Solistlerden oluşan bir koro: 1950 Kuşağı

Kadıköy’ün özel kütüphanesi TESAK, yeni sezona bir söyleşi, bir de Kadıköy sergisiyle başladı. Eleştirmen Doğan Hızlan edebiyatımızdaki 50 Kuşağını anlattı.

23 Ekim 2014 - 15:55
 
Gökçe UYGUN

Kadıköy’ün mimarlık ve kültür mirasının değerli bir örneği olan Eski Şehremaneti Binası’nda yer alan Tarih Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi (TESAK) 2014-2015 sezonu, 18 Ekim Cumartesi günü başladı. Açılış söyleşisini yapan edebiyat eleştirmeni ve yazar Doğan Hızlan “Sizleri 50 kuşağını okumaya ikna etmek için buraya geldim” diyerek,  kendisinin de bir eleştirmen olarak dahil olduğu, Leylâ Erbil, Bilge Karasu,  Adnan Özyalçıner, Onat Kutlar, Orhan Duru, Ferit Edgü, Erdal Öz ve Demir Özlü gibi usta isimlerden oluşan 1950 Kuşağı’nı anlattı. Hızlan, edebiyat tarihçilerinin 50 Kuşağı üzerinde önemle durmaları gerektiğini belirterek, “Genelde edebiyata başlayanlar kendinden önceki kuşakları yok sayarlar. Ama 50 Kuşağı böyle değildi. Geçmişi eleştirdiler ama asla yıkıcı olmadılar. Bu kuşak edebiyata saygı duydu. Başka kuşaklar gençlik hevesiyle önce edebiyata yönelip, sonra başka işlere geçtiler ama 50 Kuşağı hep edebiyatçı kaldı” dedi.


“EDEBİYAT BİREYSELLEŞTİ”
“50 Kuşağı siyasetle ilgilendi mi?” sorusuna “27 Mayıs’tan önce hayır, direkt olarak değil. Ama 60 darbesi sonrası misal Paris’te yaşamış bir İstanbullu olan Ferit Edgü Doğu’ya giderek ‘Hakkari’de Bir Mevsim’i yazdı mesela…” yanıtını veren Doğan Hızlan, şöyle devam etti: “50 Kuşağı’ndan sonra bir ‘kuşak’ hareketi olmadı.  Her gün buluşulup, edebiyat konuşulurdu. Ustalarla (Oktay Akbal, Haldun Taner gibi) temasları var. Oysa şimdi edebiyatta usta-çırak ilişkisi yok oldu. Edebiyat bireyselleşti. 50 Kuşağı kendinden sonraki gençlerin yetişmesine de katkı sunardı. Devletle ilişkileri nasıldı? Mebus olan edebiyatçılar her zaman vardı edebiyat tarihimizde. Oysa 50 Kuşağı’nın devletle iyi ilişkileri değildi, kötü münasebetleri oldu.”


GEÇMİŞE BELGELERLE BAKMAK…
TESAK’ta Doğan Hızlan söyleşisine bir de “Kadıköy” sergisi eşlik etti. “Bir Kadıköy'ü Sergisi: Belgelerin Kağıtların Anlattıkları” sergisinde, Kadıköy’ün geçmişine ışık tutan 144 doküman yer alıyor. Kadıköy Belediyesi’nin 2007 yılında bir müzayededen satın aldığı bu dokümanlar arasında;  Selamiçeşme Park Ağaç ve Bitki Örtüsü haritası, eski Kadıköy haritaları, İtalyan Dışişleri Bakanlığı’nca gönderilmiş belgeler, Fransızca Sirkeci-Haydarpaşa feribot seferi proje kitapları, Kadıköy Belediyesi’ne ait imza defterleri, diplomalar, Osmanlıca mektup, kartpostal ve belgeler, günlük ciltleri, 1900’lerden kalma siyah-beyaz fotoğraflar gibi birbirinden değerli ve ilginç belgeler yer alıyor. Kadıköy sergisi, 30 Kasım’a dek ziyaret edilebilir.


HİTİTLER SÖYLEŞİSİ 25 EKİMDE
Tarih, edebiyat, arkoloji, sanat ve sinema söyleşileri sinema gösterimlerinin gerçekleştireleceği Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesinde gerçekleştirilecek bir başka etkinlik ise “Anadolu’da kurulan İlk İmparatorluk Hititler” adlı bir söyleşisi. 25 Ekim Cumartesi saat 15.00’te gerçekleşecek etkinlikte İstanbul Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Hititoloji Anabilim Dalı Profesörü Belkıs Dinçol, Hitit insanının portresini çizecek.  

ARŞİV