Sinematek/Sinema Evi’nin yeni program konuğu Pasolini

Nisan ayında 41. Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne ev sahipliği yapan Sinematek/Sinema Evi, festivalle doruğa çıkan sinema coşkusunu arkasına alarak yola devam ediyor. KINO 2022 gösterimleriyle başlayacak ve 10 Mayıs-3 Temmuz 2022 tarihlerinde izlenebilecek yeni programın merkezinde 100. yaşında hâlâ kışkırtıcı, hâlâ ilham verici bir usta sinemacı var: Pier Paolo Pasolini

13 Mayıs 2022 - 11:13

17. İşçi Filmleri Festivali’ne 5-8 Mayıs 2022 tarihleri arasında  ev sahipliği yapan Sinematek/Sinema Evi, 10 Mayıs-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında izlenebilecek yeni programında Pasolini Toplu Gösterimi’nin yanı sıra KINO 2022 kapsamında Alman sinemasının son bir yıl içinde öne çıkan ödüllü filmlerini de seyirciyle buluşturuyor. 3-4-5 Haziran 2022 tarihlerinde ilki gerçekleşecek Sinematek Günleri: Sektör Buluşmaları ise alanında uzman sinema profesyonelleri ile sektöre adım atmak isteyen sinemaseverleri bir araya getirecek.

Ana Program: Pasolini Toplu Gösterimi

Pasolini’nin doğumunun 100. yılında 14 filminin yer aldığı toplu gösterim 17 Mayıs - 3 Temmuz arasında izleyiciyle buluşacak. Film gösterimlerine,yönetmenin Kapadokya’da çektiği filmi Medea’nın set fotoğraflarından oluşan Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları sergisi de eşlik edecek.

Hayatı boyunca uyumsuz bir solcu, kışkırtıcı bir kilise eleştirmeni, açık bir eşcinsel, burjuva değerlerinin öfkeli bir düşmanı, hiçbir çevreye yaranma kaygısı gütmeyen ve lafını esirgemeyen bir entelektüel olarak yaşayan bu cesur yönetmenin filmlerini yeniden beyazperdede seyirciyle buluşacak. Sinematek/Sinema Evi’nin İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği himayesinde, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiği programda Pasolini’ye ait 14 filmin yanı sıra, Abel Ferrara’nın 2014 tarihli biyografik filmi Pasolini de yer alıyor.

Pasolini Toplu Gösterimi usta sinemacıyı daha iyi tanımayı ve sineması üzerine ufuk açıcı tartışmalara alan açmayı hedefleyen konuşmalar, söyleşiler ve paneller eşliğinde seyirciyle buluşacak.

SergiPasolini’nin Kapadokya’sı

Medea (1969) filminin, Mario Tursi tarafından çekilmiş olan Enrico Appetito Arşivi'ne ait set fotoğraflarından oluşan Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları sergisi, Pasolini'nin Kapadokya'nın kayalık manzaralarına bakışını, yönetmenin görsel tercihlerini ve üslubunu gözler önüne seren bir izlek sunuyor. Küratörlüğünü Tiziana Appetito, Flaminia Agnusdei ve Rosa Valentina Raffaele’nin yaptığı sergide renklerin dikkat dağıtıcı niteliği göz önünde tutularak siyah beyazın tercih edilmiş olması, Pasolini’nin yakın plana, doğal ışığa ve doğaçlamaya dayalı çalışma anlayışıyla örtüşüyor. Foto muhabiri Mario Tursi’nin fotoğrafları, Bolonyalı yazarın sinematografik tarzını yansıtmakla beraber, yakaladığı tarih öncesi atmosfer ve mitolojik çağrışımlarıyla Kapadokya manzaralarını da anıtsal bir niteliğe büründürüyor.

Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları sergisi Pasolini Toplu Gösterimi boyunca 20 Mayıs-12 Ağustos tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi’nin sergi salonunda ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

 

 

 


ARŞİV