Bu sene 7.si yapılacak olan İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali, zengin ve renkli konser programlarıyla, Avrupa’dan ve Türkiye’den ünlü toplulukları ağırlayacak…
7. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali, bu sene 19 Şubat-26 Mart tarihleri arasında yapılacak.
Festivalin organizatörü ve sanat yönetmeni Mehmet Mestçi, ‘’Türlü çeşitli ve hayli çetrefilli sorunlarla cebelleşen dünyamızda, sanat hep var ve tüm gücüyle, güçsüzlüğüyle olmaya devam edecek. Sanata evsahipliği yapan yaşsız, zamansız koskocaman evin geniş bir odasında da olağanüstü güzellik ve zenginliklerle dolu bir oda müziği evreni dörtyüz seneden fazladır yaşamına devam ediyor... Son oda müziği festivalimizden bu yana bir sene daha akla durgunluk verici bir hızla geçti. İstanbul’un en soğuk ama en gizemli aylarından Şubat’la birlikte yeni festivalimiz birbirinden güzel konserler içeren, geniş ve sürprizli programı ile tekrar sizlerle buluşuyor. VII. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali geçmişte kalan yüzyılların ve günümüzün, müzikteki tarifsiz büyüsünü sizlerle yeniden paylaşmanın gururunu yaşıyor’’ diyor.
Eski ve yeni kilisede konserler
Festivalin Kadıköy ayağındaki konserler şöyle;
- Hollanda’nın önemli erken dönem müziği topluluğu La Sfera Armoniosa ile Hollanda’nın sevilen ve ünlü sopranolarından Johannette Zomer “Monteverdi ve Çağı” isimli konserlerinde geç rönesans, erken barok ve barok dönem bestecilerinden muazzam bir seçkiyle Türkiye’deki ilk konserlerini gerçekleştiriyor. Geç Rönesans - Erken Barok döneminin İtalyan müzisyeni, opera bestecisi, şarkıcısı Monteverdi’nin büyülü halesinin çevresinde İtalyan, Fransız, Hollandalı, İspanyol ve İngiliz bestecilerin eserlerinden oluşan bu konser Hollanda Altın Çağı’nın önemli figürü, şair, müzisyen ve devlet adamı Huygens’in Türkiye’de ilk kez seslendirilecek eserlerine de yer veriyor. (28 Şubat/20:00/Yeldeğirmeni Sanat)
- Türkiye’nin en başarılı korolarından Rezonans, “Viyana’nın Büyülü Sesleri” isimli konserler sahnede olacak. Bu konser, Viyana’da doğmuş, Viyana’da yaşamış ya da Viyana’dan etkilenmiş Mozart, Brahms, Bruckner, Schubert, Mendelssohn, Mahler ve 20. yüzyıl ile günümüzün başarılı Viyanalı bestecileri Furrer, Herzog ile Kratochwil gibi bestecilerin eserlerinden oluşacak. (4 Mart/20:30/Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi)
- Festivale katılan topluluklar içinde en genç sanatçılardan oluşan Fransız Philia Trio “Paris’ten İstanbul’a Tutkulu Rüzgarlar” isimli konserlerinde Piazzolla’nın Mevsimler’i etrafında nostaljiyle dönerken Bach, Mozart, Grieg, Eisler ve Finzi’den de eserler yorumlayacak. (7 Mart/20:00/Yeldeğirmeni Sanat)
- Opus Amadeus Oda Müziği Festivali dünyanın en sevilen enstrümanlarından birine ilk defa kapılarını açıyor: “Saksafon”. Arp ile saksafonun sıradışı birlikteliğini başarıyla hayata geçirmiş olan Macar topluluk Duo SeRa, “Miles Davis’e Klasik Sevgilerle” isimli konserlerinde kendileri kadar sıradışı bir program yorumluyor. Ortaçağ melodilerinden genç ve çağdaş Macar bestecilere, izlenimciliğin iki dev çınarı Ravel ve Debussy’den Bach’a, bir rönesans yıldızı John Dowland’ın zarif mırıltılarından Bizet’nin güneşin ve hayatın büyüsüyle harmanlanmış güney topraklarına, bu konser egzotik ve fantastik bir deneyim sunuyor. (16 Mart/20:30/Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi)
www.opusamadeus.com