Sinematek’te Karanlık Gece’ye özel gösterim

Sinematek /Sinema Evi’nde Özcan Alper’in yönettiği Karanlık Gece filminin gösterimi yapıldı. Gösterim sonrası yapılan söyleşide konuşan Alper, “Film bugünde geçiyor ama aslında bu 100 yıllık hikâye” dedi

20 Aralık 2022 - 13:46

59. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahibi olan Özcan Alper’in “Karanlık Gece” filmi, Sinematek /Sinema Evi’nde izleyici ile buluştu. Filmkoop- Sinematek/Sinema Evi işbirliği ile gösterilen filmde Berkay Ateş, Sibel Kekili, Cem Yiğit Üzümoğlu, Pınar Deniz, Taner Birsel, Fırat Kaymak, Tarhan Karagöz rol alıyor. 18 Aralık Pazar günü gerçekleşen gösterim sonrası düzenlenen söyleşiye filmin yönetmeni Özcan Alper, yapımcılarından Soner Alper ve film ekibi katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü yönetmen Kıvanç Sezer yaptı. Filmin senaryo sürecinde nasıl bir evrim geçirdiği sorusunu yanıtlayan Alper, Karanlık Gece’nin senaryosunda 2015-2016 yılları arasında yaşadığımız toplumsal olayların etkili olduğunu söyleyerek “Film bugünde geçiyor ama aslında bu 100 yıllık hikâye” dedi.   

“Karanlık Gece”yi “linç ve kötülük üzerine bir film” olarak tanımlayan Alper filmin neden umutlu bitmediği sorusuna, “Sanat eserinin bir umut yaratmasından ziyade bize gerçeği göstermesinin daha umutlu bir şey olduğunu düşünüyorum. Toplumsal olarak o kadar karanlık şeyler yaşıyoruz ki insanlar galiba umutlu sonlar bekliyor ama anlattığım hikâyelerde bu tarz umutlardansa meselenin konuşulması, tartışılması gerektiğini düşünüyorum” yanıtını verdi.  

“ÜLKEDEKİ GERÇEKLİK BUNA İTTİ”

Emin Alper’in yönettiği Kurak Günler filmi ile konu benzerliğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Özcan Alper filme farklı zamanlarda başladıklarını belirterek “Demek ki ülkedeki gerçeklik bizi böyle hikâyeler anlatmaya sürüklemiş” dedi. 

Filmin çekimlerine 2019 Eylül’de başlandığını anlatan yapımcı Soner Alper de filmin destekçileri ve çekim süreçleri hakkındaki soruları yanıtladı.

Bağımsız film yapmanın gün geçtikçe zorlaştığının konuşulduğu söyleşide Özcan Alper kendi kuşağındaki yönetmenlerin genç yönetmenlere göre daha şanslı olduğunu söyleyerek “Kimse bir eserin nasıl yapıldığına bakmıyor ama ilk ya da ikinci filmini yapmak isteyenler için artık her şey çok zor” dedi.

FİLMİN KONUSU

35 yaşındaki İshak küçük bir dağ kasabasından çıkmış gezgin bir müzisyendir. 7 yıl önce dahil olduğu bir linç olayı, ölmek üzere olan annesiyle vedalaşmak için kasabaya döndüğünde peşini bırakmaz. Çocukluk arkadaşları olan diğer beş fail ve onları destekleyen kasaba halkıyla yüzleşen İshak, üzerine çöken suçluluk duygusuyla mücadele eder. Aslında kabadaki herkes üç maymunu oynamaktadır, çünkü herkesin eline kan bulaşmıştır.

Filmin Şubat 2023’te vizyona girmesi bekleniyor.

 

ARŞİV