Sokak galerisi; İnsargi

Galerilere tepki gösteren ressam Adyali, eserlerini tanıtmak için ‘İnsargi’ yöntemini kullanıyor

19 Ocak 2022 - 10:48

‘Adyali’ mahlasını kullanan genç ressam, hem sergi salonlarını protesto etmek hem de eserlerini tanıtmak için klasik yöntem sergi salonları yerine sokağı ve insanları bir araya getirdiği “İnsargi” projesini başlattı.

İnsargi, insan ve sergi kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş, uydurulmuş bir kelime. Bu yöntem ile bir veya birden fazla kişi bir veya birden fazla sanatçının eserlerini ellerinde taşıyor, veya durarak rastgele bir insan grubuna gösteriyor. Böylece eserler, hareket halindeki bir galeri şeklinde insanlara tanıtılmış oluyor. 

“Eserlerimi 7-10 gün boyunca, açılış günü dışında kimsenin uğramadığı ev salonu kadar duvarları bulunan alçak tavanlı sergileme alanlarında, en az 500-1000 TL karşılığında sergilemeyi teklif eden; ödeme tamamlandıktan sonra ne sanatçıyla ne de muhtemel alıcı/koleksiyonerle gerekli iletişimde bulunan; sergi yazlık bölgede gerçekleşiyor ise gün içinde salonda değil, muhtemel bir plajda tatillenen küratör ve çalışanlara sahip; eser isimlerini doğru yazmaya –hatta yazmaya dahi- tenezzül etmeyen galeriler”e seslenen Adyali, “Sizi ve sanata olan bakış ve yaklaşımınızı reddediyorum. Sanat, sizin o kısacık duvarlarınızda asılı olmadığı sürece de varlığını devam ettiriyor. Bir sanatçı olarak kendi seyirci, takipçi, sanatımısever kitleyi kendim oluşturmak için adım atıyorum”  dedi.

SOKAKTAKİ GALERİ

İlk İnsargi performansını Kadıköy'de gerçekleştiren Adyali, tıpkı sokak müzisyenliği gibi İnsargi’nin de bir çeşit ‘sokak galerisi’ olduğunu belirterek, “Sokak müziğinde olduğu gibi, sanatçı herhangi birine veya herhangi bir kuruma/kuruluşa para ödemeden, ücretsiz bir şekilde sanatını sergileyebilmelidir. Böylelikle, eserlerini sergilemek için kendine platform bulamamış veya henüz nasıl bulacağını bilmeyen yeni sanatçılara; farklı bir sergileme yöntemini denemiş, başarısız olmuş veya denemeye gücü yetmeye,  bu yüzden tek çareyi sanat galerilerine büyük meblağlar ödemekte bulan sanatçılara; kendi yordamlarıyla sanatlarını sergileme şansı sunmak amacındayım” diye konuştu.


 


ARŞİV