Sonbahar albümleri raflarda

Yakın zamanda yayınlanan albümlerden bir seçki...

15 Kasım 2018 - 09:55

Kırık kalplere şarkı: Türk rock müziğinin uzun soluklu grubu Piiz’den, unutulmayan eski bir aşk hikâyesi; “Gelincikler” yayında.  Piiz’in, kırık kalplere ilaç olacak yepyeni şarkıları “Gelincikler”i Arpej Yapım etiketiyle tüm dijital platformlarda yerini aldı. Sözleri Ahmet Çilingir’e; müziği Çilingir, Yasin Dinç ve Ozan Ünlü’ye ait şarkının Eren Karatepe yönetmenliğinde çekilen klibi İstanbul’un gizleyemediği karanlık dünyasında yaşanmış ve unutulmamış eski aşk hikayesini konu alıyor. Klibin bir kısmı da Kadıköy Çilek Sokak’ta çekildi. Başarılı bir cover topluluğu olarak başladıkları müzik hayatlarına 2010 yılında yayınladıkları “Kardem” , 2014 “Fırtınam” ve 2016 tarihli “Kısmen Renkli” , albümleriyle yeni bir boyut kazandıran Piiz özellikle “Vazgeç Gönül” düzenlemesiyle gençlerin gözdesi haline geldi. Birbirinden başarılı cover çalışmaları, beğeni toplayan besteleri, sayısız canlı performansları ve çeşitli yarışmalardaki birincilik ve ödülleri ile kariyerlerine ara vermeden devam eden Eskişehirli topluluk son teklileri “Zehir” ile de büyük beğeni toplamıştı.

Albüm öncesi tekli: Alternatif müziğin en özel kadın şarkı yazarı ve yorumcularından Ceyl’an Ertem, Aralık ayında yayınlanacak olan “Seni Senin Gibiler Sevsin” albümünün öncesinde müzikseverlere bir single sürprizi yaptı. Ertem’in müzik kariyerinde ilk kez single olarak yayınladığı bir şarkı olan “Mavi Çocuklar” yeni albümün de habercisi niteliğinde. Sözleri Ertem’e, bestesi ve düzenlemesi ise Cenk Erdoğan’a ait olan “Mavi Çocuklar”; sanatçının son Bozcaada tatilinde yazdığı bir şiirle hayata geçerken, dinleyicilere de yaz mevsimini özlemle hatırlayacağımız bu dönemde ilaç gibi gelecek.

Bataklıktan çıkan tınılar: Elektronik müzik bestecisi, prodüktör ve ses tasarımcısı Başak Günak, nam-ı diğer Ah! Kosmos,  ikinci albümü “Beautiful Swamp”i yayınladı. Prodüktörlüğünü Günak’ın yaptığı ve Almanya’nın önemli plak şirketlerinden Compost Records etiketiyle çıkan elektronik müzik türündeki albümün yapım süreci 2 yıl sürdü, Berlin ve İstanbul’da kaydedildi. 10 şarkıdan oluşan albümü bataklık imgesinden yola çıkarak tasarladığını belirten sanatçı, “Bataklık, bastığın yerin, bedenini tüm ağırlığıyla içine çekmesi ve bunun getirdiği hassasiyet, yumuşaklık, esneklik ve güç demek benim için. Bir adım atmak, bastığım yerden batmak, ama battığım yerden sonra bir adım daha atma ihtimalimin hep olması…” diyor.   

“Birbirine kendini anlatır gibi”: Nilipek.’in akustik albümü “Havanın suyun muhabbeti” yayında! Sanatçının bu yıl başında Bursa’da verdiği akustik konserindeki şarkılar ve muhabbetlerden oluşan albümde toplam 10 şarkı yer alıyor. Nilipek., “Bu albüm SanatMahal’den bize, bizden de dinleyenlere bir hediye aslında. Belki bir Bursa konseri olduğu için, yolun sonunda verilmiş bir konser olduğu için, belki de akustik olduğu için ‘ağırlamak’tan çok ‘misafir olmak’, ‘karşındakinin yanına gitmek’ hissi var. Ben yine sakin sakin anlatıyorum hikâyelerimi, ama bu sefer müzik de sözlerle beraber sakince akıyor, duyguları çok daha kelimeleri öne çıkararak tanımlıyor. Tabii ki konser olduğu için, hele ki tiyatro salonunda verilmiş bir konser olduğu için daha yakın hissettiren bir tarafı var. Ama kahvelerimizi almış karşılıklı oturuyormuşuz gibi değil de, bir odada bir grup insan, birbirine kendini anlatıyormuş gibi.”

Mutlu olmak için bir nedenim var!: Eğlenceli şarkıların grubu Puding, yeni albümü Polyanna ile yeniden dinleyicisi ile buluşuyor. 8 şarkıdan oluşan albüm,  Puding’in kendine has müzik tarzını akustik bir sound ile dinleyicisiyle buluşturuyor. Grubun 2.albümü olan Polyanna’nın kayıtları Arpej Stüdyolarında, Gündüzcan Çetinkaya & Burak Matiz tarafından alındı. Vokal-Gitar Alper Kaya, ve Vokal-Bas Gitar Serkan Niyaz Ciner in bütün söz-müzik ve düzenlemelerini yaptığı albümün sloganı ise “Mutlu olmak için bir nedenim var”. Puding, bütün şarkılarında gündelik olaylar ve karmaşık insan ilişkilerine karşı tebessüm etmenin önemini bize hatırlatıyor.

“Yanlışlar Kraliçesi”yle sesleniyor: Mehtap Meral’in üçüncü albümü “Yanlışlar Kraliçesi” Arpej Müzik etiketiyle tüm dijital platformlarda çıktı. Meral’in yine besteci ve söz yazarı kimliğini ön planda çıkardığı albümde, İlhan Şeşen’e de ait bir şarkı bulunuyor. Albümün bir diğer sürprizi ise şair kimliğiyle de tanıdığımız Mehtap Meral’in dört şiirini kendi müzikleriyle bu albümde seslendirmesi. Sonbaharı yaşadığımız ve kışa hazırlandığımız bu günlerde minimal ve akustik bir alt yapıyla sevenlerine seslenecek olan Mehtap Meral albümün müzik yönetmenliğini de üstlendi.

Elektriklenmiş rock’n’roll!: Türkiye rock müzik sahnesi isimlerinden Batu Akdeniz’in ilk solo albümü “Hayat Böyle” yayınlandı. Kurucularından olduğu Heavy Sky grubuyla yaptığı “Dreamer” adlı albümün yanı sıra, milyonların izlediği YouTube videolarıyla da tanıdığımız 25 yaşındaki sanatçı, doğduğu ve müziğe başladığı Ankara’nın dışına taşan başarısını ilk Türkçe albümü olan “Hayat Böyle” ile sürdürüyor. Söz ve müziği Akdeniz’e ait 6 şarkıdan oluşan ve rock ile elektronik müziği buluşturan albüm, rock ile elektronik müziği buluşturuyor. Müzikal türlerin böylesine yoğun ve enerjik bir şekilde birbirine karıştığı bir dönemde müziğini tek bir türe sığdırmak istemediğini söyleyen sanatçı, sound’unun rock müziğin ekseninde yer yer elektronik, yer yer de synth-pop ve indie gibi farklı türleri de içinde barındırdığını belirtiyor ve bunu “Elektriklenmiş rock’n’roll”sözleriyle tanımlıyor.


ARŞİV