Sanata uygulanan sansür vakalarının araştırıldığı, belgelendiği ve tartışıldığı Siyah Bant Platformu, web sitesi aracılığıyla ifade özgürlüğünün savunulduğu bir ağ vazifesi görecek.
Türkiye'de sanata uygulanan sansürü belgeleyecek Siyah Bant Platformu kuruldu.
Siyah Bant, farklı aktörler tarafından farklı yöntemlerle sanata uygulanan sansür vakalarının araştırıldığı, web sitesi aracılığıyla belgelendiği ve tartışıldığı, sansürle ilgili kaynakların ve yurtdışından sansür örneklerinin paylaşıldığı bir platform. Platform, sansür kavramını sadece yasalarla değil, farklı aktörlerle uygulanan çeşitli sansür yöntemlerinin hepsini kapsayan biçimde inceleyeceğini belirtiyor.
Sansür uygulayıcılarına örnek olarak devlet kurumları, politik gruplar, partiler, devletin çıkarını gözeten bireyler, mahalle örgütlenmeleri, kültür-sanat kurumları, küratörler, meslek örgütleri, sektör temsilcileri, fon veren kuruluşlar verilmiş.
Siyah Bant Haziran 2011-Şubat 2012 arasında gerçekleşmekte olan ve 2000'den günümüze güzel sanatlar, görsel sanatlar, sinema, müzik, dans ve tiyatro alanlarında cezalandırma, yasaklama, hedef gösterme, tehdit etme, korkutma, aşağılama, engelleme, saldırı, gayrimeşrulaştırma, ötekileştirme gibi yöntemlerle uygulanan sansür vakalarını araştıracak. Bu süre içerisinde, web sitesinde belgelenmesi için vakalar araştırılacak. Belirlenen kentlerde saha araştırmaları yürütülecek. Bu ziyaretlerde sanatçılar, kültür ve sanat kurumları, STK'lar, sansürü uygulayanlar ve mağdurlarla birebir görüşmeler ve odak grup toplantıları düzenlenecek ve Siyah Bant - Sanatta İfade Özgürlüğü kitabı yayınlanacak.
Siyah Bant, PARC (Uluslararası Performans Sanatları Araştırma ve Üretim Derneği) tarafından yürütülüyor, Hollanda Konsolosluğu ve Açık Toplum Vakfı tarafından destekleniyor.
www.siyahbant.org