Sürgün sanatçı Oruçoğlu'dan resim sergisi

27 yıldır sürgün hayatı yaşayan yazar, şair, ressam Muzaffer Oruçoğlu’nun ‘Antagonizma’ adlı sergisi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açıldı.

14 Şubat 2013 - 13:45

Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Sinem TEZER
 
Yıllardır sürgün hayatı yaşayan yazar, şair, ressam Muzaffer Oruçoğlu’nun 30’u yeni olmak üzere 100 resmi “Antagonizma” adı altında sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı’nın daha önce iki yerde izleyiciyle buluşan sergisi, 11 Şubat Cuma akşamı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açıldı, sergi 23 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek. Türkiye’ye giriş yasağı bulunduğu için sergilerinin açılışına katılamayan Oruçoğlu, yeni resimlerinde kolaj tekniği başta olmak üzere, değişik boya teknikleri kullanarak, klasik biçimi sürrealist esintilerle kırma ve derinleştirme denemelerini sürdürüyor. Tablolarının bir bölümünü dünyanın çeşitli yerlerinden madenci portreleri oluşturuyor. Muzaffer Oruçoğlu’nun “Grizu” romanından çıkmış, hüzün ve ironi yayan yüzlerle, düşündüren ayrıntılarla karşılaşıyoruz. Romanlarının renkleri, malzemeleri, hikâyeleri ışık gibi tablolara vuruyor yer yer. Babek Yayın tarafından düzenlenen sergilerin ilki Bursa Nilüfer Belediyesi’nde, ikincisi ise İstanbul Yüzçiçek Açsın Kültür Merkezi’nde açılmıştı. “Antagonizma”, Kadıköy’de sergilendikten sonra 15-29 Mart 2013 tarihleri arasında İzmir Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.
 
ZORLUKLARLA GEÇEN BİR YAŞAM
6 ülkede 60’a yakın sergi açan Muzaffer Oruçoğlu, 1967’de içlerinde İbrahim Kaypakkaya’nın da olduğu 9 arkadaşıyla birlikte, Amerikan 6. Filosuna karşı yayınladıkları bildiri gerekçesiyle Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’dan atıldı. 68 öğrenci hareketlerine katıldı. 1969’da Değirmen köyündeki toprak işgaline katıldı ve tutuklanıp Silivri cezaevine konuldu. 1972’de TKP(M-L) kurucuları arasında yer aldı. 1973’de İstanbul’da yakalandı ve ömür boyu hapse mahkûm edildi. Cezaevindeki yıllarını şiir ve roman yazarak geçirdi. 13 yıl tutuklulukktan  sonra askere alındı. Askerden 40 gün sonra, Mayıs 1986’da firar edip, Yunanistan’a kaçtı. Fransa’da iltica etti. Yeniden roman yazmaya ve resim yapmaya başladı. Politika ve edebiyat dergilerinde makaleleri yayınlandı. 1988’de evlenerek Avustralya’ya yerleşti. Bu kıtada ilkin iki yıllık resim ve heykel kolejini (Greensborough Tafe College - Nmit) bitirdi. Daha sonra Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsüne (RMIT) bağlı, Public Art bölümünde üç yıl Resim ve Heykel eğitimi aldı. 13’ü roman, 7’si şiir, 2’si masal olmak üzere 30 kitabı yayımlandı. 2011 yılı Abdullah Baştürk işçi edebiyat ödülü, “Grizu” adlı 4 ciltlik romanına verildi. Oruçoğlu hala Avustralya’da yaşamaktadır.
 

ARŞİV