Sinematek'te bu hafta

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nin ünlü yönetmen Chantal Akerman’ın sinemaseverlerle buluşturduğu programın son haftasına gelindi. Sinematek’te bu hafta izlenebilecek filmler şöyle

04 Nisan 2024 - 11:36

Saat Kaç?

Marcello Mastroianni, yakın dostu ve birlikte çalışmayı en sevdiği yönetmenlerden birisi olan Ettore Scola’nın bu filminde Roma’da yaşayan, başarılı ve zengin avukat Marcello’yu canlandırır. Bir gün trene atlayıp karısından ayrıldığından beri pek görüşmediği oğlunu ziyarete gider. Bu ziyaret sırasında oğlunun hayattan beklentilerinin ondan farklı olduğunu keşfedecektir.

5 Nisan Cuma

Saat:20.00

Yönetmen: Ettore Scola

Senaryo: Beatrice Ravaglioli, Ettore Scola, Silvia Scola

Oyuncular: Marcello Mastroianni, Massimo Troisi, Anne Parillaud

İtalya, Fransa / 1989 / İtalyanca / 97 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles

Yönetmen, orta sınıf ve orta yaşlı ev kadını rolünü çarpıcı güzellikteki film yıldızı Delphine Seyrig’e vererek seyirciye ters köşe yapar. Akerman, tercihinin amacının bu görünmez “rol”ü görünür kılmak olduğunu söylese de Seyrig mavi mutfak önlüğü içinde “her kadın” olmayı ustalıkla başarır. Film, her kadının ev içindeki hareketlerine, jestlerine, normalde değersizleştirilen edimlerine sinemasal bir varlık kazandırır, onlara sinemasal bir hayat üfler.

6 Nisan Cumartesi

Saat:14.00

Yönetmen: Chantal Akerman

Senaryo: Chantal Akerman

Oyuncular: Delphine Seyrig, Jan Decorte, Henri Storck

Belçika / 1975 / Fransızca / 200 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

Hiçbir Yere Ait Değilim: Chantal Akerman’ın Sineması

Chantal Akerman’ın son döneminde yönetmenle birlikte çalışan Marianne Lambert’in belgeseli, Akerman’ın kırkı aşkın filmi üzerinden, yönetmenin Brüksel’den Tel Aviv’e, Paris’ten New York’a uzanan yolculuğunu ele alıyor. Belgesel, yönetmenle yapılan röportajlar ve filmlerinden parçaların yanı sıra Amerikalı yönetmen Gus Van Sant’ın, Akerman’ın, kendi sinemasına etkisini, oyuncusu Aurore Clément’ın ise onunla çalışma deneyimini aktardığı röportajlardan oluşuyor.

6 Nisan Cumartesi

Saat:18.30

Yönetmen: Marianne Lambert

Oyuncular: Chantal Akerman, Gus Van Sant

Belçika / 2015 / Fransızca / 67 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

Ela ile Hilmi ve Ali

Yılların hocası Hilmi, depremzede Ela’yı üniversite sınavına tekrar hazırlarken apartman görevlisinin ikidir sınıfta kalan oğlu Ali’ye de matematik çalıştırır. Yalnızlıklarına merhemi birbirlerinde ararlarken, birden kendilerini sınırların kalktığı ve gün geçtikçe tekinsizleşen bir üçgende sıkışmış bulurlar.

7 Nisan Pazar

Saat:14.00

Yönetmen: Ziya Demirel

Senaryo: Ziya Demirel, Nazlı Elif Durlu

Oyuncular: Ece Yüksel, Serkan Keskin, Denizhan Akbaba, Ozan Çelik

Türkiye / 2022 / Dram / 102 dk. / Türkçe / İngilizce Altyazılı

*Filmin ardından Vuslat Saraçoğlu moderatörlüğünde yönetmen Ziya Demirel ile söyleşi gerçekleştirilecek. Gösterime 16 yaş üzeri sinemaseverler katılabilecek.

No Home Movie

Çekimi ayları kapsayan film, Nelly’nin kötüye gidişini de kayıt altına alır. Yavaş bir ölüm ve kontrol edilmeye çalışılan derin bir acı görürüz. Nitekim Nelly 2014’te 86 yaşında hayatını kaybeder. Kimsesi kalmadığını hisseden Chantal Akerman’ın bu son filmi, Amerika premiyerini Akerman’ın intiharından iki gün sonra 7 Ekim’de New York Film Festivali’nde yapar.

7 Nisan Pazar

Saat:18.30

Yönetmen: Chantal Akerman

Senaryo: Chantal Akerman

Oyuncular: Chantal Akerman, Natalia Akerman, Sylvaine Akerman

Belçika, Fransa / 2015 / Fransızca, İngilizce, İspanyolca / 113 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı


ARŞİV