Yakın siyasi tarihimizle ilgili çalışmaları ile öne çıkan gazeteci-yazar Mehmet Komşu’nun, darbe dönemlerini konu alan “Ölü Kelebekler Evi” isimli son eseri, Bizim Kitaplar Yayınevi tarafından yayınlandı. Yazarın bir yıl içinde yayınlanan dördüncü eseri olan “Ölü Kelebekler Evi” Türkiye’nin darbe dönemlerini konu ediyor. Kadıköylü olan yazar Mehmet Komşu’yu Kadıköylülere tanıtmak, eseri ve diğer çalışmaları ilgili olarak bilgi almak için bir söyleşi yaptık.
-Son eseriniz olan “Ölü Kelebekler Evi”ni biraz anlatır mısınız?
“Ölü Kelebekler Evi” darbeler, siyasi, ekonomik krizler, suikastlar, işkenceler ve on binlerce faili meçhul cinayetlerin işlendiği bir dönemin romanıdır. İyi yönetilmeyen bir ülkenin sıkıntılı döneminin bir bölümüdür. Bir cezaevi doktorunun anılarından yola çıkılarak yazdığım bu roman, bir kuşağın trajik yaşamını anlatmaktadır. Ölü Kelebekler Evi’ni bu dönemleri bilmeyen yeni kuşakların bazı gerçekleri öğrenmesi için yazdım.
-Eserinizde çok güçlü karakter ve derin ruh tahlilleri var.
Dönem eserleri yazarların ustalıklarını yansıtır. Edebi boyutları da çok önemlidir. Bu anlamda “Ölü Kelebekler Evi” diğerlerine göre benim için özel niteliği olan bir eserdir.
-Ölü Kelebekler Evi’nin ana konusu olan darbeler konusunda kişisel görüşünüz nedir?
12 Eylül 1980 darbesiyle bütün ilerici ve demokratik dinamikler yok edildi. Gerici bir yapılanmanın önünü açtı darbeler.
-Yeni çalışmalarınız var mı?
“Gizli Operasyonlar Tarihi” isimli bir araştırma üzerinde çalışıyorum. Ali Kemal’in kaçırılması operasyonundan, 1971 Balyoz operasyonuna kadar geniş bir alanı kapsayan bu araştırma yakın tarihimizin birçok gizli olayına ışık tutacak. Türkiye ve dünyada derin izler bırakmış gizli operasyonlar ve bunların perde arkalarını anlatan bir referans eser olacak. Benim esas tutku alanım edebiyat. Bu nedenle ağırlıklı olarak roman ve hikâye üzerindeki çalışmalarımı da sürdürüyorum.
Milliyet gazetesinde mesleğe başlayan Mehmet Komşu, Türk Haberler Ajansı ve Ayrıntılı Haber Gazetesi’nde İstihbarat Müdürlüğü, Politika Gazetesi’nde ise Yazı işleri Müdürlüğü yaptı. Hürriyet Gazetesi’nin Yazı işlerinde 13 yıl çalışan Mehmet Komşu’nun Ölü Kelebekler Evi, Bir Ermişin Son Yolculuğu, Liliyan, Bir İmparatorluğun Çöküşü: Taif’te Ölüm, Sirena, Uzun Bir yolda Yürümek ve Rüzgârın Sesi isimli eserleri kitap halinde yayınlandı.
Mustafa SÜRMELİ