DenizTemiz Derneği/TURMEPA, denize “çöp” diye attıklarımızı sergiye dönüştürdü. Gelecek nesiller, Türkiye’nin ilk kalıcı sualtı atık sergisi ve eğitim atölyesinde, denize attıklarımızdan ders çıkararak denizlerimize sahip çıkmayı öğreniyor.
“Bir Deniz Bin Yaşam” konseptiyle tasarlanan sergi ve eğitim atölyesi bir müze mantığıyla 5 ana başlıkta kategorize edildi. Sualtı atık sergisinde yer alan ve eğitim atölyesinde çocukların öğrenim malzemesine dönüşen atık eserlerden bazıları şöyle; elektrik süpürgesi, matkap, hoparlör, walkman, cep telefonu, tezgâh, lavabo, tencere, çaydanlık, güğüm, sürahi, demir ve plastik sandalyeler, trafik dubası, polis barikatı, araba lastikleri…
Bu sergi, TURMEPA’nın 2008 ve 2009 yıllarında deniz dibi temizliği etkinliklerinde denizden çıkardığı atıklardan oluşuyor. Dernek, Özel Çevre Koruma Kurumu ve Göcek Belediyesi’nin destekleriyle sadece geçtiğimiz yıl 12 bin ton sıvı atık ve 255 bin kilogram katı atık topladı.
Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle gezici hale getirilen sergi, 14 Eylül tarihine kadar Kozyatağı Kültür Merkezi’nde, hemen ardından da Ekim ayının sonuna kadar Caddebostan Kültür Merkezi’nde denizseverlerin ilgisine sunuluyor. TURMEPA’nın uzman ekibi, küçük büyük herkesi bu sergiye bekliyor.
Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş.’nin ana sporluğunda hayata geçirilen sergi ve atölye çalışmalarına, Faber Castell, Joker, Koç Holding, Monami, Pınar, Eti ve Steppen katkı sunuyor.
EĞİTİM ATÖLYESİ DE DÜZENLENİYOR
İlköğretim öğrencisi çocukları bir araya getirerek, çevre ve deniz koruma bilinci hakkında farkındalık yaratmak, duyarlılıklarını arttırmak ve bu konudaki tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirmek amacı ile Dünya Çevre Haftası çerçevesinde 6 Haziran 2011’de derneğin Nakkaştepe merkezindeki bahçesinde açılışı yapılan Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi’ni, bugüne kadar yüzlerce çocuk ziyaret etti. Aynı misyon ile geliştirilen gezici sergiyi ziyaret eden küçük büyük herkes, denize çöp olarak atılanları görmenin yanı sıra, atıkların doğada yok olma süreleri, bu süre içinde verdiği zararlar, deniz kirliliğinin doğa ve canlı hayatına etkileri gibi konularda bilgi alabiliyor. Eğitim Atölyesine katılmak için randevu almak gerekiyor: 0216 310 93 01