Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi'nde özel bir sergi

Kırmızı-Beyaz sergisinde biraraya gelen ressam, fotoğraf sanatçısı, heykeltraş ve seramikçi toplam 191 sanatçı, Atatürk’ün kıyafet devrimini simgeleyen şapka temasıyla Zafer bayramını kutladılar…

04 Eylül 2013 - 15:11
Esma BAYRAKTAR
Fotoğraflar: Sümeyye YAMAN

Bu yıl 2.si yapılan ve geleneksel hale gelen Kırmızı-Beyaz Sergisi, 20 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında Kadıköy Vapur İskelesi’ndeki Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.
Cumhuriyet’in kuruluş yıl sayısı kadar sanatçının katıldığı, Kıyafet Kanunu’nun kabul edildiği 23 Ağustos’ta başlayan sergi, Zafer bayramı olan 30 Ağustos’ta verilen kokteyl ile sona erdi.
Kırmızı-Beyaz sergisinin bu yılki teması, Kıyafet Kanunu’nun simgesi şapka olarak belirlendi. Sergiye ressamlar yağlıboya tablolarıyla, fotoğrafçılar şapka çekimleriyle, seramik sanatçıları da şapka modelleriyle katıldılar. Sergide, Cem Karaca’nın yaşamı boyunca hiç çıkarmadığı şapkası, piposu ile kahve fincanı, şapkasıyla ünlü Ertekin’in iki ayrı şapkası da vardı.
Serginin, 30 Ağustos Cuma günü düzenlenen kokteyline, tüm sanatçılar ve konuklar, kırmızı-beyaz giyinerek ve şapka takarak katıldılar. 
Kadıköy Eminönü İskelesi’nin üst katında 2007 yılından beri hizmet veren Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi’nin Sorumlusu Ayşegül Abay, açılışta yaptığı konuşmada, “Şirketi Hayriye’de böyle bir organizasyonun içinde bulunmaktan onur duyuyorum. Bu organizasyona katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Serginin organizasyonunu yapan Kamer Batıoğlu da “Sergimiz günde 300-400 ziyaretçiyi ağırladı. Yedi günde yaklaşık 2 bin katılımcı oldu. Resimleri hobi olarak yapanlar ve profesyonel olarak yapanlar biraraya geldi. Önemli olan bugüne uygun olması ve bugünü yansıtması. Serginin tüm insanlara örnek olmasını istiyoruz” diye konuştu.

 
KUTLAMA YEMEĞİ
Kırmızı-Beyaz 2 sergi kokteylinden sonra ressamlar ve konuklar Bostancı’daki bir restoranda düzenlenen kutlama yemeğine katıldılar. Restoranda kırmızı-beyaz balonlar, Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla 10. Yıl Marşı eşliğinde karşılanan davetliler, hem sergiyi hem de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladılar. Restoranın işletmecisi Sevinç Lüleci, bu özel serginin ressamlarını ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Ulusal bayramlarımızı kutlamamızı engellemek isteyenlere inat, sonsuza kadar kutlamaya devam edeceğiz” diyerek geceyi başlattı. Gece, katılımcıların Cumhuriyet ve Zafer bayramı kutlamalarına sahip çıkacaklarına dair söz vermesiyle sona erdi.

ARŞİV