SÜREYYA OPERASI'NA ÖZEL ÖDÜL!

İstanbul’un tek opera sahnesi olan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, Semiha Berksoy Opera Vakfı tarafından “özel ödüle” değer görüldü.

26 Haziran 2014 - 16:09
Semiha Berksoy Opera Vakfı 2013-2014 Sezonu Opera Ödülleri sahiplerini buldu. 19 Haziran Perşembe akşamı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirilen Ödül Töreni’nin açılış konuşmasını Vakfın Mütevelli Heyet Eş Başkanı, opera sanatçısı Prof. Mesut İktu yaptı. Daha sonra kürsüye gelen Vakıf Mütevelli Heyet Başkanı, tiyatro ve sinema sanatçısı, Prof. Zeliha Berksoy, vakfın tarihçesini anlattı, 19 Haziran tarihinin öneminden bahsetti. Berkson, annesi Semiha Berksoy’un, 19 Haziran 1934’te Atatürk’ün direktifiyle Ahmed Adnan Saygun’un bestelediği “Özsoy Operası”nı sahnelediğini belirterek 19 Haziran’ın aynı zamanda “Sahne Sanatları Bayramı” olarak kutlandığını hatırlattı.
 Zeliha Berksoy, opera sahnelerinin azlığına da dikkat çekti, “Opera sanatı Türkiye’de gelişmiş durumda olmasına rağmen bu dönemde çeşitli engellemelerle karşı karşıya. Artık İstanbul’da opera oynanacak sahne yok, operanın sahnesi yok!” dedi. Vakfın Genel Müdürü Oğul Aktuna da yaptığı konuşmada büyükannesi Semiha Berksoy’la anılarını anlattı.

ÖZEL ÖDÜL SÜREYYA’NIN!
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Bu yılki Semiha Berksoy Özel Ödülü’ne Kadıköy Belediyesi’nin tüm İstanbul’a opera ve bale salonu olarak armağan ettiği Süreyya Operası değer görüldü. Ödül, törene katılan Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu’na takdim edildi.
Gecede sahiplerini bulan diğer ödüller ise şöyle: Ahmed Adnan Saygun Büyük Ödülü, ünlü besteci Muammer Sun’a; Ferhan Onat Onur Ödülü, İzmir Devlet Opera ve Balesi solistlerinden soprano Eylem Demirhan Duru’ya; Mustafa İktu Onur Ödülü, Antalya Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından bas Engin Suna’ya; Mete Uğur Özel Ödülü, İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistlerinden bariton Murat Güney’e; En İyi Opera Rejisörü Ödülü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi başrejisörü Yekta Kara’ya; En İyi Kadın Opera Sanatçısı Ödülü, Deutsche Oper Berlin’in yerleşik kadrosunda bulunan soprano Burcu Uyar’a; En İyi Erkek Opera Sanatçısı Ödülü, İzmir Devlet Opera ve Balesi solistlerinden tenor Aydın Uştuk’a; En İyi Genç Kuşak Opera Sanatçısı Ödülü, Ankara Devlet Opera ve Balesi solistlerinden soprano Seda Aracı Ayazlı’ya verildi. Semiha Berksoy Opera Vakfı ayrıca, Türk Opera Sanatına büyük katkıları olan Keriman Davran, Müveddet Günbay, Osman Şengezer, Yalçın Davran, Özcan Sevgen, Necdet Aydın ve Altan Günbay’a “Başarı Ve Saygı Ödülü” verdi. Tören, ödül alan sanatçıların piyanist Fügen Yiğitgil eşliğinde verdiği konserle sona erdi.
 
SÜREYYA İSTANBUL’UN TEK OPERASI
Atatürk Kültür Merkezi’nin faaliyet dışı bırakılmasıyla salon sıkıntısına düşen İstanbul Devlet Opera ve Balesi, yedi yıldır temsillerini Süreyya Operası’nda yapıyor. Tarihi Süreyya binası, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası olarak sanat dünyasına 27 Ekim 2007’de “merhaba” dedi. Süreyya İlmen’in opera binası olarak tasarlayıp opera, tiyatro ve balo salonu olarak yaptırdığı ancak uzun yıllar yalnızca sinema olarak kullanılan tarihi bina, Kadıköy Belediyesi’nin 2 yıl süren titiz restorasyon çalışmasından sonra Kadıköy’ün ve Anadolu Yakası’nın birinci, Türkiye’nin ise altıncı Opera Binası olarak sanatseverlerle buluştu.
Son dönemlerde bakımsız ve harap bir durumda bulunan Süreyya Binası’nın yeniden doğuş yolculuğunu İzmir’deki Elhamra Sineması’nın İzmir Operası’na dönüştürülmesinde önemli rol oynayan Dr. Murat Katoğlu ve mimar Ersen Gürsel başlattı. Katoğlu ve Gürsel’in önerisiyle Süreyya Binası yeniden gündeme geldi. Kadıköy Belediyesi binayı elinde bulunduran Darüşşafaka Cemiyeti ile irtibata geçti ve bina 49 yıllığına Kadıköy Belediyesi’nce kiralandı. Aynı yıl AKM’nin boşaltılmasıyla Süreyya Operası sadece Kadıköy’ün değil İstanbul’un opera merkezi olarak sanat hayatının merkezine oturdu.  


ARŞİV