Somalı madenciler çizgilerde can buldu

Gençlik Sanat Merkezi, Soma’da hayatını kaybetmiş maden işçilerine adanmış bir sergiye ev sahipliği yapıyor

18 Mayıs 2017 - 16:43

Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlan Soma faciasının üçüncü yılında, Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi, Çiler Belen’in hayatını kaybeden maden işçilerine adadığı özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 13 Mayıs Cumartesi günü açılan sergide hayatını kaybeden her birey için farklı ve ayrı bir kömür parçası şahsileştirildi. 23×23 cm’lik boyutlara sahip siyah kartonlar üzerine siyahla çalışılmış kömür parçalarının her biri, 301 madenciyi temsil ediyor.

HER KÖMÜR BİR MADENCİ

“Taş” Çiler Belen’in sanat hayatında önemli bir figür. İki binli yılların başından bu yana, “Taş”, “Tektaş”, “Tekrar Taş”, olmak üzere üç ayrı sergiyle sanat alanına taşımış olan Belen bu sergide de kömürleri model olarak kullanıyor. Belen’in kendi anlatımıyla, “Soma” sergisini çok özel yapan şey, sanatçının toplumu sarsan bir felaketi, sanatçı duyarlığıyla ele alıp, hayatını kaybeden her bir birey için farklı ve ayrı bir kömür parçasını şahsileştirmesi. Hayatını kaybetmiş 301 işçiyi temsil eden 301 parça iş, mekan yerleştirmesiyle de hayatlarını kaybettikleri madene, metaforik bir göndermede bulunuyor.

“SAYGI DURUŞUNDA BULUNDUM”

2014 yılında meydana gelen 301 madencinin ölümüne neden olan dünyanın en büyük maden kazalarından biri olarak tarihe geçen Soma faciasının kendisini derinden etkilediğini söyleyen sergi sahibi Çiler Belen, o günlerde  basında medyada sık sık karşılaştığımız kömür karası olmuş madenci yüzlerinin gözlerinin önünden gitmediğini, acı ve öfkesini bastırmanın tek yolunun bu konuda bir çalışma yapmak olduğuna karar verdiğini anlatıyor. İlk önce siyah üzerine siyah denemelerini başlatan Belen, konuya yaklaştıkça ellerinin kömür karası olmasını, kömürü elinde tutma duygusunu yoğunlaştırdığını belirtirken, daha sonra gelen kömürleri sol elinde tutarak desenlerini çizmeye başlamış. Belen yaptığı çalışmayla ilgili, “301 madencimizi kaybetmiştik her biri için bir kömür deseni çizdim çizimlerin arkasına da isimlerini yazdım. Kendilerine bir saygı duruşunda bulundum. “ diyor.

12 HAZİRAN’A KADAR

Yapımının Sanat365’e ait olduğu, Mahmut Nüvit’inde küratörlüğünü üstlendiği “Soma” sergisi 12 Haziran’a kadar Gençlik Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Gençlik Sanat Merkezi Adres: Acıbadem Mahallesi, Nazif Bey Sokak, No: 17


ARŞİV