Sultanlar da âşık olur

Hat ve Ebru dersleri sırasında Osmanlı padişahlarının el yazılarını da inceleyen genç araştırmacı Nermin Taylan,“Yaşanmış İlginç Hikâyelerle Osmanlı Padişahları”adlı eserini çıkardı.

03 Ekim 2012 - 09:38
Genç bir yazarın kaleminden çıkan yeni bir kitapla tarih yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz?

MUSTAFA SÜRMELİ

Hat ve Ebru dersleri sırasında Osmanlı padişahlarının el yazılarını da inceleyen genç araştırmacı Nermin Taylan, Osmanlı arşivindeki araştırmaları sürecinde bir taraftan da padişahların hayatlarına dair ilginç, trajik ve tebessüm ettirecek bazı konuları da derledi ve bir kitap haline dönüştürdü. Hem arşiv vesikalarından hem vakanüvislerin eserlerinden hem de seyahatnamelerden karşılaştırmalar yaparak kaynaklar ışığında bilgiye ulaşmaya çalışan Nermin Taylan, “Yaşanmış İlginç Hikâyelerle Osmanlı Padişahları” adlı eserini Ekim Yayınları’ndan çıkardı.

OBJEKTİF BİR YAKLAŞIMLA KALEME ALDI
“Bu kitabı kaleme almamdaki esas gaye, tamamıyla araştırmalara dayalı olarak, Osmanlı padişahlarının hayatlarına dair doğru bilgileri insanlarla paylaşmaktı. Şimdiye dek yayımlanmış eserlerde bu ve buna benzer birçok menkıbe yer almaktaydı. Ancak bu bilgiler parça parça bulunduğundan hepsini bir kitapta toplamak istedim. Dünyaya hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğu’nun krallara taç giydiren padişahlarını tanımak, ne yerler, ne içerler, nasıl tepki verirler, aileleri ile olan münasebetleri nasıldır, aşklarını nasıl yaşarlar ve sevgililerine hitap ederken nasıl cümleler kullanırlar ve buna benzer bir çok bilgiyi insanlarla paylaşmak istedim.” diye kitabı kaleme almaktaki amacını açıklayan genç yazar, padişahların her şeyden evvel insan olduklarını ve onların da birer nefis taşıdıklarını göz önünde bulundurarak hataları ve doğruları ile objektif bir bakışla kaleme almak istediğini belirtti.

ARŞİVLERDEN ÇIKAN İLGİNÇ HATIRALAR
İlk orta ve yüksek öğrenimini küçük yaşta geldiği İstanbul’da tamamlayan ve Bizim Kitaplar Yayınevi’nin editörlüğünü yürüten Nermin Taylan, Osmanlı İmparatorluğu’nun iyi araştırılıp, objektif şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, hazırladığı kitabın objektif ve Osmanlı arşiv belge ve kaynaklarına dayanılarak hazırlandığını söyledi.

SADE BİR ANLATIMI OKUMAYI ZEVKLİ KILIYOR
Kaynak ve arşiv belgelerine dayanması gözünüzü korkutmasın. Kitabın dili oldukça sade. 1.Abdülhamid’in Ruhşah’a olan derin aşkı, Kanuni Sultan Süleyman’ın ne evlat senin ne devlet senin menkıbesini, Fatih Sultan Mehmet’in pratik zekâsına dayalı farklı hatıraları genç yazarın akıcı ve sürükleyici anlatımıyla ilgiyle okuyacaksınız.

ARŞİV