Süreyya'da Cumhuriyet konserleri

Cumhuriyet’in 100. Yılı, Süreyya Operası’ndaki özel konserlerle kutlanacak

27 Eylül 2023 - 10:37

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nın Ekim ayı programı açıklandı. Programa göre sezon 1 Ekim’de “Kadıköy Belediyesi Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Konseri” ile açılıyor. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, Cumhuriyetin 100. yılını, kurucuların yaratıcılığa verdikleri önemin bilinciyle yeni bir müzik eseriyle kutlamayı amaçladı.

Sanatçı Turgay Erdener’in orkestra ve koro için bestelediği "Türkiye" adlı rapsodik kantat eserin sözlerini şair ve yazar Turgay Fişekçi yazdı. Kadıköy Belediyesi’nin ısmarlaması üzerine bestelenen eserin ilk icrası, Cumhuriyet tarihinin iki değerli bestecisi Ferit Alnar ve Ferit Tüzün’ün eserleriyle birlikte sunulacak. Pazar akşamı saat 20:00’de gerçekleşecek bu özel gecede, İbrahim Yazıcı orkestra şefliğini, Volkan Akkoç da koro şefliğini yürütecek.

Süreyya’daki bir başka Cumhuriyet konseri de 23 Ekim’de yapılacak. Borusan Quartet, Türk bestecilerin yapıtlarından oluşan bir program sunacak. Ahmed Adnan Saygun’un ve Ulvi Cemal Erkin’in, başka bir deyişle Cumhuriyet dönemi bestecilerimizden Türk Beşleri’nin iki üyesinin yaylı çalgılar repertuvarına kazandırdığı iki yapıtın ardından Borusan Quartet, bir dünya prömiyerine daha imza atacak. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin ardından Viyana Konservatuvarı ve Berklee College of Music’teki eğitimini tamamlayan, yapıtlarıyla Türkiye’de ve Amerika’da Eczacıbaşı, MTNA gibi prestijli yarışmalarda birincilik ödülüne layık görülen, 2016 yılında Interior Night adlı film için yazdığı müzikle New York Film Festivali’nde övgüler toplayan ve halen Amerika’da yaşayan besteci Cem Oslu’nun Borusan Quartet için bestelediği “Göz Açıp Kapayıncaya Kadar” isimli yapıtının dünya prömiyeri yapılacak.

RAHMANİNOV ANISINA

9 Ekim Pazartesi akşam saat 20.00’de Süreyya Operası’nda usta besteci S. Rahmaninov’un doğumunun 150. yılı kutlanacak. Kemanda Sevil Ulucan, çelloda Rahşan Apay ve piyanoda Ece Demirci’den oluşan PIANO TRIO FORTE, bestecinin farklı dönemde yazdığı eserleri seslendirecek. Ayrıca konserden önce saat 19.00’da Aydın Büke ile Konser Üzerine Söyleşi yapılacak. 

FUAYEDE ARP TINILARI

Süreyya Operası’nın ücretsiz fuaye konserleri bu sene de sürüyor. Bu kapsamda arp sanatçısı Meriç Dönük, 12 Ekim Perşembe akşamı saat 18.00’de bir resital verecek. Avrupa Kültürel Teşvik Ödülü, Üsküp Genç Yetenekler Yarışması İkincilik Ödülü ve Slovenya Uluslararası Arp Yarışması İkincilik Ödülü sahibi olan Dönük, çeşitli akademik orkestralarda genç solist olarak yer alarak arp alanında Türkiye’yi temsil etti. 2011’de Şirin Pancaroğlu ile birlikte Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan “Elişi” albümünü, 2016’da da ilk solo albümü “Mahfuz"u çıkarttı. 

2 KAHVE KONSERLERİ

Süreyya’nın klasikleri arasına giren Kahve Konserleri'nin başlangıcı İtalyan bestecilerin büyülü dünyasını yansıtan "Dolce Armonia" ile olacak. 8 Ekim Pazar sabahı saat 11.00’de gerçekleşecek olan, konserde, genç neslin en parlak keman sanatçılarından Can Özhan sahne alacak. Özhan'a, genç yeteneklerden oluşan Aşkın Ensemble eşlik edecek.


 


ARŞİV