Sonbahar fantastik geçecek

İstanbul Eylül ayında, fantastik filmlerin gösterileceği iki festivale ev sahipliği yapıyor

03 Eylül 2024 - 16:08

Fantastik hikayelerin bilim ve sanatla bir araya geldiği Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, 30 Eylül- 4 Ekim tarihleri arasında 3.kez İstanbul’da gerçekleşecek. Festival, teknolojinin büyülü dünyasına yolculuk yaparken, bilimsel içeriklerin topluma katkısına dikkat çekecek. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen, Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla, İstanbul Bilgi Üniversitesi sponsorluğunda yapılacak.
Festivalin senaryo yarışmasında jüri başkanlığını, Osmanlı Cadısı ve Ahtapotun Rüyası gibi romanlarıyla tanınan yazar Barış Müstecaplıoğlu üstlendi. Ulusal Senaryo Yarışması’nın jürisinde, sinema ve edebiyat eleştirmenlerinden Sevin Okyay,  yapımcısı olduğu ‘Sana Bir Sır Vereceğim, Bez Bebek, Masum’ gibi dizileriyle tanınan senarist ve yapımcı Selim Erkul, ‘Bilim Kurgu Sineması 1900-1970’ adlı kitabı ve 2021 tarihli yapımcılığını üstelendiği ‘Dip’ filminin sahibi Berk Çoker, gazeteci-yazar  Ömür Kurt bulunacak.


Festival İdari Direktörü Filiz Dağ, “Bilim ve sanatın buluştuğu, son teknolojinin bilim kurgu filmlerinden çıkıp deneyimlenebildiği bir festivali hayal olmaktan çıkarıp gerçeğe tam 3 yıldır dönüştürüyoruz. İnsansı robotlar, VR, AR alanları, uçuş simülasyonları, elektrikli araç deneyimleri, 3 boyutlu yazıcılar, haptik araçlar yanında dijital sanatlar, canlı müzik konserleri, opera sanatçılarından aryalar, hologramlar, NFT, dijital oyun tasarımları, söyleşiler ve daha nicesi sinema gösterimleriyle buluşuyor. 3. yılımızda 30. yılımızı hayal edip, tasarlıyoruz. Afişimizi bu sene Transhümanizm temasını ilk kez kullanarak, ülkemize kazandırdık. Festival ekibi olarak sabırsızlıkla heyecanımızı paylaşmayı bekliyoruz.’ ifadelerini kullandı.
Dağ: ’Anadolu tarihimiz yüzyıllardır efsanelerle, mitolojilerle beslenir. Nice medeniyetlere de ev sahipliği yapan bu toprakların hikayeleri dünya sinemasında hep yer buluyor. 4000 sene öncesinden Amazon kadınlarımız, Ayaz Ata’mız, Asenamız gibi nicesi var ama daha 50 sene önce dünyaya sunulan kurgu karakterler Noel Baba, Wolverine’ler dilimizde. Böylesi örnekler öyle çok ki… Geleceğin tasarlandığı bu dijital dönemde, bilim kurgu ve fantastik film ve yazın türüne US3F olarak sahip çıkıyor, bu alanda içerik üretenleri destekliyoruz.’ 
Ayrıntılı bilgi: https://us3f.com/
FANTASİSTANBUL
Uluslararası fantastik film festivali "Fantasİstanbul", 19-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek.  'Özgün Film Garantisi' temasını taşıyan festivalin bu yılki Danışma Kurulu; Asuman Dabak, Taylan Kardeşler, Ömer Faruk Sorak ve Alex Proyas'tan oluşacak. Artistik Direktörlüğü'nü Kerem Akça'nın, İdari Direktörlüğü'nü Gülşah Elikbank'ın yaptığı Fantasİstanbul'un işbirlikçileri, destekçileri ve sinemaları yakında kamuoyuna duyurulacak.


“USTALIKLI BİR PERİ MASALI İLLÜZYONU”
Rus yönetmen-yapımcı Aleksandr Nikolayeviç Sokurov'un Rus Hazine Sandığı'ndan bu yana en iyi filmi olarak işaret edilen "Peri Masalı" (Fairytale) Türkiye prömiyerini Fantastistanbul 2024'te yapacak. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline dair çarpıcı belge olarak nitelenen film için, festivalin artistik direktörü Kerem Akça, “Sovyet kukla animasyonu geleneği ile hipnotik belgesellerin incelikli bir karışımı. Adeta işgale dair özel bir belge bırakmış Sokurov. 73 yaşındaki usta yönetmen, 22 senedir yaptığı en iyi filme imza atarken aynı zamanda da Zeman, Svankmajer, Trnka ve Pahn'a meydan okuyor. Yönetmenin en iyileri arasına giren bir çeşit avant-garde deneme isyanı. Faşist liderlerin alegorisini çıkartırken vurucu ve melez bir belgeye imza atıyor. Ustalıklı bir peri masalı illüzyonu...” dedi.

 


ARŞİV