Şirin Devrim son yolculuğuna uğurlandı

Şehir Tiyatroları'nda oyun sahneleyen ilk kadın tiyatrocu olan Şirin Devrim, düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

16 Mart 2011 - 13:34

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ilk defa oyun sahneleyen kadın tiyatrocu Şirin Devrim, son yolculuğuna uğurlandı. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve ardından Teşvikiye Camii'nde düzenlenen törenin ardından, Devrim'in naaşı Büyükada'daki aile kabristanına defnedildi.
Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen anma törenine ailesinin yanı sıra tiyatro sanatçıları Haldun Dormen, Ayla Algan, Erol Keskin, Bilge Zobu, Metin Çoban, Orhan Alkaya, Ergün Işıldar, Tuncer Cücenoğlu ve Yıldız Kenter katıldı.
İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu törende yaptığı konuşmada, Şirin Devrim'in tiyatronun bugünlere ulaşmasında çok büyük katkıları olduğunu söyledi. Devrim'in kardeşi Prens Zeyd El Hüseyin, "Ablam, Türkiye, Amerika, Almanya, Irak ve İngiltere başta olmak üzere 85 yıllık renkli bir hayat kurdu" dedi. Hüseyin, Amerika'da kaldığı yıllarda Devrim'in kalbinin daima İstanbul'da olduğunu belirtti.
Haldun Dormen ise Devrim'in çok renkli bir kişiliğe sahip olduğunu belirterek, "Kendisiyle Yale Üniversitesi'nde tanıştım orada dost olduk. Türkiye'de ilk oyununu Dormen Tiyatrosu'nda gerçekleştirdi" diye konuştu.
İLK KADIN YÖNETMEN VE OYUNCU
1926 yılında İstanbul’da doğan Şirin Devrim, yazar İzzet Melih Devrim ve ressam Fahrelnisa Zeid çiftinin ikinci çocuğuydu. Annesinin ikinci evliliğini Irak Kralı I. Faysal’ın kardeşi Emir Zeid ile yapması nedeniyle Şirin Devrim çocukluğunu İstanbul ve Bağdat’ta geçirdi, Avrupa’nın birçok kentinde yaşadı. İstanbul Amerikan Kız Koleji’nden mezun olan Devrim, 1948’de New York’a giderek Yale Üniversitesi'nin tiyatro bölümünü bitirdi.
Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen olarak birçok oyunda görev alan Şirin Devrim, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahneye oyun koyan ilk kadın sanatçı oldu. 1966 yılında Muhsin Ertuğrul’un İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan ayrılması üzerine kurumdan istifa ederek ABD’ye gitti. Amerika’da pek çok tiyatroda sahneye çıkan Devrim, Carnegie-Mellon ve Wisconsin Üniversiteleri’nde ders verdi.
Ressam Nejad Devrim’in kız kardeşi, yazar Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaç) ile gravür sanatçısı Aliye Berger’in yeğeni, seramik sanatçısı Füreya Koral’ın kuzeni olan Şirin Devrim, 6 Mart Pazar günü, geçirdiği şiddetli soğuk algınlığı sonucunda yaşama veda etti.


 


ARŞİV