte izleyip üzerine sohbet edecekler.
 
‘YILANIZ ÖLDÜRSELER’ BİR ÖN PROVAYDI
 
Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Görsel Sanatlar Yönetmeni Sedef Narçın, bu etkinlik fikrinin nasıl doğduğunu ve geliştiğini şöyle anlatıyor: “Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Yapı Kredi Kültür Sanat işbirliği ile Güneş Karabuda’nın Yaşar Kemal fotoğraflarından oluşan ‘Al Gözüm Seyreyle’ adlı bir sergisini açmıştık. Ben, Yaşar Kemal ile ilgili bu çok özel sergiyle bağlantılı bir etkinlik daha olması konusunda ısrarcı oldum. Söyleşi yapma fikrine Yaşar Kemal sıcak bakmadı çünkü kendisiyle ilgili şimdiye kadar pek çok söyleşi düzenlenmişti. Biz de romanlarından sinemaya uyarlanan bir filminin gösterimine ve ardından filmin söyleşisine karar verdik.
Bu sergi ile eş zamanlı olarak Yaşar Kemal’in ‘Yılanı Öldürseler’ romanından 1981 yılında sinemaya uyarlanan aynı adlı filminin özel gösterimini gerçekleştirdik. Bu gösterime başta Yaşar Kemal olmak üzere, filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Türkan Şoray, görüntü yönetmeni Güneş Karabuda, filmin müziklerini yapan Zülfü Livaneli, filmin yapımcısı Abdurrahman Keskiner ve pek çok davetli katıldı. Film gösteriminin ardından da bir söyleşi oldu. Bu etkinlik Kadıköylü sanatseverlerden çok yoğun bir ilgi görmüştü. Bu yıl gerçekleştireceğimiz ‘Film Gösterimi ve Söyleşi’ etkinliğinin de bir ön provası yapılmış oldu bir anlamda.”
 
PROGRAMDA YILMAZ GÜNEY VE ‘UMUT’ VAR
 
Özel Film Gösterimleri ve Söyleşileri etkinliği, her ay başka bir filme ve o filme emek verenlere ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda belki de uzun bir süreden sonra ilk defa, yasaklı bir yönetmenin, Yılmaz Güney’in “Umut” filmini izleyeceğiz ve o sette bulunan sinema emekçilerinden dinleyeceğiz Güney’i ve Umut’u… Ama ondan önce başka bir film daha var sırada. Sedef Narçın, program hakkında şu bilgileri veriyor: “ı Ödüller:1.36. San Sebastian Film Festivali, Jüri Özel Ödülü. 19882.7. Uluslara...rası Sinema Günleri, Jüri Özel Ödülü3.Kültür Bakanlığı başarı Ödülü, 1987Şubat ayında başrolünü Türkan Şoray ve Talat Bulut’un oynadığı, yönetmenliğini Ali Özgentürk’ün yaptığı yine bol ödüllü bir film olan ‘Hazal’ filminin gösterimi olacak. Daha sonra oyuncular ve film ekibi ile söyleşi yapacağız. Mart ayında senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney'in yaptığı ‘Umut’ filmi olacak. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak ve Enver Dönmez yer alıyor. Filmin gösteriminden sonra eşi Fatoş Güney, Güney Vakfı Başkanı Yönetmen Hüseyin Karabey, filmin oyuncuları Tuncel Kurtiz ve Kürşat Alnıaçık’la söyleşi olacak. Nisan ayında ise yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak’ın yaptığı başrollerini Mehmet Günsur ve Belçim Erdoğan’ın paylaştığı ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ var programımızda.”
CKM Görsel Sanatlar Yönetmeni Narçın, Kadıköylülerin bu etkinlikleri kaçırmayacağından da emin: “CKM Sanat Kütüphanesi bu sezonda hiç hız kesmeden kitap söyleşi ve imza günlerine de devam ediyor.Bu etkinliklerimizde hâlâ salonlarımız dolup taşıyor.Kadıköylüler eminim ki Özel Film Gösterimi ve Söyleşi etkinliğimizde de bizi yalnız bırakmayacaklardır.Bu ödüllü filmleri çeken ünlü ve başarılı yönetmenlerle, filmde oynayan ünlü oyuncularla filmi izleyip daha sonra üzerine söyleşiye katılmak hoşlarına gidecektir diye düşünüyorum.”
 
Semra ÇELEBİ

ARŞİV