Sokak hayvanları için “Kara Köpek”

Genç kalem Fırat Uran’ın Kadıköy’de geçen yeni romanı ‘Kara Köpek’in geliri sokak hayvanlarına bağışlanacak

27 Mayıs 2020 - 16:12

“Otobanda Kaybolanlar” adlı kitabıyla okurların hafızasında yer edinen genç yazar Fırat Uran, ikinci kitabı “Kara Köpek”i okurla buluşturdu. Genç yazar, okurlarını farklı bir roman deneyimine davet ediyor. Sola Unitas Yayınları'ndan çıkan kitap, kendine has anlatımıyla, okurları; çocukluk anılarından travmalara, aile yaralarından spiritüelliğe, Rüya Sineması’ndan Kadıköy’e uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. Açık fikirli okuyucu kitlesine hitap eden roman, LGBTİ+ bireylerin yaşam deneyimlerinden izler taşıyor. Anlatımları sanatçı Ece Cangüden’in illustrasyonları ile desteklenen Kara Köpek, Duru Ekşioğlu’nun tipografileri ile okuyucuların hayal dünyasını şekillendiriyor. 

İLHAMI DEPRESYONDAN

Kitabın adının, İngilizlerin depresyona verdikleri metaforik bir isim olan “Kara Köpek”ten geldiğini dile getiren Uran, “Yıllar önce DOT Tiyatrosunda 'Sarı Ay' adlı bir oyun izlemiştim. Bu oyunda Lee’nin annesinin düzenli aralarla 'Kara Köpek' dediği bir duygu yaşadığı söylenmişti. Kara Köpek, onu ziyarete geldiğinde tek yapmak istediği şey; yatak odasına girip, kapıyı kilitleyip, perdeyi çekip, içindeki hüzün duygusu geçinceye kadar bazen günlerce bazen aylarca ağlamakmış. Yıllar sonra adını bu hissiyattan alan bir kitap yazdım. Roman, sevdiği insan için iradesini teslim eden birinin aşk hikâyesini anlatıyor.” dedi. 

GELİR SOKAK HAYVANLARINA

www.kitapkoala.com adlı site üzerinden satın alınabilen kitabın satışından elde edilecek gelirinin büyük bir kısmı, sokak hayvanları için bağışlanacak. Hayvanların tedavi masrafları ve mama ihtiyacı için değerlendirilecek.

URAN HAKKINDA

1988 Adana doğumlu olan Fırat Uran, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avukatlık ruhsatını aldıktan sonra Los Angeles’da UCLA Üniversitesi'nde yazarlık üzerine eğitimler aldı. Ardından New York Film Academy’de yönetmenlik eğitimini tamamlayan Uran, Türkiye'de “Ölüm Hastalığı” isimli tiyatro oyununu yönetti. 2018 yılında “Otobanda Kaybolanlar” isimli ilk kitabı çıkan Fırat Uran, o kitabında da toplumun ayrıştırdığı LGBTİ+ konusuna değinerek,  tecrübesiz bir gencin karşılığı olmayan bir aşka tutulup bu aşkın içinde kayboluş hikayesini anlatmıştı. Uran, bugünlerde üçüncü kitabı “Olamayanlar”ı yazıyor. www.firaturan.com


ARŞİV