Şirinler semtin sokaklarına iniyor!

Kadıköylü bir ressam ile bir jeoloji mühendisinin ‘Şirinler’ hayali ete kemiğe bürünüp sokağa iniyor…

24 Aralık 2015 - 16:14
Gökçe UYGUN
Okumakta olduğunuz bu haber, sosyal medyada bir etkinlik daveti görmem ile başladı; “Mentor Şirin ile Çok Yönlü Şirin’in Kadıköy Yürüyüşü”. Belli ki Şirinler çizgi filminden ilham alan birkaç Kadıköy insanı, şirinler konulu bir etkinlik yapacaktı. “Devrim Çok Şirin” başlıklı bu performansın elebaşı olan Çok Yönlü Şirin’e yani Can Akerson’a, aklımdakileri sordum.

• Kadıköylüleri şaşırtacak, ilginç bir performans sergilemek üzeresiniz. Neden böyle bir etkinlik yapacaksınız?
Kıbrıs’ta bir partide Şirin Baba ve Şirine ile tanıştım. Özenerek hazırlanmalarını takdir ettim, Şirinler üzerine uzun bir sohbet ettik. Sonunda ben de “Çok Yönlü Şirin” olmaya karar verdim.  Daha sonra da bir performans oluşturmaya… Bu fikrim,  aklına ve zevklerine güvendiğim jeoloji mühendisi, oyuncu arkadaşım Gün Akıncı’nın da ilgisini çekti. O da ‘Mentor Şirin’ oldu. İkimiz dışında bayağı da şirin ve şirine var; makyöz, emlakçı, avukat, gazeteci, stilist, yoga eğitmeni…

• Şirinler teması nasıl ortaya çıktı?
Kimlik üzerine çalışıyorum. Bu performans ile kendi yarattığımız Şirin kimliklerimiz; mesleğimizin, sosyolojik durumumuzun, ailemizin oluşturduğu bireyin üzerinde bir birey olarak, ömrümüzce kalacak. Bizim gibi düşünenleri de etrafımıza çekmek için bu yürüyüşü gerçekleştireceğiz.

• Şirinler’in komünist olduğuna dair inanışa katılır mısınız?
 Katılıyorum. Ama mesele onların komünist olması değil, bizim kapitalizmle sorunumuzun olmaması ve artılarına eksilerinden daha çok sahip olmamız. Hal böyle olunca da köye bir şeyler oldu, komünist düzenleri bozulmuş oldu. (Performansta ne yaptığımızı açıklayacağız.)

• 25 Aralık Cuma saat 12.00’de başlayacak yürüyüşte neler yapılacak?
Bu performans kendi çevremizi temizlemek ve kendimizi değiştirip bireysel var oluşumuzun tam anlamıyla gerçekleşmesi üzerine. Yapacağımız tek şey; cuma günümüzü Şirin olarak geçirmek. Suadiye’den başlayıp Moda’ya kadar doğaçlama yürüyeceğiz. Bazı insanları sadece paralarını değil zamanlarını tükettikleri yere göre onurlandırırken, bazılarını da onurlandırmayacağız. Bütün zincir olmuş mekânlara tepkimizi koyarken, tek olan mekânlara saygımızı, verdikleri bireysel emekten ötürü göstereceğiz. Bunu daha fazla açamam çünkü sürpriz olmaz...

• Etkinliği neden Kadıköy’de yapıyorsunuz?
Bağdat Caddesi’nin Suadiye kısmıyla Moda arası olan yolun uzunluğu, düzlüğü, sosyal alan fazlalığı, tüketimin çokluğu, evlerimizin senelerdir burada olmasından kaynaklı halkına yakınlığımız (bu yakınlıktan ötürü uzaklıklarımızı bilmemiz), şehrin içinde olmasına rağmen mükemmel ağaçları ve İstanbul’un en sevdiğim semtinin Moda olması…

 

ARŞİV