Sinematek’te Godard rüzgarı esecek

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi üçüncü yılına 60’larda Jean-Luc Godard ve Erden Kıral programlarıyla başlıyor. Il Cinema Ritrovato’nun yeni restore ettiği filmler bölümünden seçilen altı film, yenilenmiş kopyalarıyla Sinematek/Sinema Evi’nde izlenebilecek

28 Eylül 2023 - 13:50

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, 2023 Ekim-Ocak programını açıkladı. 24 Ekim’de başlayacak programa göre 21 Ocak tarihine kadar 60’larda Godard, Erden Kıral Toplu Gösterimi ve Il Cinema Ritrovato İstanbul’da gösterimlerinin yanı sıra düzenli programları Sessiz Perşembe ve Bağımsız Türkiye Sineması ile Godard sergisi de sinemaseverlerle buluşacak. Sinematek ayrıca, ilk restorasyon projesi Hakkâri’de Bir Mevsim’i (1982) seyirciyle buluşturacak.

BİLİNÇLİ BİR SİNEMA İMHACISI: GODARD

Sinemada farklı olanı deneyen ve bu konuda cesur adımlar atan yönetmenlerin filmlerine yer veren Sinematek / Sinema Evi, bu yıl da 20. yüzyıl sinemasına damga vurmuş yönetmen Jean-Luc Godard’ın 11 filmini seyirciyle buluşturacak. Yaratıcı enerjisi, görsel dünyası, sinemanın yerleşik kurallarını bir bir yıkmasının yanı sıra Godard, zamanın ruhunu benzersiz bir duyarlılıkla yakalamasıyla da ayrıcalıklı bir yere sahip.

Yeni Dalga’nın ön saflarında, özellikle 60’lı yıllarda çektiği filmlerle sinemada devrim yapan yönetmen gerçek bir sinema tutkunu, aynı zamanda Susan Sontag’ın dediği gibi “Bilinçli bir sinema imhacısı”ydı. Godard’ın ilk uzun metrajı Serseri Âşıklar (1960) ile başlayan bu altın çağından Çılgın Pierrot (1965), Hayatını Yaşamak (1962) ve Çete (1964) dahil toplam on bir filme yer verecek Sinematek’te ayrıca Godard, Yalnız Sinema (2022) belgeseli de izlenebilecek.

ERDEN KIRAL TOPLU GÖSTERİMİ

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında kaybettiğimiz usta sinemacı Erden Kıral yedi filminin gösterimiyle anılıyor. İlk uzun metraj filmi Kanal (1978), Bereketli Topraklar Üzerinde (1980) ve Ayna’nın (1984) yanı sıra son dönemde çektiği Vicdan (2008), Yük (2012) ve Gece (2014) filmlerine de yer veren toplu gösterim kapsamında ayrıca, Sinematek/Sinema Evi’nin Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteğiyle gerçekleştirdiği ilk restorasyon projesi, Kıral’ın başyapıtı Hakkâride Bir Mevsim (1982) de seyirciyle buluşacak. Onat Kutlar’ın, Ferit Edgü’nün O adlı romanından uyarladığı eserin oyuncu kadrosunda Genco Erkal, Şerif Sezer, Erkan Yücel, Rana Cabbar, Macit Koper, Erol Demiröz, Berrin Koper ve Zeynep Irgat yer alıyor.

II CİNEMA RİTROVATO İSTANBUL’DA

Her yıl İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen Il Cinema Ritrovato, sinema tarihine adanmış bir film festivali. Temel amacı, dünyanın en önemli film restorasyon merkezlerinden biri olan Cineteca di Bologna’nın yeni restore ettiği filmleri seyirciyle buluşturmak olan festival, bu yıl, Sinematek/Sinema Evi’nin yeni programı kapsamında, küçük bir bölümüyle İstanbul’a geliyor. Cineteca di Bologna ve İtalyan Kültür Merkezi İstanbul’un katkılarıyla hazırlanan program kapsamında Il Cinema Ritrovato’nun yeni restore ettiği filmler bölümünden seçilen altı film, yenilenmiş kopyalarıyla Sinematek/Sinema Evi’nde izlenebilecek.

PİERRE LOTİ’NİN FANTASTİK EVRENİ

Sinematek/Sinema Evi’nin düzenli programlarından biri hâline gelen, canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimleri kapsamında bu defa, ölümünün yüzüncü yılında Pierre Loti anılıyor. Eye Filmmuseum’ın sessiz sinema küratörü Elif Rongen-Kaynakçı danışmanlığında, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteği ve güncel müzik sahnesinin birbirinden yetenekli sanatçılarının katılımıyla gerçekleşen Sessiz Perşembe, sinemaseverlere unutamayacakları bir seyir deneyimi yaşatmaya devam ediyor.

FİLMKOOP SEYİRCİYLE BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR

Son yıllarda Türkiye’de çekilmiş ve yeterli dağıtım olanağı bulamamış filmler FilmKoop işbirliğiyle her pazar saat 14:00 seansında seyirciyle buluşmayı sürdürüyor. Gösterimlerin ardından gerçekleşen ekip söyleşileriyle zenginleşen program, sinemacılar ile seyirciyi bir araya getirerek özgür bir tartışma alanı yaratıyor. Seçkiye dahil edilen filmler FilmKoop ve Sinematek/Sinema Evi’nin sosyal medya hesaplarından duyuruluyor.


ARŞİV