Sonbahara caz yakışır

Her sonbaharda yapılan Akbank Caz Festivali kapsamında bu sene de Kadıköy’de caz konserleri olacak

06 Ekim 2016 - 16:44

Gökçe UYGUN
Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, bu yıl 26. yaşını kutluyor. Caz dünyasının saygın isimlerini Türk izleyicisi ile buluşturan Festival, 12-23 Ekim tarihlerinde şehri yine cazın farklı renkleriyle kucaklayacak.
 Festivalin bu seneki yıldız isimleri arasında; caz dünyasının efsane müzisyenlerinden biri olarak gösterilen ve 2500’e yakın albümde yer alarak cazın en üretken müzisyenlerinden olan, iki Grammy Ödülü sahibi Ron Carter, günümüz soul müziğine zenginlik katan Imany ve  Afrika müziğini caz ve funk türleriyle harmanlayan “afrobeat’” akımını rock and hip hop ile birleştiren Nijerya asıllı davulcu, besteci ve söz yazarı Tony Allen, dünyanın en iyi tenor saksafoncusu olarak anılan 75 yaşındaki Pharoah Sanders, uluslararası alanda çok sayıda ödülü bulunan usta trompet sanatçısı Paolo Fresu ve Latin cazın günümüzdeki önemli isimlerinden olan üç kez Grammy’e aday gösterilen Kübalı besteci ve piyanist Omar Sosa yer alıyor. Festival’de aralarında Fatih Erkoç, İlham Gencer, Önder Focan, Okay Temiz ve Ferit Odman’ın da bulunduğu  pek çok Türk cazcı da müzik tutkunlarıyla buluşacak.  Organizasyonu ve içerik programlaması Pozitif işbirliği ile gerçekleştirilen 26. Akbank Caz Festivali boyunca 26 ayrı mekanda 42 konser, 6 söyleşi 13 atölye çalışması ve 2 performans gerçekleştirilecek.

Festivalin Kadıköy konserleri şöyle;
• Psychedelic-folk’la caz-rock karışımı olarak tanımlanan müzikleri ve “anlamı olmayan” bir dilde yazdıkları şarkıları ile büyük dinleyici kitlesine sahip olan Gevende, 13 Ekim Perşembe gecesi 22.00’da “Bilinmeyen ve Daha Önce Çalınmamış Parçalar” ile Moda Sahnesi’nde olacak.
• Türk cazının usta ismi Fatih Erkoç, 14 Ekim Cuma akşamı 20.30’da Fatih Erkoç True Love ile buluşuyor. Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek konserde usta sanatçı, davulda Ferit Odman, kontrbasta Kağan Yıldız ve piyanoda Ercüment Orkut ile aynı sahneyi paylaşacak.
• Genç kuşak müzisyenlerimizden Ferit Odman’a, 15 Ekim Cumartesi günü 20.30’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceği konserde, Amerikalı trompetçi Terell Stafford eşlik edecek.
• Stüdyo ve konser müzisyeni olarak, sadece caz değil, pop, rock ve etnik müzik gruplarıyla da birlikte çalışan davulcu Ediz Hafızoğlu, beraber çalıştığı farklı türden müzisyenler için yazdığı parçalardan oluşan ilk albümü “Nazdrave” ile festivalde olacak. 19 Ekim Çarşamba gecesi 22.00’da Moda Sahnesi’nde gerçekleştirilecek projede Hafızoğlu’na, Elif Çağlar, Jülide Özçelik ve Ülkü Aybala Sunat gibi usta sesler eşlik edecek.
• Farklı tarzları sahnede buluşturmayı seven vurmalı çalgılar üstadı Okay Temiz,  piyanist ve besteci Tuluğ Tırpan ve En İyi Latin Caz Albümü Grammy adayı Kolombiyalı bas gitarist Juan Garcia-Herreros, 26. Akbank Caz Festivali için bir araya geliyor. Caddebostan Kültür Merkezi’nde 22 Ekim Cumartesi akşamı 20.30’da gerçekleşecek tarzlar arasında gezinen, doğaçlama dozu yüksek bu özel konserde sürprizlere açık bir performansa hazır olun.

 
Liselerde atölye, caz sohbetleri…
26. Akbank Caz Festivali her yıl olduğu gibi bu yılda pek çok söyleşi, panel ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak. Etkinlikler kapsamında Lindy Hoppers Swing Jazz atölyesi olacak. Cazın altın çağı diye bilinen 1920'li yılların ortasında başlayıp 1940'lı yılların sonlarına kadar devam eden, Hollywood filmlerinden aşina olduğumuz swing dansının inceliklerini, ritmini ve ilk adımlarını İstanbul Lindy Hoppers’ın eğlenceli atölye çalışması ile öğrenebilirsiniz. Atölye çalışması 22 Ekim Cumartesi saat:15.00’te Kadıköy’deki  Stüdyo Savoy’da olacak. Aynı mekandaki bir başka atölye de, 22 Ekim Cumartesi saat:16.00’da yapılacak. Müzikalite ve ritim duygusunu birleştiren Tap dansının 1920'lerin caz adımlarını içeren, eğlence ve doğaçlamalarını ön planda olduğu bu atölye çalışması ile öğrenebileceksiniz.

Cazlı brunch
Akbank Caz Festivali’nin kulağa olduğu kadar damak zevkine de hitap eden ve her sene büyük ilgi gören Cazlı Brunch’ları 26. yılda da devam ediyor. Haftaya caz müziği eşliğinde keyifli başlangıç yapmak isteyenler için 23 Ekim Pazar günü Moda’daki Saint Joseph’liler Derneği Sosyal Tesisleri’nde yer alan Club Quartier’in yeşillikler arasındaki tarihi bahçesinde hafta sonu keyfinize renk katacak.

Liselerde caz
Lise çağındaki gençlere ulaşmayı, onlara caz müziğini tanıtmayı ve  sevdirmeyi amaçlayan ve bu yıl beşincisi gerçekleşen “Liselerde Caz Atölyeleri”, Festival’in 26. yılında da yine en önemli etkinliklerinden biri olmaya aday. Öğrencilere müzisyenlerin yaratım sürecini izleme fırsatı sunan “Liselerde Caz Atölyeleri” kapsamında gerçekleşecek sohbetlerde gençler, Ercüment Orkut, Bulut Gülen ve Volkan Topakoğlu ile bir araya gelerek caz müziğini ve enstrümanlarını daha yakından tanıma fırsatı bulacak. Bu kapsamda  13 Ekim Perşembe günü saat 13.00’da Kadıköy Anadolu Lisesi’nde ücretsiz atölye olacak.


ARŞİV