Süreyya’da festival buluşmaları

İstanbul Müzik Festivali kapsamında Süreyya Operası’nda dört konser olacak

31 Mayıs 2017 - 15:20

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali bu yıl 45. yaşını kutluyor. İstanbullu sanatseverleri klasik müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “sıradışı” bir programla 29 Mayıs - 21 Haziran tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak.

Bu sene de festivalin Anadolu yakasındaki durağı Kadıköy olacak. Festivalde, birbirinden yetenekli sanatçıları sadece festivale özel projelerde bir araya getiren Festival Buluşmaları, klasik müziğin yıldızlarını festival dinleyicileriyle buluşturan Yıldızlarla Oda Müziği, usta Schubert yorumcusu Matthias Goerne ve benzersiz enerjisi ile Ebène Quartet’in yeni bir düzenlemeyle sunacakları Schubert Lied’leri ve Genç müzisyenlere ulusal ve uluslararası sahnelerin kapılarını aralama şansı sunan Festival Genç Solistini Sunar projesi Süreyya Operası’nda müzikseverlerle buluşacak.

Detaylı program şöyle;

•             FESTİVAL BULUŞMASI: İstanbul Müzik Festivali birbirinden yetenekli sanatçıları sadece festivale özel projelerde bir araya getiren Festival Buluşmaları serisinde tekrarı olmayacak bir müzik deneyimi sunmaya devam ediyor. Her bir sanatçının müzikal dilinin Brahms ve Schubert’in oda müziği eserlerinde iç içe geçeceği bu buluşma, 8 Haziran Perşembe 20.00’de gerçekleşecek.

2012’de Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü kazanan, Eylül 2016’da Berlin Deutsche Senfoni Orkestrası konzertmeister yardımcılığına getirilen kemancı Hande Küden ile Berlin Filarmoni veNew York Filarmoni’deki solo kontrbas görevlerinden sonra Münih Filarmoni Orkestrası’nın kontrbas grup şefi olan Fora Baltacıgil ve Bonn Beethovenhaus, Zürih Tonhalle, Bozar-Brüksel dâhil önemli müzik merkezlerinde sahneye çıkan piyanist Gülru Ensari; bu buluşmaya Almanya’dan katılan genç kuşak Türk sanatçılar olacak. Eğitimini Norveç’te sürdüren çellist Dorukhan Doruk da Verbier, Schleswig-Holstein gibi önemli festivallere konuk oluyor. Buluşmaya Türkiye’den katılan sanatçılar ise Ankara Devlet Opera ve Balesi'ndeki konzertmeisterlik görevi olan kemancı Erkin Onay ile Borusan Quartet’in üyesi viyolacı Efdal Altun. Bu büyük buluşmanın yabancı konukları Münih Filarmoni Orkestrası’nın viyola grup şefi Jano Lisboa ile ünlü viyolonselci Christian Poltéra.

Ayrıca Konsere Doğru Konuşmaları kapsamında yazar Nilüfer Kuyaş, “Romantizmden Modernizme” başlıklı konuşması aynı gün saat 19.00’da Süreyya Operası Üst Fuayesi’nde gerçekleştirilecek.

•             YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ: Virtüözitesiyle nefes kesen Tedi Papavrami, efsane çellist Rostroprovich’in gözbebeği Xavier Phillips ve ünlü Beethoven yorumcusu piyanist François-Frédéric Guy festivalde bir araya geliyor. Dâhi çocuk olarak kariyerine başlayan, teknik ustalığı ve derin müzikalitesiyle övgüler toplayan Papavrami, Bavyera Radyo Senfoni ve Bamberg Senfoni gibi dünyanın belli başlı orkestraları eşliğinde verdiği konserlerin yanı sıra, klasik müziğin efsane isimleriyle birlikte oda müziği yapıyor. Uluslararası Çaykovski ve Rostropoviç Yarışması da dâhil olmak üzere birçok uluslararası yarışmada ödül kazanan Phillips de La Scala Filarmoni, Mariinsky Orkestrası, New York Filarmoni ve Chicago Senfoni Orkestrası ile verdiği konserlerle müzik dünyasına adım attı. Ünlü şeflerle çalışan sanatçının 2015 Grammy adaylığı bulunuyor. Beethoven’ın usta yorumcusu François-Frédéric Guy da usta bestecinin tüm 32 piyano sonatını kaydetti. Paris Orkestrası, Londra Filarmoni ve Lüksemburg Filarmoni gibi seçkin orkestralarla çalan Guy, son yıllarda verdiği konserlerde hem yorumcu hem de şef olarak yer alıyor.

