Sinematek'te bu hafta

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nin “Sergey Parajanov ve Ötesi”, “Ustayla Buluşma: Asghar Farhadi, Harry Kumel”, “Sessiz Perşembe: Victor Sjöström” programları bu hafta sona eriyor. Programın son haftasında izlenebilecek filmler şöyle

27 Haziran 2024 - 10:05

Satıcı

Rana ve Emad, Arthur Miller’in Bir Satıcının Ölümü adlı eserini İran’da sahneye koyan tiyatro grubunun oyuncuları olan evli bir çifttir. Başlarına yıkılmak üzere olan evlerinden çıkmak zorunda kalınca oyuncu arkadaşlarından birinin bulduğu yeni eve taşınırlar. Komşuların imalarına bakılırsa kendilerinden önceki kiracı, müşterileriyle bu evde buluşan bir seks işçisidir. Taşındıktan kısa süre sonra Rana evde yalnız olduğu bir gün önceki kiracıya gelmiş olduğunu tahmin ettiğimiz bir kişinin saldırısına uğrar. Bu korkunç olayın mutlu çiftin hayatını nasıl etkilediğini ve her ikisinde nasıl bir dönüşüme neden olduğunu anlatan film yavaş yavaş kontrolden çıkan bir intikam hikâyesine dönüşür.İlk gösteriminin yapıldığı Cannes Film Festivali’nde En iyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında ödül kazanan film, yönetmenin Bir Ayrılık’tan sonra Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar kazanan ikinci filmi oldu.

28 Haziran Cuma
Saat:20.00
Yönetmen: Asghar Farhadi
Senaryo: Asghar Farhadi
Oyuncular: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Maral Baniadam, Mina Sadati, Babak Karimi
İran, Fransa / 2016 / Farsça / 124 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

 

Kırmızı Dudaklar

Time Out dergisinin 2015 yılında yaptığı araştırmada tüm zamanların en iyi 100 korku filminden biri seçilen Kırmızı Dudaklar, aynı zamanda Harry Kümel filmografisinin de en bilinen örneğidir. Elizabeth Báthory’ye dair mitler kadar Sheridan Le Fanu’nun Carmilla’sından da esinlenen Kırmızı Dudaklar orijinal bir senaryoya sahiptir ve konuya farklı bir bakış açısı getirir. Yeni evli Stefan ve Valerie, Ostend’de bir otele yerleşir. Kontes Báthory ve sekreteri Ilona onların dışında oteldeki yegâne misafirlerdir. Kontesin gösterdiği aşırı yakınlıktan Valerie rahatsız olurken, Stefan bu yabancının gizemine kendini kaptırır. Oysa Kontes esas olarak Valerie’nin ilgisini çekmeye çalışmaktadır. Bir yandan da yakın çevrede öldürülen genç kadınların haberleri gelmektedir. Tüm cesetlerin boynunda aynı iz vardır...

29 Haziran Cumartesi
Saat:14.00
Yönetmen: Harry Kümel
Senaryo: Pierre Drouot, Jean Ferry, Harry Kümel, Joseph Amiel
Oyuncular: Delphine Seyrig, John Karlen, Danielle Ouimet, Andrea Rau
Belçika, Fransa, Batı Almanya / 1971 / İngilizce / 100 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

 

Pirosmani

Niko Pirosmani veya tam adıyla Niko Pirosmanaşvili (1862-1918) meslekî eğitim almamış, kendi kendini eğitmiş ressamların eserlerini tanımlamak için kullanılan “naif resim” sanatının öncülerinden. Yaşamı, sanatı ve onu çevreleyen doğayı bir bütün olarak gören Pirosmani, yaşamının neredeyse tamamını Tiflis’te, çoğunlukla evsiz ve yalnız geçirir; ekmek, şarap ve boya alabilmek için kentin meyhanelerini resimlerle donatır, dükkân tabelalarını yazar. Sanatının değeri 1912’de avangart sanatçılar tarafından keşfedilen Pirosmani bu tarihten sonra sanat çevrelerinde ilgi görmeye başlar, ancak bir gazetede aşağılayıcı bir karikatürün yayımlanması onu çöküşe sürükler. Elli altı yaşında kimsesiz ölen ressamın mezarının yeri hâlâ bilinmiyor.

29 Haziran Cumartesi

Saat:18.30

Yönetmen: Giorgi Shengelaia

Senaryo: Erlom Akhvlediani, Giorgi Shengelaia

Oyuncular: Avtandil Varazi, David “Dodo” Abashidze, Zurab Kapianidze, Teimuraz Beridze, Boris Tsipuria, Kote Daushvili

Sovyetler Birliği, Gürcistan / 1969 / Rusça, Gürcüce, Fransızca / 84 dk. / Renkli / Türkçe Altyazılı

Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler

Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler’de, Parajanov diğer filmlerinde yaptığı gibi bölüm başlıkları kullanır. “Tiflis”, ressamın resimlerinden detaylara odaklanarak eski Tiflis’in atmosferini aktarır. “Fotoğraf Stüdyosu” dönem giysileri giymiş oyuncuları stüdyoda fotoğraf çektirirken göstererek dönemin kültürel ortamını hissettirir, ona cızırtılı ezgiler eşlik eder.Parajanov, Pirosmani’nin resimlerini âdeta montajlar, hatta bir noktada resimlerin reprodüksiyonlarını gerçek anlamda kesip biçerek yapar bunu, sinemasal temsil ile âdeta oynar.

Yönetmen: Sergey Parajanov

Senaryo: Sergey Parajanov, Kora Tsereteli

Sovyetler Birliği / 1985 / Diyalogsuz / 22 dk. / Renkli

* Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler, Giorgi Shengelaia’nın Pirosmani (1969) filmi ile birlikte gösterilecektir.

 

 


ARŞİV