İlk kez 2012'de Beethoven projesi için bir araya gelen üçlü, o günden beri birlikte oda müziği ve kayıt çalışmalarına devam ediyor. Uluslararası basında övgü dolu yorumlarla yer alan üç yıldız, İstanbullu izleyiciyle 13 Haziran Salı 20.00’de buluşacak.

•             EBÈNE QUARTET & MATTHIAS GOERNE: 45. İstanbul Müzik Festivali, usta Schubert yorumcusu Matthias Goerne ve benzersiz enerjisi ile Ebène Quartet’in yeni bir düzenlemeyle sunacakları Schubert Lied’lere ev sahipliği yapacak. New York Times’ın “Kolaylıkla caz orkestrasına dönüşebilen bir yaylı çalgılar dörtlüsü” olarak nitelendirdiği Ebène Quartet Gramophone, lied albümüyle 2016 BBC Music Magazine ödülünü kazandı. Geniş repertuvarı, tonunun dolgunluğu ve yumuşaklığı ile alanının en çok aranılan isimlerinden olan bariton Matthias Goerne, saygın festivallerin, önemli sahnelerin düzenli konuğu. Amsterdam Concertgebouw,Londra Filarmoni ve Gewandhaus gibi orkestralarla konserlerin yanı sıra önemli piyanistlerle işbirliği içinde olan Goerne’nin kayıtları Grammy, ECHO Klassik ve ICMA ödüllerini alırken Schubert liedlerini seslendirdiği 12 CD’lik serisi vokal müziğin mihenk taşları arasında yerini aldı.2016 yılında aynı projeyle başarılı bir kayda imza atan Ebène Quartet ve Matthias Goerne’ye Academie de Contrebasse’ın kurucusu ünlü kontrbasçı Laurène Durantel’in de katılacağı konser tüm oda müziği ve lied severler için kaçırılmaması gereken bir müzikal buluşma.14 Haziran Çarşamba 20.00’da gerçekleşecek. 

Konsere Doğru Konuşmaları kapsamında şair Küçük İskender’in “Şiir ve Şarkı” başlıklı konuşması Süreyya Operası Üst Fuayesi’nde saat 19.00’da gerçekleştirilecek.

FESTİVAL GENÇ SOLİSTİNİ SUNAR

İstanbul Müzik Festivali, beşincisini gerçekleştirdiği “Festival Genç Solistini Arıyor” projesiyle, ülke çapında genç yetenekleri keşfetmeye ve teşvik etmeye devam ediyor. Bu yıl viyola dalında yapılan seçmeleri Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu İris İçellioğlu kazandı.1994 doğumlu genç viyolacı bu Nisan ayı itibariyle ise Frankfurt Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi’nde Roland Glassl’ın öğrencisi olarak 5. sömestrden eğitime başlayacak. İris İçellioğlu “Festival Genç Solistini Sunar” başlıklı konserde 17 Haziran Cumartesi akşamı saat 18.00’de Süreyya Operası’nda, Hakan Şensoy yönetimindeki Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası eşliğinde sahneye çıkacak. Konserde Hakan Şensoy yönetimindeki Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası (DESO) eşliğinde C.P. Stamitz’in opus 1 sayılı Viyola Konçertosu’nu seslendirecek.


ARŞİV